Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

De registratie is OPEN

Voor zakelijk bezoekers is toegang twv € 50,- incl. BTW gratis bij registratie vooraf.

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

  • Leidend platform voor de energietransitie
×

Elektriciteit & Warmte

Binnenklimaat

Gebouwschil

Smart Energy & Storage

Verlichting

banner rvo

Over Vakbeurs Energie

Vakbeurs Energie is 's lands grootste en meest complete zakelijke netwerkevenement in het kader van duurzame opwekking en besparing van energie in de gebouwde omgeving. Drie dagen kennis delen en zaken doen!

Toegang is gratis en alleen voor professionals. Zij regelen hun entreebewijs hier.

Meedoen als kennispartner of exposant

Doet u ook mee? Vraag dan hier informatie aan of neem contact met ons op.

Samenwerkingspartners

Hoofdmedia partners

Media partners

Het laatste nieuws

“Helpen dynamische energietarieven voldoende bij verduurzaming?”

Dynamische energietarieven zijn momenteel een hot item. Dynamische contracten gaan volgens Walter Hulshorst van Smart Energy NL zorgen voor een andere balans op het net en dynamiek in verduurzaming.

Lees meer...

“ESD presenteert innovaties in energieopslag”

Energy Storage Day staat dit jaar in het teken van innovaties in energieopslag. Daar gebeurt enorm veel, zegt Jeroen Neefs van Energy Storage NL, zowel op het gebied van opslag in de vorm van elektriciteit en warmte als zogenaamde moleculenopslag. In een Techtalk zullen ook instituten en organisaties als TNO aangeven hoe zijn de innovaties op dit gebied stimuleren.

Lees meer...

“De uitdaging zit ‘m in beschikbaarheid en betaalbaarheid”

Welke rol gaat waterstof spelen voor verwarming van woningen en waar staan we nu? Dat zijn de vragen die centraal staan in de kennissessie ‘Waterstof in de gebouwde omgeving’ van de Dutch Hydrogen Days. Gespreksleider Jörg Gigler van Topsector Energie ziet een rol voor waterstof voor 1 tot zelfs 2 miljoen woningen.

Lees meer...

Opening subsidieregeling SDE++ op 5 september

De overheid wil de uitstoot van broeikasgassen in Nederland in 2030 verminderen met ten minste 55% ten opzichte van 1990. De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++), uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), draagt hieraan bij. Met deze subsidie stimuleren we bedrijven en non-profitorganisaties om grootschalig hernieuwbare energie op te wekken en de uitstoot van CO2 te verminderen.

Lees meer...

Maak uw bedrijf toekomstbestendig met de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de MIA\Vamil

Behalve een lagere energierekening kunnen energiezuinige en duurzame investeringen u ook fiscale voordelen opleveren via de Energie-investeringsaftrek en de MIA\Vamil.  Een deel van de kosten voor deze investeringen mag u aftrekken van de fiscale winst (EIA en MIA) en/of vrij afschrijven (Vamil).

Lees meer...

Netcongestie: wat betekent het voor jou?


Nederlands stroomnet kampt met overbelasting: slimme oplossingen nodig

>> ADVERTORIAL <<

Door de sterk toenemende vraag naar elektriciteit, een explosieve groei aan bijvoorbeeld elektrische auto’s en de snelle opkomst van zonne- en windenergie, raakt ons stroomnet overbelast. Deze “netcongestie” zorgt er vervolgens weer voor dat bedrijven niet kunnen verduurzamen omdat ze geen aansluiting krijgen voor hun zonnepanelen of windmolenpark.

Nederland beschikt over voldoende bronnen om aan de stijgende vraag naar stroom te voldoen; het probleem zit in het vervoer van stroom over het stroomnet.

Hoewel we steeds meer duurzame energie opwekken, is het transport van deze stroom via het netwerk een uitdaging. Het netwerk, bestaande uit dunne kabels, is niet ontworpen voor de huidige intensiteit van gebruik. Het moet nu niet alleen stroom van centrales naar gebruikers vervoeren, maar ook teruggeleverde energie van zonnepanelen en windmolens. Deze tweerichtingsstroom zorgt voor haperingen, omdat het netwerk hier niet op voorbereid is.

Daarnaast wordt energie vaak opgewekt op locaties waar het niet direct nodig is. Op winderige dagen genereren noordelijke windmolenparken veel stroom, maar het transporteren ervan naar zuidelijke gebieden stuit op problemen. Uitbreiding van het netwerk vergt niet alleen aanzienlijke investeringen en tijd, maar lost het kernprobleem van congestie niet volledig op. Wij zien de oplossing in slimme software.

Slimme software en Capaciteitsbeperkende Contracten

Slimme software biedt mogelijkheden om de steeds moeilijkere omstandigheden rondom netcongestie beter te managen. Zo geeft slim energiemanagement duidelijk inzicht in opwek en verbruik en is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden als organisatie toch een groter energiecontract aan te gaan. Een goed voorbeeld hiervan zijn Capaciteitsbeperkende Contracten (CBC’s). Het is ook mogelijk om dit als collectief af te spreken, bijvoorbeeld voor een energiecoöperatie. In dat geval spreken we van Collectieve Capaciteitsbeperkende Contracten. Dit brengt echter weer uitdagingen met zich mee rondom het aggregeren van het totale verbruiksprofiel.

De sleutel ligt in slimme oplossingen: efficiënt gebruik van bestaande capaciteit en innovatieve beheertechnieken. Zo kunnen we de energietoekomst veiligstellen zonder volledig afhankelijk te zijn van fysieke uitbreidingen.

Meer weten hierover?

Kom naar onze presentatie, iedere dag om 16.10 uur in hal 6, of bezoek onze stand (6.C002).

Lees meer...

De registratie is OPEN

Voor zakelijk bezoekers is toegang twv € 50,- incl. BTW gratis bij registratie vooraf.