Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Energie- en meetdata

Energie- en meetdata

Dag: Donderdag 11 oktober
Tijd: 12.30 - 14.00 uur
Locatie: Energie Theater

Programma

Aftrap: Aukje Kuijpers 12.30-12.50 uur
Presentatie Marloes Tolsma 12.55-13.15 uur
Presentatie René Pruijssers 13.20-13.40 uur
Debat 13.40-14.00 uur

Aanleiding: artikel VMNED 16-08-2018

Omgevingsdiensten kunnen via meetbedrijven de energiegebruiksgegevens van bedrijven inzien om verplichte energiebesparingsmaatregelen te controleren. 

De Wet milieubeheer verplicht bedrijven om energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar terug te verdienen zijn. Het schort echter aan naleving en handhaving, dus moet er een informatieplicht gaan gelden voor bedrijven om ze zelf telaten aantonen welke energiebesparende maatregelen ze nemen.VMNED heft Omgevingsdiensten gewezen op de mogelijkheid om, met toestemming van het bedrijf, meetdata te gebruiken om te handhaven.

VMNED kan omgevingsdiensten informeren hoe ze toegang krijgen tot de energiegebruiksgegevens van bedrijven. Omgevingsdiensten zouden deze bedrijven toestemming moeten vragen om data te ontsluiten, is het voorstel.  Meetverantwoordelijke bedrijven faciliteren dit vervolgens door omgevingsdiensten toegang te geven tot een webportal waar gebruiksgegevens in te zien zijn. ODA’s zouden dan deze data kunnen verrijken om bijvoorbeeld met energiemonitoring bedrijven te helpen met de verplichte energiebesparing.

Lezing over dit onderwerp door:

  • Rene Pruijssers, directeur Fudura
  • Marloes Tolsma, directeur van de Omgevingsdienst Zuid Oost Brabant

Gevolgd door debat met de zaal.

Sprekers

Aukje Kuypers
Aukje Kuypers is sinds 1 januari 2013 algemeen directeur van familiebedrijf Kuijpers. Ze leidt het bedrijf met een sterke focus op toekomstbestendig ondernemen. Aukje, zelf van de 4e generatie Kuypers, is de middelste van de drie kinderen van voormalig directeur en huidig commissaris ing. W.A.M. (Wim) Kuypers. Duurzaamheid en energieneutraliteit komen samen in het DNA van Kuijpers. Onder leiding van Aukje koos het bedrijf zeer consequent voor een scherpere focus op energieneutraal bouwen en installeren, waarmee Kuypers aanjager wil zijn van verduurzaming in de gebouwde omgeving.

Studie en werk
Van 1998 tot 2003 studeerde Aukje economie en bedrijfskunde aan de Maastricht University. Na haar studie trad ze voor het eerst toe tot het familiebedrijf als directiesecretaris. In 2005 ging een langgekoesterde wens in vervulling en werkte Aukje als vrijwilliger en docent met straatkinderen in Argentinië om vervolgens in 2006 als International Management Trainee aan de slag te gaan bij Fortis Bank Nederland. Binnen Fortis koos ze uiteindelijk voor een rol als Lean Consultant. In 2010 keerde ze terug in het familiebedrijf. Eerst als manager van de afdeling Kwaliteit, Arbo & Milieu en vanaf 2013 als algemeen directeur.

Maatschappelijk betrokken
Naast haar zakelijke activiteiten is Aukje actief in talloze organisaties en maatschappelijke verbanden. Zo is ze onder meer bestuurslid bij branchevereniging UNETO-VNI (Groep Grote Bedrijven, portefeuilles energie & onderwijs), bij innovatiecampus SPARK, het Nationaal Register en Stichting Kansfonds. Ze schreef mee aan de Bouwagenda (2017) en het Brabants Energie Akkoord (2014) en is actief binnen de Economic Board Utrecht (Groen agenda).

 

Rene Pruijssers, Algemeen Directeur, Furdura, namens VMNED

Marloes Tolsma, Directeur, Omgevingdienst Zuidoost Brabant