Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Lancering van de Energieprestatie Monitoring Norm

Lancering van de Energieprestatie Monitoring Norm

Dag: dinsdag 9 oktober
Tijd: 10.30 - 12.00
Locatie: Van Gogh Zaal

Opzet programma

Monitoring: woningcorporaties met nul-op-de-meterwoningen in hun voorraad, kunnen erover meepraten. Woningcorporaties, maar ook aanbieders, hebben momenteel te maken met verschillende systemen die niet altijd goed met elkaar communiceren. En daarnaast blijkt dat het systeem niet altijd kan waarmaken wat is beloofd. Gevolg is het ontbreken van inzicht of de investering in woningverbetering wel rendeert. Ook de heffing van de energieprestatievergoeding kan spaak lopen. Om deze ontwikkeling de goede kant op te sturen heeft Stroomversnelling met een aantal partijen een norm ontwikkeld voor integrale monitoringsystemen. We vertellen u tijdens deze sessie alles over het belang van monitoring én de meerwaarde van deze norm. Bovendien ontvangen de eerste toeleveranciers het Energieprestatie Monitoring certificaat. Dus wees erbij!

Vier vragen die beantwoord worden:

  1. Waarom is werken met prestatiegaranties een goed idee?
  2. Het monitoren van energieprestaties in de woningsector, waarom zou je dat doen?
  3. Wat is de Energieprestatie Monitoring Norm en welke meerwaarde biedt deze?
  4. Hoe kan mijn organisatie betrokken raken bij en/of gebruik maken van deze norm?

Sprekers

Dr. Ivo J. Opstelten, Directeur, Vereniging Brede Stroomversnelling
Dr. Ivo J. Opstelten (1965) is de afgelopen 20 jaar actief bezig met de energietransitie in de gebouwde omgeving. Momenteel onder andere als directeur van de vereniging Stroomversnelling, lector Nieuwe Energie in de Stad, directeur praktijkgericht onderzoek van het Centre of Expertise Smart Sustainable Cities en het eigen bedrijf PIAF Wonen. Daarvoor was hij o.a. programmaregisseur bij Platform31, voor het programma “Energiesprong”, manager van het onderzoeksprogramma Energie in de Gebouwde Omgeving en coördinator van het samenwerkingsverband van TNO en ECN, “Building Future”. Last but not least heeft hij ook zelf zijn voeten in de klei gezet door zijn jaren ‘30 woning van label G naar A+++ (energieneutraal) te renoveren.

Maarten Hommelberg Msc, Manager Innovatie en NOM-Keur, Vereniging Brede Stroomversnelling
Maarten Hommelberg is innovatiemanager voor de vereniging Stroomversnelling. Na zijn masterstudie installatietechnologie aan de TU/e werkte hij bij ECN, unit ‘duurzame energie in de gebouwde omgeving’, aan een coördinatiemechanisme genaamd ‘PowerMatcher’. Daarna ging hij aan de slag bij het Vlaamse Vito om verschillende smart grid projecten te ontwikkelen en leiden. Hierna heeft hij als innovatiemanager voor BAM verschillende projecten en samenwerkingen opgezet, waaronder het Europese project REnnovates wat slimme sturing en buurtbatterijen regelt voor NOM-wijken. Uiteindelijk is hij gestart bij Stroomversnelling, waar hij werkt aan; NOM-Keur, NOM-ready keur, NOM-hoogbouw en monitoring.