Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Gemeentedag Energietransitie

Gemeentedag Energietransitie

Dag: Donderdag 11 oktober
Tijd: 10.30 - 15.45 uur
Locatie: Hertog Zaal

Op Europees niveau is de ambitie afgesproken om in 2050 80-95% CO2 te besparen ten opzichte van 1990. Op dit moment wordt binnen de verschillende Klimaattafels gewerkt aan de concretisering daarvan voor Nederland.

Uw regio / gemeente zal daarbij een doorslaggevende rol spelen!

Veel gemeenten, provincies en waterschappen hebben zichzelf al het doel gesteld om voor 2050 energieneutraal te zijn. Om daar te komen is samenwerking binnen de regio, tussen bewoners, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, maar ook tussen de decentrale overheden en het Rijk noodzakelijk.

‘Samenwerken in Transitie’ is dit jaar het thema van de Vakbeurs Energie die van 9 t/m 11 oktober wordt gehouden in Den Bosch. Speciaal voor u als betrokkene binnen uw gemeente organiseren we op 11 oktober onder datzelfde thema de Gemeentedag Energietransitie.

 • Hoe werkt u samen met de vele stakeholders binnen en buiten uw gemeente?
 • Hoe komt u van hoofdlijnen naar concrete doelen en een haalbare plannen van aanpak voor uw gemeente?
 • Welke effecten heeft de energietransitie op uw ruimtelijke ordening?
 • Hoe creëert u draagvlak?

Programma

10.30 ontvangst               Ontvangst met koffie
11.00 – 11.15 uur             Welkom en ontvangst door Mike van der Geld, Wethouder Duurzaamheid, Leefomgeving en Cultuur, Gemeente ‘s-Hertogenbosch
11.15 – 12.00 uur             Case Mobiliteit; Stad Up: een stappenplan om heel de stad aan de elektrische deelauto te krijgen. Door Henk Meiborg, Gemeente Enschede
12.00 – 12.30 uur             lunch
12.30 – 13.15 uur              Case Gebouwde omgeving; verduurzaming van bedrijven. Door: Ruben van Brenk rea, Programmamanager Duurzame bedrijven, Gemeente Utrecht
Binnen 30 jaar moeten ook bedrijven (zakelijk en maatschappelijk vastgoed) van het gas af en eigenlijk CO2-neutraal zijn. Wat is hierover al bekend om dit te bereiken. Wat zegt het klimaat en energie-akkoord? Wat kunnen gemeenten nu al doen? Is het vooral stimuleren of vooral handhaven? Of kan beide? En zijn er meer instrumenten die gemeenten kunnen inzetten?
13.15 – 13.45 uur             Case Mobiliteit; Smart Charging Ready – de ‘gemeenteranglijst. Door data-analist Nazir Refa en Matthijs Nieuwenhuis, Living Lab Smart Charging.
13.45 – 14.30 uur             Case Mobiliteit; Smart Charging Gemeente Ouder-Amstel (pending)
14.30 – 15.15 uur             Case Gebouwde omgeving; Aardgasvrij Palenstein; 10 vertragers, 10 versnellers : Peter Verheggen, Programmamanager Duurzaam en Groen Zoetermeer, Gemeente Zoetermeer
15.15 – 15.45 uur|           Afsluitende borrel en bezoek beursvloer

Voor Wie

Deze dag is gratis toegankelijk voor u als bestuurder, beleidsmedewerker, programmamanager of verantwoordelijk ambtenaar binnen gemeenten, provincies en (semi) publieke organisaties. Adviseurs en leveranciers alleen toegang tegen kleine vergoeding, en indien plaats beschikbaar.

Schrijf u dus nu in voor de Gemeentedag Energietransitie!

Sprekers

Mike van der Geld
Is sinds juni 2018 voor D66, wethouder van duurzaamheid, leefomgeving en cultuur.
Heeft na zijn studie aan de Universiteit van Tilburg(master public administration) tussen 2015 en 2018 gewerkt bij PinkRoccade en als strategisch adviseur bij de gemeente Valkenswaard.
In de periode 2014 – 2018 was hij raadslid en fractievoorzitter.

Matthijs Nieuwenhuis, communicatiemanager, Living Lab Smart Charging
"Ik werk met passie en plezier om de wereld iedere dag een tikkie mooier te maken." Als marketing- en communicatiestrateeg zet ik me in om een positief verschil te maken op gebied van klimaat en mensenrechten. Als campagnemanager van het Living Lab Smart Charging vraag ik aandacht voor het koppelen van duurzame energie aan de opkomst van elektrisch vervoer dor slim te laden. Want een elektrische auto, bus of brommer is prachtig, maar dan vooral als we deze kunnen opladen op energie uit zon en wind. Een prachtig en inspirerend verhaal dat we moeten vertellen!

Henk Meiborg
Henk Meiborg is systeem architect voor vernieuwende, multidisciplinaire oplossingen in de wereld van nieuwe energie en mobiliteit. Hij denk out of the box en is vanuit een helicopterview in staat de belangen van de diverse spelers, betrokken bij dergelijke oplossingen, te overzien en streeft daarbij naar een win win win situatie.

 • Met meer dan 30 jaar praktijkervaring vervuld Henk naast projectmanagement diverse rollen, system architect, business consultant en business developer. Henk heeft ervaring opgedaan in projecten met duurzame en innovatieve producten, zoals elektrisch deelvervoer en duurzame energie.
 • Overzicht van relevante werkervaring: – Founder @Emodz in 2009 – Interim manager – Business Development @ThyssenKrupp bausysteme – Business Development @several SME
 • Werkzaamheden relevant voor de vraagstelling van de gemeente Utrecht:
 • Senior advisor @gemeente Enschede inzake project duurzaam deelvervoer
 • System architect voor e-Park, de transformatie van een parkeergarage tot energy and mobility hub, in nauwe samenwerking met Enschede energie en Energiefonds Overijssel.
 • Senior advisor @Bolscher meer dan vlees inzake publiek-private samenwerking met betrekking tot de exploitatie van een snellader.
 • Systeem architect voor #Vehicle2HollandHouse, de e-auto als rijdende accu.
 • Namens de e-mobility industrie maakt Henk deel uit van het MobiliteitsLab van de provincie Overijssel en werkt aan hij alternatieven voor onrendabel openbaar vervoer.
 • Penvoerder PIB programma e-mobility van Amsterdam naar Berlijn i.o.v. min. EZ & RVO
 • Representant in NL van de Duitse branchevereniging voor e-mobility(www.BEM-ev.de) • Henk studeerde process technology aan het dr. D H Groen college en NL recht aan de RUG.

Ruben van Brenk rea, Programmamanager Duurzame bedrijven, Gemeente Utrecht

Partners