Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Kennismaking met de start ups van de energietransitie

Kennismaking met de start ups van de energietransitie

Dag: dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 oktober
Tijd: 15.45 - 16.15 uur
Locatie: Energie Theater

Opzet programma

De energietransitie biedt kansen voor ondernemers met innovatieve ideeën en oplossingen. Vakbeurs Energie. Ecomobiel en Industrial Heat & Power bieden een podium voor die bedrijven die met hun ideeën en oplossingen een versnelling van deze energietransitie teweeg weten te brengen.

Op het podium zijn dagelijks diverse start ups aan het woord, om u mee te nemen in hun ideeën, innovaties. Maak kennis met de bedrijven van morgen!

Op de dinsdag ontmoet u:

Speedcomfort, Pieter van der Ploeg, Directeur
SpeedComfort, de slimme radiatorventilator, brengt de warme lucht uit convector of radiator versneld in de ruimte. De warmte wordt beter verdeeld en vleit zich als een behaaglijke deken om je heen… Dat voelt heel comfortabel.
Als de installatie óók waterzijdig wordt ingeregeld en dat kunnen jullie!, kan tot wel 30% worden bespaard op gas. En dat scheelt héél wat CO2 uitstoot.

Vandebron, Fardau van der Galiën, Head of Electric Mobility
Vandebron is samen met TenneT en IBM de pilot Slim laden gestart, om de aanbodgestuurde werking van energie te toetsen. We zien de technologie achter Slim laden als de eerste stap naar een duurzame oplossing voor de onbalans op het energienet. In onze pilot zetten we met behulp van blockchaintechnologie de batterijen van aangesloten elektrische auto’s in om TenneT betrouwbare flexibiliteit te bieden. Zo dragen de auto’s realtime bij aan het balanceren van het net. Wanneer we dit opschalen en mogelijk kunnen maken voor alle elektrische auto’s, en uiteindelijk voor een heel scala aan apparaten, zijn op termijn gas- en kolencentrales niet meer nodig om het net te balanceren.

Innecs, Pieter van der Meer, Product Manager
Pieter van der Meer is Product Manager bij Innecs. Hij zal het hebben over de voordelen van de SteamExpander in vergelijking met andere kleine en middelgrote stoomturbines. Een grote bezorgdheid bij het gebruik van roterende stromingsmachines, en dus ook van stoomturbines, is de kans op stoomverontreiniging door olie. Immers: roterende machines moeten vaak gesmeerd worden waardoor er een kans is op het mengen van olie in de stoom.
Door het unieke design van de SteamExpander zorgt Innecs voor een perfecte scheiding tussen het oliecircuit en het stoomcircuit in de turbine, en dit zonder de efficiëntie of de levensduur van de machine te beïnvloeden. Op deze manier wordt de machine zowel multi-inzetbaar als duurzamer.

Sympower

Move

Op de woensdag ontmoet u:

Warmtepompstrategie, Martin Horstink, Consultant
Met de online Warmtepompverkenner kunnen consumenten snel en eenvoudig inzicht krijgen in welke warmtepomp in hun woonsituatie toepasbaar is. Op die manier worden oriënterende websitebezoekers geholpen met hun informatiebehoefte. Door het doorlopen van een aantal vragen, die via pictogrammen beantwoord worden, krijgen ze een indicatie welke warmtepomp in hun woonsituatie past.
Organisaties, zoals installatiebedrijven en energieloketten, kunnen de Warmtepompverkenner eenvoudig in hun website plaatsen. De tool kan naar wens worden ingericht, denk daarbij aan kleurstelling, maar ook welke vragen er gesteld worden en hoe de resultaten worden getoond. Daarnaast is er een leadtrail beschikbaar, zodat online leads gegenereerd kunnen worden.

E-Flux, Vincent van Vaalen, Managing Director
Wij willen vrijheid geven aan iedereen die in aanraking komt met elektrisch rijden. Dit doen we door een onafhankelijke en flexibele oplossing te bieden die naar wens kan worden ingericht en kan worden aangepast. Voor de reiziger willen wij elektrisch vervoer zo comfortabel mogelijk maken. Door zonder zorgen van A naar B te komen en overal te kunnen laden tegen redelijke prijzen.

Enermatics, Jeroen Wijnen, CEO
Of je nu woont of bouwt in Nederland, we zijn samen op weg naar iets moois: een nieuwe kijk op leven, wonen en energie. Het begin is er. Minder verspillen, nieuwe energiebronnen, slimmere gebouwen. Nu de belangrijkste stap: een nauwkeurige blik op de werkelijke energieprestaties van (woon)objecten. Enermatics maakt het waar. Enermatics is het scherpe oog op alles wat telt voor bouwers, beheerders en bewoners.
Enermatics kijkt door alle complexiteit heen met een scherpe blik op energieprestaties en met accurate rapportages. Ook heeft Enermatics de ontwerpkracht voor nu en de toekomst. Nieuwe oplossingen voor smart buildings, smart grids en smart cities? Enermatics is er bij.

Climatebooster, Henk de Beijer, Business Development, Innovation, Product Development.
ClimateBooster is dé oplossing om bestaande radiatoren en convectoren om te bouwen naar Lage Temperatuur Verwarming, zonder hak en breekwerk
De uitdaging voor Nederland;   In 2030 een CO2 reductie van 49%.
                                               In 2050 moet dit groeien tot 95%.
Overheidsdoelstellingen: Nederland wordt gasloos ,en snel veel minder CO2 uitstoot.
De oplossingen zijn aanwezig:
Nieuwbouwwoningen worden warmtepompen ,warmteleidingen en Lage temperatuurverwarming (max 55°C) al toegepast. Bestaande woning ca 7.000.000 woningen. Deze moeten hun gasgestookte verwarming (75°C) in de jaren vervangen door (hybride)warmtepompen. Hierdoor moeten de convector en radiatoren capaciteit ca 40% groter worden, of men plaatst ClimateBoosters , dat een veel goedkopere en slimmere oplossing.

Greenways, Gerrit Jan Rath, Mobiliteitsadviseur
Met goed een goed produkt starten
Met goed product een goed concept neer zetten;
Als enige in Nederland geven wij levenslange garantie* op de escooter met 5 jaar garantie op de Lithium Ion Accu!
Zonder km beperking
Wij hebben een subliem idee vastgelegd in een I-depot, namelijk de MP3 als hulpmiddel en als entertainment op de escooter. Te gebruiken als routeverteller, reclame middel en instructie scooter.
Bij ons kunt u aan het einde van het leven van de scooter de scooter inleveren en wij recyclen hem.
Dit volledig concept van aankoop tot recyclen, is duurzaam electrisch vervoer/ondernemen.

Op de donderdag ontmoet u:

Simaxx

TULYP Wind, Eric Pieterse, Business Developer
Het gebruik van traditionele windturbines loopt tegen veel omgevingsbezwaren aan, zoals geluidsoverlast, slagschaduw en horizonvervuiling. Hierdoor stranden veel windenergieprojecten. TULYP Wind heeft zich tot doel gesteld dit probleem aan te pakken en windenergieprojecten wel haalbaar te maken, ook in complexe omgevingen, zoals stedelijke gebieden, industriële gebieden en havens. TULYP Wind is een innovatieve verticale as windturbine, die goed inpasbaar is in haar omgeving.

Etricity
Arnold Vermeijden, Managing Director
Etricity is een jong bedrijf wat gelooft in een meer organische en groenere toekomst.
Daarom bieden we met intelligente apparatuur EV bezitters, bedrijven en huiseigenaren de mogelijkheid energie van zonnepanelen en/of windturbines eerst zelf te gebruiken voor het opladen van EV's en voor apparaten als vloerverwarming, boilers etc. voordat het aan het net wordt geleverd. Dit is met name interessant wanneer de prijs voor de aan het net geleverde kilowatts lager ligt dan voor afgenomen kilowatts. Dit zal binnen 1 jaar het geval zijn wanneer de terugleversubsidie de salderingsregeling heeft vervangen.

 

EANTE
Onze innovatie is een combinatie van een sociale innovatie met een technologische oplossing als middel: Het energiedashboard in combinatie met keukentafel energiecoaching gesprekken met de bewoners.
EANTE is een sociaal-technologisch advies- en ingenieursbureau. De energietransitie raakt in een stroomversnelling waarbij de diversiteit aan technologische oplossingen niet vanzelfspreken de menselijke maat aanspreekt. EANTE ondervangt dit door de menselijke maat in te brengen. Dit doen we met twee peilers welke we combineren in "de menselijke maat":
1) Coaching van de bewoners aan de keukentafel. We begeleiden bewoners met het leren kennen van de duurzame installaties, we geven energiebespaartips en helpen bewoners met de monitoring van het energiegebruik.
2) Onafhankelijk energiedashboard. EANTE heeft een onafhankelijk energiedashboard waarbij laagdrempelig inzicht in het energiegebruik geboden kan worden. Er zijn geen extra apparaten in de woning benodigd. Het dashboard geeft energie bespaartips en kan ingezet worden in de gamification van energiebesparing.

Vernieuwend: Bewoners helpen bij het "wonen in nieuwe stijl".
• 1 op 1 begeleiding
• Praktische hulp voor 12 maanden
• Inzicht door meten, monitoren en analyseren van gebruiksprofiel.
In de praktijk blijkt vaak dat energiebesparing doelstellingen niet behaald worden. Het alleen bieden van technologische oplossingen blijkt onvoldoende. Wij helpen de bewoners bij het krijgen van inzicht en kennis op het gebied van energiebesparing. Hiermee creëren we bewustwording, waarna draagvlak ontstaat om de verduurzaming van woningen verder te versnellen.
Wij maken buurten en wijken waar mensen duurzaam en prettig wonen. We leveren duurzame woningen op (Nul op de Meter) en zorgen dat deze woningen ook duurzaam geexploiteerd worden. Samen met woningcorporaties hebben wij de eerste woningen energieneutraal en Nul op de Meter gemaakt. (nieuwbouw & bestaande bouw). Voor bestaande bouw is de eerste stap het zorgen voor inzicht, hiermee zorgen we voor bewustwording waarna draagvlak ontstaat om de verduurzaming ook daadwerkelijk in gang te zetten.

Woningcorporaties hebben de stappen voor verduurzaming ingezet. De bewoners zijn echter minder ver in de energietransite.
Bewustwording is de sleutel naar verduurzaming. Daarnaast is energiebesparing in niet duurzame woningen de eerste winst. Hulpmiddel hierbij is het inzichtelijk maken van de energiestromen en het energieverbruik. Inmiddels worden duurzame woningen
voorzien van kWh-meters die vervolgens weer worden aangesloten op een monitoringsinstallate wat vaak hoge initele kosten en
abbonnemetskosten met zich mee brengt. EANTE introduceert het Enelogic Energiedashboard. Inmiddels zijn reeds 30.000 woningen aangesloten op ons Energiedashboard.

EANTE heeft in samenwerking met bouwers en woningcorporaties in de afgelopen jaren de verduurzaming van 800+ woningen gerealiseerd. Om de woonlasten te waarborgen worden bewoners actief gecoacht door onze energiecoach. De resultaten worden gemontitord en (geanonimiseerd) gebruikt als input voor volgende projecten. Hierdoor ontstaat een learning-by-doing cyclus waar naast de technische prestatie ook het wooncomfort wordt meegenomen.