80 Procent energie besparen met innovatieve airco
De ICECUBE. Foto: Dutch Climate Systems
De Innovative Energy Solutions Award was dit jaar voor Energiedamwand Nederland. In 2021 won de ICECUBE van het Nederlandse bedrijf Dutch Climate Systems (DCS). We vroegen medeoprichter Arthur van der Lee hoe die prijs invloed had op de ontwikkeling van de ICECUBE en hoe het DCS een jaar later vergaat.
Even een kleine opfrisser. Wat is de ICECUBE en wat is er zo innovatief aan?
“De ICECUBE is een airconditioner voor koeling en ventilatie. Maar hij is 80% energiezuiniger dan een normale airconditioner, volledig circulair, milieuvriendelijk en gebruikt geen broeikasgassen. Het is een warmte-terugwin-unit die gebruik maakt van dauwpuntkoeling, dus door de verdamping van water in een warmtewisselaar. Het systeem is in principe voor elk soort pand bruikbaar. Het apparaat is zo slim dat het uit iedere druppel water de maximale koeling haalt.”
En waarom zit de wereld op de ICECUBE te wachten?
“Wereldwijd levert airconditioning de allergrootste bijdrage aan klimaatverandering. Tien procent van alle elektrische energie wereldwijd gaat naar airconditioning en dat gaat de komende 30 jaar verdrievoudigen. Airconditioners zijn energieslurpers van het ergste soort en de koudemiddelen die ze gebruiken zijn één van de belangrijkste oorzaken van het broeikaseffect. Reken maar uit als je - zeker met de huidige energieprijzen - 80 procent kunt besparen.”
Jullie hebben 15 jaar aan deze innovatie gewerkt. Wat was de doorbraak?
“Die kwam drie jaar geleden toen we een plafondmodel wisten te ontwikkelen in plaats van een grote installatie op het dak. De bevloeiing van het water vindt plaats in de wisselaar en is geoptimaliseerd voor de unieke luchtverhoudingen van dauwpuntkoeling. Een belangrijk pluspunt is dat dauwpuntkoeling vrijwel alle voelbare warmte weg- koelt. Dat betekent dat het koelvermogen toeneemt naarmate de temperatuur stijgt. Op hete dagen kan bijvoorbeeld een ΔT gerealiseerd worden van 15. Een ander groot voordeel van deze manier van koelen is dat er geen Stek-certificaat nodig is om de unit te installeren.”
Wat is er precies circulair aan?
“De ICECUBE is voor het grootste deel opgebouwd uit gerecycled plastic. Na de levensduur van circa 20 jaar wordt de ICECUBE weer ingenomen om er een nieuw apparaat van te maken.”
Wat heeft het winnen van de IES Award jullie gebracht?
“Best veel. Ten eerste natuurlijk de erkenning van buitenaf. Het is een stempel dat ons product een goede uitstraling geeft. Verder levert zo’n prijs aandacht op, niet alleen op de beurs maar ook daarna. Er hebben zich geen nieuwe investeerders gemeld, maar dat is ook niet perse nodig. We houden ons aan de zelf opgelegde planning en zitten er ook niet in voor een korte termijn financiële focus, maar omdat we geloven in ons product en dat we een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld.”
Hoe ziet die planning eruit? Is de ICECUBE al leverbaar?
“We hebben nu meerdere units geplaatst in een pilotproject. Daaruit volgen nog enkele verbeteringen die we voor het einde van het jaar kunnen doorvoeren. Vanaf dat moment zijn we klaar voor massaproductie. We gaan er heel veel produceren om wereldwijd op prijs te kunnen concurreren met traditionele systemen. We hebben nu al een wachtlijst met hotels, kantoren en scholen.”
Dat klinkt ambitieus voor een bedrijfje uit Nieuwleusen.
“Dat zijn we ook. Het staat buiten kijf dat de vraag naar airconditioning nu al enorm is en alleen nog maar zal toenemen. Onze oplossing zal die groei helemaal niet alleen kunnen bijbenen, maar wel een flinke bijdrage kunnen leveren.”