Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Column Margreet van Gastel - "Duurzaam ondernemen: waar moet ik beginnen?"

Margreet van Gastel

Iedere dag staan de media bol over klimaatverandering, duurzaam ondernemen, de mogelijkheden en soms ook de onmogelijkheden. Maar wat betekent het voor mij als ondernemer of adviseur?

Het Klimaatakkoord is duidelijk. In 2030 moeten we een CO2reductie van 49% hebben gerealiseerd. Dus nu aan de slag, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Wil je ondernemen en heb je maar beperkt tijd om aandacht te hebben voor duurzaamheidsmaatregelen. Hoe is het nu georganiseerd en waar kan ik informatie halen?

Ieder gemeente moet aan het eind van dit jaar haar Transitievisie Warmte klaar hebben. Daarin staan de stappen vermeld om wijken van het aardgas af te halen. Met name die wijken waar het mogelijk is om dit voor 2030 te doen. En worden de warmte-alternatieven bekend. Ter ondersteuning van de gemeentes heeft het Planbureau voor de Leefomgeving samen met het Expertise Centrum Warmte een handig instrument ontwikkeld, de Startanalyse. In de Startanalyse worden de nationale kosten en mogelijkheden van de verschillende warmte-alternatieven inzichtelijk gemaakt. Bijvoorbeeld de individuele elektrische warmtepomp of, lagetemperatuur, middentemperatuur of hogetemperatuur warmtenetten . Deze database is bedoeld voor gemeentes, maar is voor iedereen toegankelijk en is hier te vinden.

Uw gemeente weet dus binnenkort welke wijken er voor 2030 aan de beurt zijn en daarmee weet iedere ondernemer of zijn of haar bedrijf daar voor 2030 mee te maken krijgt.

Echter veel ondernemers zullen zich afvragen wat zij zelf kunnen doen, wel of niet bijgestaan door een adviseur. Met name als je gevestigd bent op een bedrijventerrein kan het aantrekkelijk zijn om als collectief op te trekken. Logische vragen zijn dan bijv. moet ik nu investeren in zonnepanelen of wachten? Hoe kan ik SDE subsidie aanvragen? Welke wettelijke verplichtingen gelden voor mijn bedrijf? Wat houdt een EED richtlijn in? Het Utrechts Bedrijven Collectief, samen met RVO, heeft daar een makkelijk toegankelijk “Handboek Soldaat” voor geschreven. Gratis hier te downloaden.

Misschien zegt u maar ik zit niet op een bedrijventerrein en ik heb nog niets van mijn gemeente gehoord en ik wil wel aan de slag…..

Een ding is helder, individueel bedrijf of collectief, dat maakt geen verschil. Alles begint met isoleren en energie besparen! Immers hoe meer er geïsoleerd wordt hoe minder alternatieven er nodig zijn voor de energie/warmtevraag. En op isolatiegebied valt er nog grote winst te behalen. Dat geldt ook voor besparen, LEDverlichting is bijvoorbeeld veel minder energievragend.

Hebt u ook wel eens gedacht aan meer circulair ondernemen? Soms kan het heel eenvoudig zijn. Misschien hebt u materialen over die een collega ondernemer weer goed kan gebruiken. Van afval naar grondstof. Slimmer omgaan met grondstoffen, minder milieubelasting en daardoor kosten verlagend. Of samenwerken in de logistiek. Vol heen, vol terug!

Meer inspiratie opdoen? Kijk hier.

Er ligt een opgave voor ons allemaal, maar het begint met isoleren! Ik hoop u dit najaar weer te ontmoeten op de Vakbeurs Energie, samen werken aan een duurzame toekomst!

Margreet van Gastel is voorzitter van de Adviescommissie van het Expertise Centrum Warmte.

Ga terug