Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Energie delen met de buren


Energie uitwisselen met de buren is al technisch mogelijk en helpt om het elektriciteitsnetwerk te ontlasten. Steeds meer energie wordt decentraal opgewekt. In Woerden is TROEF Energy gestart met een project waar in de nabije toekomst zes nul-op-de-meter(NOM)-woningen energie gaan delen met zes niet-NOM-woningen.

In Woerden is in 2018 een aantal woningen van woningcorporatie GroenWest met behulp van zonnepanelen, isolatie en een elektrische luchtwaterwarmtepomp gerenoveerd naar nul-op-de-meter. Deze woningen wekken hun eigen energie op. Op zonnige dagen produceren ze te veel energie voor eigen gebruik en leveren ze elektriciteit terug aan het net.

Inzicht krijgen

TROEF Buurtenergie maakt het mogelijk dit overschot aan elektriciteit te leveren aan andere woningen van woningcorporatie GroenWest in de buurt. Ingrid van Prooijen van BAM Energy Systems is initiatiefnemer van het consortium: "We verbinden de woningen in deze wijk met behulp van de energiedata." In de proef vindt nog geen financiële verrekening plaats, omdat dit door regelgeving nog niet mogelijk is. Van Prooijen: "We doen het nu vooral voor onderzoek. We krijgen inzicht in de mogelijkheden en terugkoppeling van de deelnemers aan TROEF Buurtenergie."

Slim aansturen warmtepomp

De volgende stap is het op een slimme manier aansturen van de warmtepompen. "Hiermee kan gemiddeld 230 kWh per jaar bespaard worden per woning." Dit gebeurt door het aanpassen van de cyclus voor het opwarmen van tapwater. Zonder slimme sturing maakt de warmtepomp in een vaste cyclus warm water klaar. "De slimme sturing verwarmt het water pas volledig wanneer op basis van de energiedata verwacht wordt dat er warm tapwater nodig is."

Virtuele energiecentrale

Daan Rutten van softwarebedrijf ENTRNCE, onderdeel van Alliander, vult aan: "Uiteindelijk is het de bedoeling dat de wijk in Woerden een soort virtuele energiecentrale wordt, waarin gebruik wordt gemaakt van elkaars energiebronnen." ENTRNCE is ook deelnemer aan TROEF Buurtenergie. "Zo voorkom je congestie op het net, oftewel, het dichtslibben van het net. Dat is vooral belangrijk voor netbeheerders. Je ontsluit zo veel flexibel vermogen. Daarnaast is het in de toekomst slimmer om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen."

Bron: rvo.nl

Ga terug