Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Netcongestie noodzaakt meer dan ooit tot innovatie

In gesprek met Mark Meijer (Energy Indeed)


Zonne-energiespecialist Mark Meijer is oprichter van Energy Indeed en stond tijdens de afgelopen editie van Vakbeurs Energie in de spotlights als juryvoorzitter van de Innovative Energy Solution Award. Dat was niet zonder reden: met name door netcongestie vindt hij dat de noodzaak tot innovatie in de energietransitie groter dan ooit is.

Energy Indeed, opgericht in 2011, onderscheidt zich als volledig onafhankelijk adviseur voor onder andere gemeenten, scholen en grote bedrijven. “Bewust niet voor leveranciers of installateurs van zonnepanelen,” benadrukt Meijer. “Die keuze heb ik met name gemaakt voor mijn werk als adviseur bij inkoop- en aanbestedingsprocedures. Ik wil zonder belangenverstrengeling offertes beoordelen en organisaties begeleiden, van haalbaarheidsstudies tot en met subsidieaanvragen en bij de realisatie van projecten.”

Innovatie gedreven door netcongestie
Een belangrijk thema tijdens Vakbeurs Energie was netcongestie, een groeiend probleem in Nederland. “Op veel locaties is teruglevering van opgewekte zonne-energie niet of nauwelijks meer mogelijk,” legt Meijer uit. “Dat vraagt om een andere benadering. Steeds vaker richten we systemen zo in dat opgewekte stroom lokaal wordt verbruikt. Hoewel het aftoppen van energie aanvankelijk voelt als zonde, is het vaak economisch verantwoord. De businesscase van zonnepanelen ligt immers vooral in eigen gebruik.”

Naast aftopping wordt energieopslag een steeds belangrijker thema. “Waar batterijen enkele jaren geleden in veel situaties nog te duur waren, zie je nu een gestapelde businesscase ontstaan. Batterijen zijn niet alleen handig voor het opslaan van zonnestroom, maar ook voor handel op verschillende elektriciteitsmarkten. Dit maakt ze voor steeds meer organisaties interessant.”

Grote verschillen tussen locaties
Hoewel de techniek van zonnepanelenprojecten vaak vergelijkbaar is  - denk aan de panelen en omvormers - verschilt de uitvoering sterk per locatie. “Bij scholen bijvoorbeeld, vraagt de planning om veel meer aandacht,” vertelt Meijer. “Je kunt niet zomaar een hoogwerker laten aanrijden tijdens lessen of het gebouw spanningsloos maken op een willekeurig moment. Dit vereist nauwkeurige afstemming.”

Inspiratie tijdens de awarduitreiking
Als juryvoorzitter van de Innovative Energy Solution Award ziet Meijer jaarlijks inspirerende innovaties voorbij komen. “De award richt zich op drie gebieden: energie in de gebouwde omgeving, energie in de industrie en mobiliteit. Dit jaar zagen we opnieuw veel inzendingen die gericht zijn op slim gebruik van het elektriciteitsnetwerk. Netcongestie is weliswaar een probleem, maar het stimuleert ook de innovatiekracht van de sector.”

De winnende inzending van 2024 sluit naadloos aan bij deze trend. Meijer hoopt dat bij de volgende editie ook meer innovaties binnen mobiliteit worden ingezonden. “Daar blijven de inzendingen nog wat achter. We willen ook dat deel van de sector graag aanmoedigen om meer innovaties in te sturen. Want ik weet zeker dat ze er zijn.” De volgende editie van Vakbeurs Energie belooft opnieuw een podium te bieden aan baanbrekende ideeën en oplossingen die Nederland helpen in de energietransitie. Wie wint volgend jaar de Innovative Energy Solution Award?

Ga terug