Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Gelijkwaardigheidsverklaring voor collectieve warmtepomp

De hoogtemperatuur warmtepomp kan collectieve cv-ketels zonder grote aanpassingen vervangen. Foto: Sparkling Projects

Voor het eerst kunnen wooncomplexen met collectieve cv-ketels zonder grote aanpassingen aan het aangiftesysteem vervangen worden door een hoog temperatuur lucht/water warmtepomp. Het Bureau Controle en Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG) heeft de warmtepomp van het Nederlandse SWP (Servex) een gelijkwaardigheidsverklaring toegekend voor tapwater en ruimteverwarming. Dat is goed nieuws voor woningbouwcorporaties en VVE’s die bestaande woningen willen verduurzamen. Heel eenvoudig kan nu de energielabelsprong bepaald worden.

“Woningcorporaties spelen een belangrijke rol in het verduurzamen van de woningvoorraad in Nederland”, legt Steven Lobregt van ingenieursbureau Sparkling Projects uit. “De grootste uitdaging vormt het verduurzamen van de bestaande woningen. Na een succesvolle pilot bij Wonen Limburg, waar 8 wooncomplexen gasloos zijn gemaakt, is ons consortium ‘Natuurlijk Gasloos’ er in geslaagd op de warmtepomp een gelijkwaardigheidsverklaring te krijgen. Het Nederlandse SWP heeft daarmee een innovatie met aantoonbare energieprestatieverbetering, die nu door een onafhankelijke partij is getest, goedgekeurd en opgenomen in het register gelijkwaardigheidsverklaringen.”

Geen norm

“Voor het beproeven van warmtepompen tot 70 kW zijn Europese normen en energielabels beschikbaar”, zegt Lobregt. “Voor grotere warmtepompen ontbreken deze echter. De norm gaat slechts tot een uitgaande watertemperatuur van 65 °C; voor hogere temperaturen wordt een warmtepomp gelijk gesteld aan elektrische verwarming. Voor warm tapwater speelt hetzelfde, er zijn voor grotere apparaten geen normatieve methode beschikbaar. Bijkomende uitdaging is het ontbreken van onafhankelijke testfaciliteiten die warmtepompen met een vermogen boven de 70kW goed kunnen testen.”

Daardoor was het tot nu toe onmogelijk de collectieve hoogtemperatuur warmtepomp te waarderen in een BENG berekening voor het Energielabel. Door een onafhankelijk onderzoeker en in afstemming met BCRG is een test- en beoordelingsmethodiek ontwikkeld die aansluit bij de EN14511/EN14825 testnormen. De voor warmtepompen opgezette Bijlage Q van de NTA 8800 methodiek is uitgebreid naar hoge afgifte temperaturen. De SWP warmtepomp is onder toezicht getest.

“Met de publicatie van de gelijkwaardigheidsverklaring is nu een vergelijking mogelijk met collectieve verwarmingssystemen op basis van cv-ketels met behoud van het afgifte systeem”, aldus Lobregt.

Voorbeeld berekening

De SWP-DT-U281 lucht/water warmtepomp gebruikt buitenlucht als warmtebron en geeft zijn nuttige warmte af aan cv- en tapwater. Bij de metingen is aangetoond dat zelfs bij een buitentemperatuur van -20°C de cv-temperatuur van +80°C graden behaald wordt.

De testen tonen het volgende aan bij een appartement van 70 m2, gebouwd in 1970 met een collectief gasgestookt verwarmingssysteem voor ruimteverwarming en tapwater, matig (na)geïsoleerd met dubbelglas. Het bestaande label is Energielabel D met een gasverbruik van 1.750 m3/jaar . In totaal wordt 258 kWh/m2 primaire energie verbruikt.

De cv-ketel wordt vervangen door de SWP warmtepomp, verder geen wijzigingen. Het energiegebruik voor ruimteverwarming en tapwater samen wordt 5.541 kWh/jaar overeenkomend met 127 kWh/m2 primaire energie. Het nieuwe energielabel wordt A. Het primair energiegebruik halveert.

Samenwerking

Om deze innovatie mogelijk te maken en te zorgen voor een succesvolle inpassing in de markt hebben de partijen Servex (bedenker, productontwikkelaar en producent), installatiebedrijven Kemkens & Feenstra, groothandel Gafco (Rensa groep) en ingenieursbureau Sparkling Projects de handen ineengeslagen in het initiatief Natuurlijk Gasloos. Binnen dit consortium wordt expertise uit de keten bij elkaar gebracht voor een goede inpassing in de gebouwde omgeving. Vanuit Topsector Energie van RVO kreeg dit project een MOOI subsidie. De pilot bij Wonen Limburg is mogelijk gemaakt door Subsidie van DEI programma.

Ga terug