Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

'Gisteren was onze duurzame energie op'

Op 21 februari 2022 was alle opgewekte duurzame energie voor dit jaar al op. Beeld: NVDE

Het aandeel duurzaam opgewekte energie bedraagt dit jaar naar verwachting 14,2 procent van alle opgewekte energie. Omgerekend naar dagen kom je dan uit op 52. En dat betekent dat we al op 21 februari van dit jaar door onze duurzame energie heen waren. Dat is weliswaar vijf dagen later dan vorig jaar, maar om in 2050 alleen nog maar gebruik te maken van duurzaam opgewekte energie zal onze ‘Green Energy Day’ vanaf nu ieder jaar 12 dagen naar voren moeten schuiven. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), partner van Vakbeurs Energie, roept bedrijven, overheden, energiecoöperaties en consumenten dan ook op nog meer vaart te zetten achter de energietransitie.

Green Energy Day valt ieder jaar een paar dagen later. Dit jaar was dat op 21 februari, de dag dat alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’ is voor de rest van het jaar.

Vakbeurs Energie-partner de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) introduceerde het begrip ‘Green Energy Day’ in 2019 om beter voorstel- en voorspelbaar te maken waar we nu staan met de energietransitie en hoe we met jaarlijkse stappen uit kunnen komen op honderd procent hernieuwbare energie in 2050. En alhoewel de dag waarop onze hernieuwbare energie op is vorig jaar vijf dagen eerder viel, gaat het niet snel genoeg. “Pas als we Green Energy Day elk jaar twaalf dagen opschuiven, komen we in 2050 uit op 31 december,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter van NVDE. “In het klimaatakkoord hebben we afgesproken dat al onze energie in dat jaar hernieuwbaar is. Dat is niet alleen nodig voor het klimaat, maar biedt ook volop kansen voor economie en werkgelegenheid.”

Om iedereen daarvan bewust te maken zet de NVDE op 21 februari aanstaande een XL-bureaukalender van twee bij drie meter naast de tijdelijke Tweede Kamer. Op die kalender is te zien dat er dit jaar voldoende groene energie is voor de eerste 52 dagen. Van der Gaag nodigt Kamerleden uit om hun plannen voor meer duurzame energie toe te lichten, met de kalender als achtergrond.

Kampioen zonne-energie

Bedrijven, overheden, energiecoöperaties en consumenten werken volgens de NVDE al hard om het aandeel duurzame energie te vergroten. Nederland is bijvoorbeeld kampioen zonne-energie. Het nieuwe coalitieakkoord stelt bovendien ambitieuze klimaatdoelen en trekt ook fors geld uit om die te bereiken.

In het afgelopen jaar is het echter niet gelukt om Green Energy Day twaalf dagen op te laten schuiven. “Het glas is halfvol,” zegt Van der Gaag daarover. “Er moet een forse schep bovenop om op schema te blijven lopen en in 2050 op 31 december Green Energy Day te kunnen vieren. Gelukkig laten tal van bedrijven en burgers zien dat het kan, en dat de energietransitie naast duurzaamheid ook nog eens banen en economische kansen oplevert.”

‘Miljarden meer subsidie nodig’

Voor projecten voor duurzame warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie zijn nog miljarden euro's aan subsidie nodig als Nederland aan de klimaatdoelen wil voldoen, zo heeft de NVDE laten becijferen. Duurzame warmte, hernieuwbaar gas en elektrificatie zijn namelijk van groot belang voor de energietransitie maar scoren nu nog slecht bij de afgelopen SDE++ subsidierondes. De NVDE bepleit daarom een budget van 12 miljard euro in de ronde van 2022 om ook deze technieken een goede kans te geven.

De SDE-ronde van 2021 had een budget van 5 miljard euro, terwijl er projecten ingediend zijn voor 12 miljard euro. De toegekende subsidie gaat daardoor vooral naar CO2-opslag, zonne-energie en enige restwarmte. Vrijwel alle vormen van duurzame warmte (geothermie, aquathermie, zonthermie, bioketels), elektrificatie (warmtepompen, elektroboilers), duurzaam gas (groen, waterstof) sneuvelden de afgelopen twee jaar in de SDE-regeling. Daarmee gaan veel mogelijkheden voor CO2-reductie verloren, terwijl die hard nodig zijn om de klimaatdoelen te halen. Van der Gaag: “Gezien de huidige gascrisis is het opvallend dat juist de technologieën die direct aardgas vervangen, sneuvelen als het budget te beperkt is. Bij CO2-opslag of -gebruik is er vaak nog steeds aardgas nodig. Dit is een extra reden om te zorgen dat die duurzame vervangers van aardgas wel aan bod komen.”

Ga terug