Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

“Helpen dynamische energietarieven voldoende bij verduurzaming?”

Interview met Walter Hulshorst van Smart Energy NL


Dynamische energietarieven zijn momenteel een hot item. Dynamische contracten gaan volgens Walter Hulshorst van Smart Energy NL zorgen voor een andere balans op het net en dynamiek in verduurzaming. Hulshorst is een van de twee sprekers van de jaarlijkse kennissessie ‘Smart Energy Highlights’, met dit jaar extra aandacht voor de techniek rondom dynamische energietarieven.

“Met dynamische contracten varieert de prijs continu en heb je zelfs te maken met negatieve stroomprijzen als er een overschot is aan elektriciteit. Dat gebeurt bijvoorbeeld op zonnige dagen en dan vooral in het weekend, als de industrie minder actief is. De vraag is dan minimaal en de opbrengst uit PV-panelen maximaal, zeker in de maanden mei en juni.”

“Als je op dat soort momenten stroom gebruikt, krijg je met een dynamisch tarief geld toe. Dat is vervelend voor mensen met PV-panelen want die moeten dan juist betalen. Dan zou je de PV-panelen kunnen uitschakelen. Op winterdagen daarentegen is de prijs van elektriciteit juist extra hoog door de hoge vraag en de lage opbrengsten van PV-panelen.”

Onbalans

“Doordat we steeds meer PV-panelen en windenergie krijgen, neemt de onbalans in het net toe. De vraag is dan ook of we straks nog moeten betalen per kilowattuur of dat we vooral moeten betalen voor het veroorzaken van onbalans op het net.”

“Dynamische tarieven kunnen meehelpen aan het herstellen van de balans op het net. Zo is het natuurlijk slim om een elektrische auto te gaan laden als de stroomprijs negatief is. Minder duurzaam is het als je als verbruiker tegelijk de verwarming en de airco aan gaat zetten om maar zo veel mogelijk stroom te verbruiken.”

Klimaat of prijs

“De grote vraag is of je met een dynamisch contract bezig bent met het klimaat of met de prijs. De consequenties bijten elkaar soms. Met bijvoorbeeld de opslag in batterijen kun je inspelen op flexibele prijzen en onbalans, maar is dat echt duurzaam? Daarnaast zal de hoeveelheid energieopslag hierdoor fors toenemen. En als iedereen het spelletje door heeft, wat gebeurt er dan? Helpen dynamische prijzen ons voldoende of zijn er andere technische oplossingen nodig voor echte verduurzaming?”

Bijwonen

Smart Energy Highlights: Techniek rondom dynamische energietarieven, de 10 aandachtspunten
Met Walter Hulshorst en Patrick Groenewoud (Smart Energy NL en Krado)
Dinsdag 10 oktober, 11:30 - 12:30 uur
Vakbeurs Energie - Podium Energie

Ga terug