“Het is nooit de warmtepomp”
“Bij een storingsmelding op de warmtepomp, ligt het probleem nooit aan de warmtepomp”, zegt Heliotherm Oostenrijk. Ze hebben hier bijna 100% gelijk.
Bij een storingsmelding op een warmtepomp is er meestal sprake van een probleem bij het afgiftesysteem. Meest voorkomende problemen ontstaan ten gevolge van te weinig flow door naregelingen die dicht gaan of vloerverwarming verdelers die tijdens het koelen afsluiten omdat de temperatuur onder 20 graden komt. Mede daarom is het belangrijk dat alles goed op elkaar is afgestemd: warmteafgifte systeem, warmwater voorziening, en uiteraard het warmteverlies van de woning.
Bij elke warmtepomp die besteld wordt, spreekt Heliotherm daarom met de installateur openlijk over de verwachtingen en wensen van de klant. Het ontwerp van het hydraulische systeem met de juiste leiding diameters is zo belangrijk dat op voorhand al ingeschat kan worden hoe goed de prestatie van het systeem wordt en of het nog beter kan met bepaalde wijzigingen.
Bronkeuze
De meest voorkomende vraag betreft de bronkeuze: grond of lucht. En als het grond betreft: horizontaal direct verdampend, horizontaal glycol of de traditionele verticale bodem warmte wisselaar? Grondgebonden systemen zijn esthetisch geweldig (niets in de tuin) maar betekenen een flinke renovatie van de tuin bij bestaande bouw. Lucht/water is een goedkopere investering en op 30 jaar veelal interessanter dan een bodemgebonden systeem. Geluid? Per uur een volume van 8000 m3 lucht door een opening van ongeveer 1 m2, dat hoor je niet. Die luchtsnelheid is minder dan een briesje.
Passief koelen
Passief koelen met een horizontale bodem-warmtewisselaar op glycol basis? Dat wordt moeilijk in de zomer. Energieopslag door een waterbuffer te verwarmen wanneer de zon schijnt en men geen energie gratis aan het net wil leveren? Voor nog geen 50 cent elektrisch gaat 800 liter water van 40 naar 55 graden met een warmtepomp. Domotica? Prachtig, maar zorg dat het systeem hydraulisch klopt. Hoe eenvoudiger; hoe betrouwbaarder.
Lucht/water, brine of water/water, horizontale direct verdampers: alles kan, behalve experimenteren. Want al is het nooit de warmtepomp, daarop zit wel het rode lampje dat gaat branden.