De Innovatieroute Duurzaam Koelen. Loopt u mee?
Bezoekers van de Vakbeurs Energie kunnen deelnemen aan een Innovatieroute Duurzaam Koelen. Die voert langs vijf standhouders die in een korte pitch hun innovaties aan de deelnemers presenteren. De Innovatieroute Duurzaam Koelen is een initiatief van 54events in samenwerking met de NVKL, de brancheorganisatie voor luchtbehandeling en koudetechniek.
Hoogtemperatuurwarmtepomp
Tijdens de route zal DE WIT datacenterkoeling onder meer laten zien hoe (rest)warmte kan worden hergebruikt en/of worden opgewaardeerd. Een voorbeeld van warmte opwaarderen is een ouder pand gasloos maken zonder grote aanpassingen aan het afgiftesysteem. Bij een ouder pand is het afgiftesysteem vaak gebaseerd op hoge cv-temperaturen. Met de inzet van een zogeheten hoog temperatuur warmtepomp slaagt DE WIT er in om watertemperaturen te bereiken van 78 ⁰C. De hoog temperatuur warmtepomp heeft een COP van ca. 4.
DE WIT datacenterkoeling
De hoog temperatuur warmtepomp is ook bruikbaar om warmte te benutten die vrij komt bij de koeling van grotere serverruimtes of industriële processen. De weggekoelde warmte wordt dan niet onbenut weggeblazen, maar kan dienen voor de verwarming van de kantoorruimtes in het pand.
De hoog temperatuur warmtepomp wijkt af van een standaard warmtepomp doordat die werkt in een ander temperatuurbereik. Dat vergt onder meer andere compressoren en een ander koudemiddel.
Indirecte adiabatische koeling ventilatielucht
Air@Work zal tijdens de Innovatieroute vertellen over ‘duurzaam gekoeld ventileren’. In veel gevallen is het voor een comfortabel klimaat niet voldoende om te ventileren, maar moet de lucht ook gekoeld worden. Voor scholen is dat al het geval als de buitentemperatuur richting de 20˚C gaat. In het TNO-project ‘SchoolVent’ is aangetoond dat deze koeling op een energie-efficiënte manier kan plaatsvinden met indirecte adiabatische koeling. De verdampingskracht van water zorgt zonder een noemenswaardige toename van energieverbruik voor een aanzienlijke koeling. Het voordeel hiervan is dat de luchtvochtigheid in de ventilatielucht niet toe neemt.
Air@Work
Wanneer het wenselijk is om dieper te koelen kan er gekozen worden voor de combinatie van indirecte adiabatische koeling en een warmtepomp. Voordeel van deze combinatie is dat het koelvermogen van de warmtepomp ongeveer 40% lager kan worden uitgelegd waarbij er op jaarbasis ongeveer 50% minder bedrijfsuren zijn. Dit levert dus een aanzienlijke energiebesparing. Ook het rendement van de adiabatische koeling neemt toe in deze combinatie.
Warmtepomp met propaan
Western airconditioning toont onder meer een warmtepomp met propaan als koudemiddel. Dit is een veel milieuvriendelijker gas dan andere chemische koudemiddelen. Maar daarnaast heeft het een ander temperatuurbereik. Daardoor is het mogelijk om zelfs bij een buitentemperatuur van -10 ⁰C nog warm water te maken van 62 ⁰C. Het propaangedreven programma van Western airconditioning bestaat uit vier groepen: luchtgekoelde waterkoelmachines; luchtgekoelde waterkoelmachines met inverter compressoren (hiermee worden hogere SEER en SEPR waardes gehaald); lucht-water warmtepompen en luchtgekoelde waterkoelmachines met vrije koeling.
Western Airconditioning
Ook zal Western een water-water-warmtepomp laten zien die watertemperaturen tot 57 ⁰C kan bereiken. De energie kan worden gehaald uit grondwater of uit een luchtgekoelde condensator op het dak. Een Turbo Booster versie is in staat om – in combinatie met een andere warmtepomp – een watertemperatuur tot zelfs 80 ⁰C te realseren.
Zelfstandige samenwerkende systemen
Delta Technics Engineering zal tijdens de Innovatieroute Duurzaam Koelen ingaan op wat goede regeltechniek is en kan opleveren. Het is daarbij belangrijk dat systemen binnen een gebouw zo zelfstandig mogelijk functioneren, maar ook dat de verschillende systemen met elkaar communiceren. Juist in dat koppelen zit vaak de moeilijkheid. Hoe kom je naar de gewenste systeemintegratie en hoe maak je slimme systemen met de waarden die uit monitoring naar voren komen?
Delta Technics Engineering
Max Neus van Delta Technics Engineering zal laten zien wat een ‘gebouwbeheer-plus’-systeem kan opleveren. Zelfs koel- en vriesinstallaties zijn in dit systeem te integreren, naast factoren als bezetting, werktijden en overwerk, energieverbruik, licht, temperatuur en CO2-gehalte.
Uitgangspunt is een systeem dat zo veel mogelijk zelf regelt, zonder dat ingrijpen nodig is. “Ingrijpen kan altijd, maar het veroorzaakt onrust. Denk maar aan de temperatuur. De ene gebruiker draait de thermostaat omhoog en de volgende juist weer omlaag.”
Voorbeelden besparingen
Zohar Tzur van NVKL
De innovatieroute eindigt bij het paviljoen van de NVKL. Daar zal Zohar Tzur namens de NVKL laten zien wat innoveren in klimaatbehandeling kan opleveren. Hij zal enkele door NVKL-leden uitgevoerde projecten toelichten en voorrekenen wat dat opleverde aan besparing op energie, maar ook op klimaat door bijvoorbeeld besparing op CO2-emissie. Maar ook terugverdientijden komen aan de orde. Dit gaat bijvoorbeeld om het vervangen van een cv door een warmtepomp, het gebruik van PV-panelen of de keuze voor een ander koudemiddel in de koelinstallatie.
Elke beursdag
De Innovatieroute vindt elke beursdag plaats en start bij de NVKL demo in de centrale entree en eindigt op het NVKL Paviljoen. Er is plek voor 20 deelnemers, die zich hiervoor bij aanmelding voor de beurs gratis kunnen inschrijven. De route start om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur.