Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Krachtigste batterij van Nederland op stroom


Op 26 november 2020 heeft het energieopslagbedrijf GIGA Storage de krachtigste batterij van Nederland – de GIGA Rhino batterij – in gebruik genomen.

De belangrijkste taak van de batterij is om te zorgen dat er meer duurzame energie op het elektriciteitsnet komt. Op het moment dat de productie van duurzame energie door de wind- en zonneparken te groot is, slaat de batterij de duurzame energie tijdelijk op, om die dan later aan te bieden op de energiemarkten. Daardoor hoeft deze duurzaam opgewekte energie niet te worden weggegooid.

De GIGA Rhino batterij wordt aangestuurd met het doel om de lokale productie van hernieuwbare energiebronnen te maximaliseren, die achter hetzelfde aansluitpunt van Windnet Oost-Flevoland zijn geïnstalleerd. De batterij staat bij het testcentrum duurzame energie van Wageningen University & Research in Lelystad (ACRRES), naast het windmolenpark Neushoorntocht. Het is op dit moment de krachtigste batterij van Nederland. De komende jaren wordt op het net van Windnet Oost-Flevoland 120 megawatt aan zonne-energie en 138 megawatt aan windenergie gerealiseerd. Hiermee wordt dit gebied wereldwijd één van de grootste duurzame smart grids.

Duurzaam alternatief

Met een vermogen van 12 megawatt zal de batterij impact hebben op het nationale elektriciteitsnetwerk en een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verminderen van CO2-uitstoot binnen de landelijke energieketen. Om die impact te maximaliseren zal de batterij worden gekoppeld aan verschillende energie- en capaciteitsmarkten om diensten te leveren ter stabilisering van het (inter-)nationale elektriciteitsnet.

Grootschalige energieopslag

De realisatie van de GIGA Rhino batterij is GIGA’s eerste project en een opmaat naar vele andere groot- en kleinschalige energieopslag systemen op Nederlandse en Europese bodem. Het algoritme van het GIGA cloud platform optimaliseert de financiële kant van de geleverde flexibiliteitsdiensten.

Belangrijke partners voor dit project zijn onder andere NEC (batterijleverancier), ENGIE (technisch dienstverlener), Windnet Oost-Flevoland (eigenaar van het net), Spectral (aansturingsplatform) en de RVO (toekenning van de DEI-subsidie voor dit project).

ACRRES

“Voor Wageningen University & Research (WUR) is het belangrijk om niet alleen vanuit de wetenschap bij te dragen aan de energietransitie, maar deze ook in de praktijk daadwerkelijk toe te kunnen passen”, zegt Louise Fresco, voorzitter Raad van Bestuur Wageningen University & Research. “We zien dat boeren in toenemende mate kansen zien voor hun bedrijf in dit energievraagstuk. Voor een succesvolle energietransitie is goede interactie tussen de energiesector en de landbouwsector in een praktijkonderzoek-setting noodzakelijk. WUR biedt de kennis en initiatieven die deze kansen van voedselproductie, energietransitie en duurzaamheid combineren. Het testen bij ACRRES en de realisatie zoals de Rhino batterij bij de windparken is daar een goed voorbeeld van.”

Meer weten? Klik hier!

Ga terug