Maak uw bedrijf toekomstbestendig met de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de MIA\Vamil
Behalve een lagere energierekening kunnen energiezuinige en duurzame investeringen u ook fiscale voordelen opleveren via de Energie-investeringsaftrek en de MIA\Vamil. Een deel van de kosten voor deze investeringen mag u aftrekken van de fiscale winst (EIA en MIA) en/of vrij afschrijven (Vamil). Dit levert u een belastingvoordeel op. We zetten de 2 regelingen hieronder op een rij.
>> ADVERTORIAL <<
De Energie-investeringsaftrek (EIA)
Jaarlijks maken zo’n 18.000 ondernemers gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Zij maken hun bedrijfsprocessen energiezuiniger, verminderen het energiegebruik, zorgen voor minder CO2-uitstoot en investeren in duurzame energie. Dit leverde in 2022 een besparing op die vergelijkbaar is met het jaarlijkse energieverbruik van 539.000 huishoudens. Valt uw bedrijf onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting? Dan kunt u ook gebruik maken van de EIA mits u maatregelen neemt die voldoen aan o.a. de criteria op de Energielijst. U kunt 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst en betaalt minder belasting. De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op en een lagere energierekening.
Naast de genoemde specifieke maatregelen op de Energielijst, is er ook belastingvoordeel mogelijk voor (maatwerk) investeringen die een forse energiebesparing opleveren. U kunt RVO vragen om naar een energiezuinige investering te kijken, die niet heel concreet in de Energielijst wordt genoemd. Als u met een energiebesparingsberekening van een onafhankelijke derde de reductie in energieverbruik duidelijk kunt aantonen, maakt u een goede kans. U kunt dan ook voor de kosten van dat energieadvies EIA aanvragen. Kijken welke technieken u binnen uw bedrijf kunt toepassen via onze online zoektool van de Energielijst.
Ook als u geen winst heeft gemaakt, is de EIA toch aantrekkelijk. Met de belastinginspecteur kunt u afspraken maken om de investering later te verrekenen.
De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Vamil
Valt uw bedrijf onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting? En investeert u in maatregelen die op de Milieulijst staan? Dan kunt u via de MIA profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op.
Op de Milieulijst staan maatregelen en technieken die minder milieubelastend zijn en vaak verder gaan dan de wet voorschrijft. U kunt kijken welke technieken u binnen uw bedrijf kunt toepassen via onze online zoektool van de Milieulijst of in de Milieulijst 2023 (pdf).
Gebruik maken van de EIA en/of de MIA\Vamil?
Meld uw investeringen binnen drie maanden (na aanschaf) bij RVO.
Meer informatie
Voor meer informatie over deze regelingen kunt u terecht bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Bezoek de RVO-stand op de Vakbeurs Energie (stand 6.A035). Onze adviseurs helpen u graag verder!
Voorbeelden uit de praktijk met belastingvoordeel van de EIA en/of MIA\Vamil
Bedrijfsprocessen verduurzamen
Teijin Aramid produceert de Twaron®-vezel die wereldwijd wordt toegepast als materiaalversteviger in bijvoorbeeld kogelwerende vesten en autobanden. Bij de uitbreiding van hun fabrieken in Delfzijl en Emmen investeerde het bedrijf in nieuwe, duurzame technologieën. Deze stonden niet op de Energielijst maar leverden wel een aanzienlijke energiebesparing op. Adviseurs van de Energie-investeringsaftrek (EIA) namen een kijkje bij het bedrijf en dachten actief mee hoe de plannen pasten binnen de EIA-regeling.
Energiezuinig bakken
Jan-Aart Schuld van Bakkerij Schuld in Oldebroek wil in 2027 de eerste energieneutrale bakkerij van Nederland zijn. Schuld maakte gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA) voor zijn energiebesparende bakinnovaties. Zo koelt de aangeschafte vacuümkoeler vers gebakken brood razendsnel af en slaat het de warme lucht op voor hergebruik. Het resultaat mag er zijn: het energiegebruik is al met een derde gedaald.
Batterijopslag
Cor de Graaf, eigenaar van bloembollenkwekerij Zwanendal B.V., wekt op zijn bedrijf al tientallen jaren duurzame energie op met een windturbine en zonnepanelen. Om de overtollige stroom op te slaan, liet hij een batterijopslagsysteem installeren met belastingvoordeel van de Energie-investeringsaftrek. De Graaf maakt met zijn batterij gebruik van Frequency Containment Reserve (FCR). Hiermee kan de netbeheerder – tegen betaling – zijn energieopslag gebruiken om het elektriciteitsnet stabiel te houden. Bijzonder op het bedrijf van De Graaf is dat al zijn energiesystemen – de windturbine, zonnepanelen én de batterij – aan één aansluiting zijn gekoppeld. Dit concept, ook wel cable pooling genoemd, maakt extra kabels leggen overbodig.
Duurzaam bedrijfspand
Transportbedrijf H.Z. Logistics bouwde een nieuw duurzaam, bedrijfspand in Maasdijk. Het bedrijf kreeg belastingvoordeel van de EIA voor de aanschaf van warmtepompen. Dankzij de MIA\Vamil-regeling is er flora en fauna op het industrieterrein: insectenhotels, inheemse bomen, klimop, bloemrijk grasland voor de bijen en een wand met haagplanten (groenwal) die de geparkeerde trailers aan het oog onttrekt. Een waterinfiltratiesysteem leidt regenwater naar de planten en voorkomt dat schoon regenwater in de riolering terecht komt.
Elektrische funderingsmachine
BAM Infra Nederland kocht een van de eerste elektrische funderingsmachines voor het boren, heien en trillen van funderingselementen. Voor de aanschaf maakten ze gebruik van de MIA\Vamil-regeling. De machine stoot geen CO2 uit en is ook nog eens geluidsarm.