Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

‘Na Masterclass Financiering weet je of je investor ready bent’


Innovatie in de energiesector vraag om investeringen. Maar hoe ziet het investeringslandschap eruit en met welke voorwaarden kun je waar aankloppen voor kapitaal? In de Masterclass Financiering tijdens de Vakbeurs Energie op dinsdag 11 oktober delen tal van experts kun ervaringen en geven ze een update over financieringsmogelijkheden voor ondernemers in de energiesector, die met een technologische innovatie naar de markt willen gaan.

De Masterclass Financiering op 11 oktober start om 10.15 uur en vindt plaats in de Parade Zaal in de Brabanthallen. Het programma is omvangrijk en behandelt diverse aspecten van het financieren van startups en scale-ups in de energiesector. Martin Weissmann is moderator van de masterclass en in het dagelijks leven werkzaam voor het Financieringsloket van Topsector Energie, een organisatie die adviezen en voorlichting geeft over subsidieregelingen en aan matchmaking doet tussen bedrijven rondom innovatietrajecten.

‘Het doel van deze masterclass is om ondernemers in de zaal een beter beeld te geven over het investeringslandschap. Vaak denken ze verder te zijn dan dat ze daadwerkelijk zijn. We informeren ze over bij wie ze kunnen aankloppen en op welk moment. En wat zijn de voorwaarden voor financieringsaanvragen? We hebben diverse sprekers met elk hun specialisatie als het om financiering gaat. Elke investeringsgroep vertelt over wanneer ze investeren in welke innovatiefase’, aldus Weissmann.

Risicovol investeren

Een innovatie kent een vijftal fases, die elk hun eigen financieringsbehoefte hebben. Zo zijn de eerste twee fases (ideeënfase en haalbaarheidsfase) qua financiering vaak zelf te doen met private financiering. Maar bij de volgende fases (prototypefase, pilotfase en demofase) is het qua financiering een stuk uitdagender en is hulp van buitenaf nodig. En de laatste twee fases (marklancering en opschalen) vragen weer om andere financieringen.

Business Angels en Venture Capitals zijn vooral geïnteresseerd om in te stappen in de middenfase, stelt Weissmann: ‘ze zoeken naar innovaties waar ze risicovol kunnen investeren en geld bieden in ruil voor aandelenkapitaal. De aandelen worden vaak meer waard na de marktlancering’.

Een groot deel van de financiering bij innovaties – zo’n 70 tot 80 procent – komt uit subsidieregelingen. Voor het restant moet je eigen financiering meebrengen. Weissmann: ‘dat kan voor startups en scale-ups een bottleneck zijn vanwege een kleine balans soms zonder of met beperkte omzet. Daar is ons Financieringsloket voor opgericht en gaan we dieper op in tijdens de masterclass’.

Positieve sessies

Wie aanschuift op dinsdag 11 oktober, weet aan het eind van de masterclass om 14.00 uur hoe het investeringslandschap bij innovaties in de energiesector eruit ziet. De sprekers zijn actief in de wereld van subsidieverleners, regionale ontwikkelingsmaatschappijen, investeerdersplatformen, business angels, venture capitals en banken. Ze geven een realistisch beeld van welke innovaties vooral kansrijk zijn. ‘Het zijn altijd enorm positieve sessies, weet ik uit ervaring. De sprekers brengen altijd iets eigens in zo’n masterclass. Uiteindelijk geeft het een goed beeld of je als ondernemer investor ready bent’, aldus Weissmann.

De line-up van de sprekers is gevarieerd en ambitieus. Aan het woord komen Sjoerd van Dijk (RVO), Marc de Haas (BOM), Abo Rassa (Invest-NL), Sjef van Kemenade (TechFund One), Koen Ferket (InvestorMatch), Pjotr van Schothorst (PVS Investments), Niels Boomkamp (Koolen industries), Henri Schellen (Rabobank).

Aanmelden voor bijwoning kan hier.

Ga terug