Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Netcongestie: wat betekent het voor jou?

>> ADVERTORIAL <<

Door de sterk toenemende vraag naar elektriciteit, een explosieve groei aan bijvoorbeeld elektrische auto’s en de snelle opkomst van zonne- en windenergie, raakt ons stroomnet overbelast. Deze “netcongestie” zorgt er vervolgens weer voor dat bedrijven niet kunnen verduurzamen omdat ze geen aansluiting krijgen voor hun zonnepanelen of windmolenpark.

Nederland beschikt over voldoende bronnen om aan de stijgende vraag naar stroom te voldoen; het probleem zit in het vervoer van stroom over het stroomnet.

Hoewel we steeds meer duurzame energie opwekken, is het transport van deze stroom via het netwerk een uitdaging. Het netwerk, bestaande uit dunne kabels, is niet ontworpen voor de huidige intensiteit van gebruik. Het moet nu niet alleen stroom van centrales naar gebruikers vervoeren, maar ook teruggeleverde energie van zonnepanelen en windmolens. Deze tweerichtingsstroom zorgt voor haperingen, omdat het netwerk hier niet op voorbereid is.

Daarnaast wordt energie vaak opgewekt op locaties waar het niet direct nodig is. Op winderige dagen genereren noordelijke windmolenparken veel stroom, maar het transporteren ervan naar zuidelijke gebieden stuit op problemen. Uitbreiding van het netwerk vergt niet alleen aanzienlijke investeringen en tijd, maar lost het kernprobleem van congestie niet volledig op. Wij zien de oplossing in slimme software.

Slimme software en Capaciteitsbeperkende Contracten

Slimme software biedt mogelijkheden om de steeds moeilijkere omstandigheden rondom netcongestie beter te managen. Zo geeft slim energiemanagement duidelijk inzicht in opwek en verbruik en is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden als organisatie toch een groter energiecontract aan te gaan. Een goed voorbeeld hiervan zijn Capaciteitsbeperkende Contracten (CBC’s). Het is ook mogelijk om dit als collectief af te spreken, bijvoorbeeld voor een energiecoöperatie. In dat geval spreken we van Collectieve Capaciteitsbeperkende Contracten. Dit brengt echter weer uitdagingen met zich mee rondom het aggregeren van het totale verbruiksprofiel.

De sleutel ligt in slimme oplossingen: efficiënt gebruik van bestaande capaciteit en innovatieve beheertechnieken. Zo kunnen we de energietoekomst veiligstellen zonder volledig afhankelijk te zijn van fysieke uitbreidingen.

Meer weten?

Kom naar onze presentatie, iedere dag om 16.10 uur in hal 6, of bezoek onze stand (6.C002).

Ga terug