Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

“Onderweg naar een gelijkstroomnet”

Interview met Henry Lootens (Stichting Gelijkspanning)


In een rondetafelgesprek gaat Anne Jaap Deinum (Federatie elektrotechniek Fedet) in gesprek met specialisten uit de branche over de (onmisbare) rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging van verduurzaming waar we voor staan. Henry Lootens van de Stichting Gelijkspanning is er van overtuigd dat we van een wisselstroomnet gaan naar een gelijkstroomnet, met adapters voor apparaten die per se op wisselstroom moeten draaien.

“We gaan het niet redden zonder gelijkspanning. In het verleden was het elektriciteitsnet vooral vraaggestuurd; er werd geproduceerd wanneer er vraag was. Nu bepaalt het aanbod van zon en wind wanneer er energie wordt geproduceerd, los van de vraag. Al die opgewekte energie is gelijkspanning. We maken van die gelijkspanning nu eerst wisselspanning en in de apparaten maken we er weer gelijkstroom van. Dat geeft energieverliezen en er is extra apparatuur voor nodig.”

Netbeheerders

“De vraag is waar je gelijkstroom gaat toepassen. Dat kan in een eigen thuisnetwerk, maar dat is niet heel zinvol en dan moet je heel veel apparatuur om gaan switchen. Het kan ook in een kantoor- of bedrijfspand, maar de grootste winst zit er in als netbeheerders dit op gaan pakken. Dat zal dan in eerste instantie een hybride netwerk oplossing zijn, met in een pand zowel een wisselstroom- als gelijkstroomnet.”

“Verlichting, ventilatie en klimaatinstallaties kunnen dan op gelijkstroom draaien en apparatuur kun je aansluiten op een usb-stopcontact. Maar uiteindelijk gaan we dan toe naar een gelijkstroomnet, waarbij we met een adapter gaan werken voor apparatuur die per se op wisselstroom moet werken. Dus omgekeerd van nu waar we een wisselstroomnet hebben met adapters voor gelijkstroom.”

“Als we iets willen met het net, zullen we gelijkstroom serieuzer moeten nemen. Met gelijkspanning kun je ook meer vermogen door een kabel sturen dan met wisselspanning. Dat geeft dus ruimte op het net, waardoor je de netcongestie kunt uitstellen. Daarmee creëer je dus extra tijd om het net uit te breiden. Vliegtuigen en boten laden al gelijkstroom. En in openbare verlichting is gelijkstroom inmiddels ook meer regel dan uitzondering.”

Kennissessie
Rondetafelgesprek ‘Aan tafel met Fedet: Energietransitie? Geen probleem!’

Woensdag 11 oktober, 10:30 - 11:15 uur
Vakbeurs Energie, Podium Energie

Deelnemers: Anne-Jaap Deinum, Fedet | Dennis van der Meij, Solar-Engineering | Leatitia Ouillet, Eriskgroup | Henry Lootens, Stichting Gelijkspanning

Ga terug