Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Pitch: Friday Energy - Smart energy storage & sharing


De Friday Battery is een slimme batterij met energie management software die de pieken in opwek en verbruik opvangt.  

Een video van deze pitch staat onderaan deze pagina.

“Het energienet in Nederland raakt vol. Minder dan 20% van onze elektriciteit wordt duurzaam opgewekt en nu al zijn er zonnedaken die niet kunnen worden aangesloten op het net. Ook zijn er laadpalen waarbij het aanleggen van een grotere aansluiting substantiële kosten met zich meebrengt. Wat zou het mooi zijn als we zoveel mogelijk duurzaam opgewekte energie ook lokaal kunnen gaan gebruiken”, opent Bouke Siebenga, CEO Friday Energy, zijn technologie pitch tijdens Energie Storage Day 2020 online.



Bouke Siebenga, CEO Friday Energy: “Onze ambitie is om nog dit decennium een netwerk van batterijen te opereren waarmee je een middelgrote stad als Utrecht van energie zou kunnen voorzien.”

“Wij hebben als oplossing de Friday Battery ontwikkeld. Een slimme batterij met energie management software die de pieken in de opwek en verbruik opvangt. Zo helpen wij bedrijven om meer zonnepanelen en laadpalen aan te sluiten op een relatief kleine aansluiting. Daarnaast kun je eventueel overschot aan duurzaam opgewekte energie opslaan in de batterij voor een later moment als je het weer nodig hebt. Hiermee optimaliseren wij het eigen verbruik en kunnen veel zonnedaken toch nog rendabel opereren, ook als ze niet mogen terugleveren”, zegt Siebenga.

Verbonden in de cloud

“Maar ons systeem doet meer dan dat. Doordat alle batterijen digitaal met elkaar zijn verbonden in de cloud, kunnen we de energie met elkaar gaan delen, gewoon via het publieke energienet”, aldus Siebenga. “In feite zijn het allemaal kleine energiecentrales die gezamenlijk een grote ‘virtuele power plant’ vormen. Hiermee kunnen we de netbeheerders helpen het net verder te stabiliseren. Bovendien zorgen wij ervoor dat alle batterijen laden en ontladen op het meest ideale moment op basis van de energieprijzen.”

Siebenga besluit: “Onze ambitie is om nog dit decennium een netwerk van batterijen te laten opereren waarmee je een middelgrote stad als Utrecht van energie zou kunnen voorzien. Op deze manier werken wij aan het energiesysteem van de toekomst. Hierin kan uiteindelijk iedereen worden voorzien van duurzame en betaalbare energie, gedeeld met iedereen.”

Ga terug