Rubriek Elektrotechniek: Marcel Wennekes van ABB
In Rubriek Elektrotechniek vertellen experts over de rol van elektrotechniek in de energietransitie als het gaat om het slimmer, sneller, efficiënter, duurzamer en veiliger maken ervan. Deze maand: Marcel Wennekes van ABB.
Dat Marcel Wennekes binnen ABB Mister Meterkast wordt genoemd, is niet voor niets. Wennekes houdt zich al sinds 1981 bezig met de (on)mogelijkheden rondom deze meterruimte en is scherp op de toenemende eisen in verband met het eveneens toenemende aantal verduurzamingmaatregelen. “Er is bijna geen installatiekast in Nederland geschikt voor het voeren van de opgetelde stromen van het net en de duurzame energiebronnen die we en masse aanleggen.” Reden voor Wennekes om namens ABB én alle normalisatiecommissies waarin hij namens de branche deelneemt de boer op te gaan en kennis te delen. De ultieme bijdrage aan het veiliger maken van de energietransitie.
Kennis naar de transitiepartners
“Ik geef wekelijks twee tot drie trainingen aan kleine en middelgrote installateurs. Deze partijen hebben doorgaans niet voldoende kennis om de verhoogde warmtehuishouding in een installatiekast te berekenen. Zij hebben simpelweg niet de tijd om alle kennis en normen tot zich te nemen, maar het zijn wél de partijen die ons veilig door de transitie moeten helpen. Het helpt ook niet dat de zonnepanelenbranche veelal niet op de hoogte is van de normen. Gebruik van materialen die volgens de normen niet zijn toegestaan is aan de orde van de dag. Net als het risicovol leggen van bekabeling. Deze bedrijven kunnen heel goed klimmen, maar kennis van elektrotechniek is lang niet altijd aanwezig. Bovendien is afstemming met de installateur niet gangbaar. Omdat we de zonnepanelenbranche niet via onze reguliere kennissessies bereiken, hebben we besloten na de zomer ook specifiek op deze doelgroep in te zetten.”
Alles tegelijk
Volgens Wennekes worden bewoners door bovengenoemde vaak opgezadeld met een probleem. Een standaard installatiekast is geschikt voor energiestromen tot veertig ampère. De aanleg van zonnepanelen kan zomaar gepaard gaan met zestien ampère of hoger. Energie waar dus in de kast geen rekening mee is gehouden. “Dit kan op termijn problemen opleveren. Zeker in de huishoudens van nu waarin we gebruik maken van veel verschillende stroomverbruikers en vaak ook nog eens tegelijkertijd. Vroeger hadden we alleen een wasmachine en een koelkast die stroom verbruikten, tegenwoordig halen we daarnaast kokend water uit de Quooker, zetten we de Airfryer en de oven tegelijk aan en drogen we meteen een paar wasjes. Dit samen met het opladen van de elektrische auto, en een zon die de PV-panelen goed aan het werk zet. Dit betekent dat we onze installatie langdurig belasten tegen de maximale capaciteit van de bedrading en de maximale temperatuur van de componenten. Nee, zo’n kast ontploft niet meteen, maar de veroudering krijgt een enorme impuls en dat komt de veiligheid niet ten goede.”
Hypocriet
“Ik kan me enorm storen aan de wijken met door mij zo gedoopte schaampaneeltjes op de daken. Met twee tot drie zonnepanelen voldoen de projectontwikkelaar en aannemer aan de BENG-richtlijnen en houden zij de kosten laag.. Ik vind het hypocriet, omdat genoemde partijen echt wel weten dat de bewoners van die nieuwbouwwijken vervolgens de rest van het dakoppervlak vol laten leggen en hiermee ruimschoots aan BENG, maar niet aan de normeringen inzake de elektrische installatie voldoen. Dan ben je dus niet bezig met de bewoner, niet met veiligheid en al helemaal niet met de planeet.” Tegelijktijdig krijgt Wennekes meer voet aan de grond en wordt zijn verhaal steeds vaker gehoord. “Daarnaast bieden we met ABB een scala aan oplossingen voor de opgetelde stromen. We bieden binnen het Hafonorm programma diverse groepenkasten die speciaal geschikt zijn voor aansluiten van PV, EV, thuisbatterijen en warmtepompen. Deze beschikken bijvoorbeeld over ruimte voor extra groepen, zwaardere bedrading en 63 A aardlekschakelaars. Hierdoor kan brand door overbelasting worden voorkomen.”
Over ABB
ABB is een technologieleider die de digitale transformatie van industrieën aanstuurt. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan 100 landen en werkt met 105.000 mensen aan transmissie en distributie van elektriciteit, proces- en productieautomatisering, gebouwen, installaties, elektrische, elektronische en installatietechnische producten en systemen.