Startup: Use All Energy ontwikkelt PVT paneel
13 Astronergy 300W Full Black zonnepanelen in Zuidwolde. Onder 6 zonnepanelen is het PVT paneel van Use All Energy geplaatst.
René Siegerink begon eind 2010 met Use All Energy. In eerste instantie alleen met zonnepanelen, maar inmiddels heeft hij een PVT systeem ontwikkeld.
René Siegerink heeft sinds de start in 2010 niet stilgezeten. Aanvankelijk lag zijn focus op het adviseren, leveren, installeren en monitoren van PV-panelen. Maar in 2012 ontwikkelde hij een eigen PVT-systeem. “Een PVT-paneel is een combinatie van een zonnecollector en een PV-paneel. Naast elektriciteit wekt het PVT-systeem ook warmte op, die is te gebruiken voor het verwarmen van water”, vertelt Siegerink. “De aanschaf van een PVT-systeem is goedkoper dan een PV-systeem, samen met een apart zonneboilersysteem. Het elektrisch rendement van het PVT-paneel zal bovendien stijgen, omdat de warmte uit het zonnepaneel wordt opgevangen. Het rendement van PV neemt namelijk flink af wanneer de temperatuur in het paneel stijgt. Een PVT-systeem neemt de warmte weg en slaat deze op. Zo kunnen de PV-panelen onder een lagere temperatuur elektriciteit opwekken.”
Innovatie
Het eerste PVT-systeem werd vanaf 2012 in een eigen productielocatie gefabriceerd en kreeg in dat jaar ook octrooi. Het PVT-paneel bestaat uit een los paneel dat achter het zonnepaneel kan worden bevestigd. Doordat dit paneel een vlakke achterkant heeft, wordt zoveel mogelijk warmte van het zonnepaneel gebruikt. De PVT-panelen functioneren als lage temperatuur warmtebron, waardoor deze goed te combineren zijn met een warmtepomp en/of warmte-koude-opslag.
“Inmiddels zijn we al met de vierde generatie PVT-panelen bezig. Deze wordt nu door de TUV in Duitsland gecertificeerd gemeten en volgens Solar Keymark gekeurd. Er is hiervoor nu Europees octrooi aangevraagd. Het nieuwste PVT-paneel heet ‘Solar Heat Multi Panel’. Deze naam is gekozen omdat de warmtewisselaar zeer flexibel is toe te passen voor alle zonnepaneel types die nu op de markt bestaan. Daarbij wordt optimaal rekening gehouden met de diverse soorten connectionboxen aan de achterkant van elk paneel”, aldus Siegerink.
Verwarmen en koelen
De PVT-systemen die zowel stroom als warmte genereren, kunnen ook zorgen voor koeling van het gebouw op een zeer energiezuinige methode. Siegerink legt uit: “Ons PVT-systeem is middels een speciaal ontwikkelde bronmodule zodanig gebouwd dat we alle overige thermische energie in een funderingsbuffer kunnen opslaan en hergebruiken. Het gebouw wordt deels passief maar ook actief gekoeld als er warmwater wordt geproduceerd. Door extra PV-panelen te plaatsen kun je elektrische energie gebruiken voor vervoer dan wel lokaal opslaan in batterijen. Alles kan op afstand bijgestuurd en gemonitord worden.”
Toepassingen
Wat zijn voorbeelden van toepassingen in de praktijk? “Ons PVT-systeem is nagenoeg overal toepasbaar: woningen, kantoren, appartementen, hotels, zwembaden, sportaccommodaties, wellness, campings en bedrijfsprocessen met relatief lagere temperaturen. Eigenlijk overal waar maar thermische en elektrische energie nodig is, dan wel koeling.
Markt terughoudend
Hoe reageert de markt op het PVT-systeem? “Installatiebedrijven zijn erg terughoudend ten aanzien van nieuwe ideeën voor energieneutrale of leverende systemen. Men heeft het altijd te druk en grijpt vaak terug op wat vertrouwd is. Men levert blijkbaar liever een minder goed systeem, dat meer energie verbruikt en aanzienlijk meer lawaai maakt. Ook is er vaak sprake van meer onderhoudskosten, dan ons superstille en onderhoudsvriendelijke PVT-systeem. Daarom is het erg lastig dit te vermarkten.”
Naast het overtuigen van installateurs, vormen ook de huidige BENG-eisen, gelijkwaardigheidsverklaringen en extra eisen die gemeenten, woningbouwverenigingen en verzekeraars stellen een forse uitdaging. “Wij hebben een heel flexibel product, maar volgens de regelgeving moet elk product gecertificeerd zijn. Dat kost al snel 40.000 euro per product. Dat vormt een zware belemmering, die de kosten opdrijft, erg vertragend werkt en het product beperkt.”
Maar eindklanten tonen volgens Siegerink al veel interesse in dit systeem: “We kunnen echter de installateurs niet vinden die dit willen installeren. We zoeken nog naar een landelijke dekking. We zijn daarom zeker aanwezig op Vakbeurs Energie in oktober 2021 om dit product te promoten en de bekendheid te vergroten!”