Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

'Zaken weer overlaten aan mensen'

Martin Eijsink (Finder Relais)


Gebouwautomatisering zou er volgens Martin Eijsink, Managing Director bij Finder Relais, voor moeten zorgen dat je geen omkijken hebt naar het functioneren van het gebouw. Hij plaatst daarbij wel een kanttekening, zóver automatiseren dat een gemiddelde gebruiker de boel na het uitvallen van een systeem niet meer kan opstarten, vindt Eijsink onnozel. “We moeten onszelf niet op slot zetten.”

“Gebouwautomatisering draait in mijn ogen om reactiviteit. Wordt het gebouw betreden? Dan gaan het licht en indien nodig de verwarming aan. Dat betekent dat bewegings- en aanwezigheidsmelders onze beste vrienden zijn. Er zijn allerlei interessante ontwikkelingen op het gebied van proactieve gebouwautomatisering op basis van algoritmes, maar ik geloof daar niet zo in. Niet lang geleden liep ik in zo’n enorm winkelcentrum op Tenerife toen de stroom uitviel. Zelfs bij het opnieuw inschakelen van de krachtbronnen was alleen de noodverlichting up and running. Dit is het gevolg van uit de hand gelopen automatisering en in mijn ogen echt een gevaar. Wanneer je bij het opnieuw inschakelen van de stroom techneuten nodig hebt om de winkelverlichting, slagbomen en betaalautomaten opnieuw te programmeren, dan zet je jezelf op slot. Laten we zaken a.u.b. ook weer aan mensen overlaten.”

Persoonlijke voorkeuren

Eijsink vertelt dat het gebouw van Finder Relais in Amsterdam is uitgerust met verlichting op basis van het zonnespectrum. “Wij bootsen de zon na en zorgen met onze verlichting zelfs voor het uitstralen van vitamine D. Daar worden onze mensen allemaal beter van. Ook luchtkwaliteit krijgt de aandacht die het verdient. In Amsterdam zit veel fijnstof in de lucht. De ionisatiefunctie in onze verlichtingsbronnen zorgt voor de broodnodige zuivering. Overigens ben ik geen voorstander van de focus op collectiviteit. Ja, daglichttoetreding en luchtkwaliteit moeten goed zijn en hiervoor geldt voor iedereen dezelfde norm, maar zaken als de ideale temperatuur van een werkplek zijn toch echt persoonsgebonden. Reden voor ons om te kiezen voor infraroodpanelen. Onze collega’s kunnen hiermee op individueel niveau bij-verwarmen.”

“Nu we het onderwerp verwarming aanhalen, benadruk ik graag dat onze Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge zich wat mij betreft onterecht en te veel specifiek op warmtepompen richt. “Er zijn meer en zelfs betere oplossingen die bij de energietransitie passen. Neem glasverwarming, dit is de ideale oplossing voor het elimineren van de grootste koudebrug in elk denkbaar gebouw: glas. Denk ook aan infraroodverwarming met nanotechnologie. Deze methode verwarmt alles wat massa heeft. In een ruimte met deze technologie zit je dus nooit op een koude stoel terwijl de lucht fris blijft. Deze methoden zijn bovendien stukken voordeliger dan de warmtepomp.”

Ga terug