Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

Zonneboilers gelijkgetrokken met warmtepompen

In 2022 kan voor een pvt-systeem net zoveel subsidie worden aangevraagd als voor een warmtepomp. Foto: Triple Solar

De ISDE-subsidie voor zonneboilers gaat in 2022 omhoog van 20 procent naar 30 procent van het investeringsbedrag. Dat is afgelopen week besloten in de Tweede Kamer. Zonnewarmte komt daarmee op gelijke voet met (hybride) warmtepompen en woningisolatie. De beslissing volgt op een succesvolle lobby van branchevereniging Holland Solar. Die wil nu snel in conclaaf met de warmtepompbranche.

Met de ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ subsidieert de rijksoverheid vier verschillende soorten energiebesparende maatregelen. Zo kunnen aansluitingen op een warmtenet, (hybride) warmtepompen, zonneboilers en woningisolatie (alle prominent op Vakbeurs Energie) aanspraak maken op subsidie. In oktober maakte demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, bekend dat hybride warmtepompen en extra isolatiemaatregelen aan woningen in 2022 op een hogere subsidie kunnen rekenen: in plaats van 20 procent van de investering kunnen aanvragers 30 procent terugkrijgen.

Volgens Holland Solar, branchevereniging voor de Nederlandse zonne-energiesector en kennispartner van Vakbeurs Energie, zou ook zonnewarmte op extra subsidie moeten kunnen rekenen. “Dat is net zo goed een hybride techniek die bijdraagt aan een snellere energietransitie en verdient dus gelijk behandeld te worden.” Holland Solar zocht daarop contact met het ministerie en met kamerleden van de ChristenUnie die datzelfde standpunt huldigen. Die lobby leidde tot een motie van CU-Kamerlid Pieter Grinwis waarin hij de staatssecretaris oproept “de subsidie voor zonnewarmte-installaties gelijk te trekken met die voor hybride warmtepompen in de ISDE-regeling en deze installaties op te nemen in het stimuleringsprogram4ma voor hybride warmtepompen.” Een ruime Kamermeerderheid stemde voor de motie. Holland Solar is blij dat de motie is aangenomen en laat weten zo snel mogelijk “het gesprek aan te gaan met de warmtepompbranche en het ministerie over de positie van zonneboilers en pvt als hybride oplossingen.”

Lange wachttijden

Of het verstrekken van extra subsidie voor hybride warmtepompen en zonneboilers op korte termijn ook daadwerkelijk leidt tot minder energieverbruik is overigens nog maar zeer de vraag. Loodgieters, elektriciens, verwarmingsbedrijven en andere technische vaklieden hebben het de laatste maanden namelijk zo druk dat het soms maanden duurt voordat ze een klus kunnen uitvoeren. Naast het schreeuwende tekort aan geschikte arbeidskrachten, willen steeds meer Nederlanders aan de (hybride) warmtepomp, zonnepanelen of pvt-systemen. Helemaal nu de gas- en elektriciteitsprijzen maar blijven stijgen. En als er al genoeg tijd en mankracht is, dreigen belangrijke onderdelen niet leverbaar te zijn.

"Er ontstaan over de hele linie wachttijden. Bij verwarmingsbedrijven, elektriciens en loodgieters. Wachttijden van enkele weken tot zelfs maanden zijn geen uitzondering meer", laat een woordvoerder van branchevereniging Techniek Nederland weten. Naast warmtepompen willen veel mensen hun huis ook verduurzamen met zonnepanelen, waarvoor ook installateurs nodig zijn, zo legt hij uit.

Het tekort aan personeel wordt de laatste weken erger door de opleving van het coronavirus en maatregelen daartegen. Monteurs met gezinsleden die positief testen op het virus moeten in quarantaine, wat weer voor extra gaten in de roosters zorgt. Met de winter in aantocht kan de topdrukte voor installateurs voor vervelende situaties in huis zorgen, voorspelt Techniek Nederland. Als het hard gaat vriezen kunnen oude cv-ketels kapot gaan en met de verwachte wachttijden kunnen mensen daardoor dagenlang in de kou zitten.

Ga terug