Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Zonnepanelen op een Rijksmonument Hermitage

Foto: Evert Elzinga

Museum de Hermitage Amsterdam huist in een bijna 350 jaar oud rijksmonument. Met gebruik van de SDE+ plaatste het museum 316 zonnepanelen op het dak.

Museum de Hermitage Amsterdam staat midden in de Grachtengordel, onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 2014 vatte het museum het plan op om met het 2.760 m2 grote dak zonne-energie op te wekken. Het duurde ongeveer 5 jaar voordat de 316 panelen er lagen. “Dit kwam deels doordat we met andere duurzaamheidsprojecten bezig waren”, zegt hoofd Facilitaire Zaken & Veiligheid Sebastiaan Lagendaal. “Zoals een net om warmte en koude te delen met de Hortus Botanicus. Maar ook omdat zonnepanelen op een rijksmonument letterlijk en figuurlijk puzzelen is.”

Zoeken naar technisch oplossing

Van welstandscommissie en architect tot brandweer en verzekeraar: voor overleg en toestemming waren veel partijen betrokken. “Dit traject hing nauw samen met de technische oplossing. Want hoe bouw je een solide constructie op een monumentaal zadeldak? In de eeuwenoude balken mag je niet schroeven. De dakdelen zijn zeer verschillend in ouderdom en draagvermogen. De panelen mogen vanaf het straatniveau niet zichtbaar zijn. En we moesten de stroom kunnen uitzetten als de brandweer op het dak moet om te blussen.”

Vertrouwen in leverancier

Lagendaal nodigde 4 leveranciers uit. “Ik wilde hen in de ogen kijken, vertrouwen krijgen in hun aanpak. En ze moesten netjes kunnen werken. Het gaat immers om een monument.” Na de keuze voor de leveranciers en goedkeuring van de plannen, verliep de installatie soepel. “Binnen 10 dagen waren de panelen gelegd.”

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+)

Inmiddels profiteert de Hermitage Amsterdam volop van de duurzame energie. “De installatie heeft in 1 jaar omgerekend € 13.500 opgeleverd. En met SDE+-subsidie erbij ruim € 20.500. Die subsidie is belangrijk. Het maakt dat we de investering naar verwachting al na 7,5 jaar terugverdiend hebben. Omdat we hier tot in lengte van dagen willen blijven, profiteren we ook daarna nog vele jaren van zonne-energie.” Hiermee krijgt Lagendaal zijn handen vrij voor de volgende duurzame stap.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over de SDE++? Bezoek dan de RVO-stand op de Vakbeurs Energie (stand A039). SDE-adviseurs staan u graag te woord. De regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) is een verbreding van de SDE+. De regeling stimuleert naast duurzame energieproductie ook CO2-reductie. De SDE++ 2021 is open van 5 oktober 9:00 uur tot 11 november, 17:00 uur. Er is een budget van € 5 miljard beschikbaar.

Ga terug