Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

Nieuwe energiehuishouding hoofdkantoor Alliander

Nieuwe energiehuishouding hoofdkantoor Alliander

Alliander werkt aan de energievoorziening van vandaag en morgen; een motto dat ook bij de renovatie van haar hoofdkantoor past.

Dat is ingrijpend en duurzaam gerenoveerd. Na de renovatie, die eind 2016 werd afgerond, voorziet het kantoorpand via onder meer zonnepanelen voor een belangrijk deel in de eigen energievoorziening. Bart Blokland, directeur Shared Services van Alliander: We wilden zowel op het gebied van de energieprestatie van het pand als op het gebied van circulariteit flinke stappen zetten. Slechts 20 tot 30% van de benodigde energie die we voorheen gebruikten, moet van elders komen. Die willen we graag lokaal en duurzaam inkopen.”

Het nieuwe Bellevue heeft geen gasaansluiting meer en is all electric. “Dat realiseren we onder meer door het toepassen van warmte-koudeopslag, zonnepanelen en een innovatief systeem dat via zogeheten faseovergangsmaterialen zelf opgewekte energie en warmte opslaat. Daarnaast maken we gebruik van slimme software voor de besturing van het energiesysteem waarmee het energiegebruik zo goed mogelijk wordt afgestemd op de vraag en het aanbod. Vanzelfsprekend is eerst en vooral veel aandacht uitgegaan naar het zo min mogelijk en efficiënt gebruiken van energie. Niet alleen door het toepassen van LED-verlichting. Ook door de toepassing van slimme meet- en regelsystemen voor bijvoorbeeld verlichting en luchtbehandeling.”

"De aandacht die circulariteit heeft gekregen bij de renovatie, zie je overal terug in het pand”, zegt Blokland. Het overgrote deel – 80% – van het materiaal dat op de locatie aanwezig was, is weer hergebruikt in het pand. Bestaande deuren zijn bijvoorbeeld gebruikt ter bescherming van trapleuningen, of voor het maken van bekistingen. Isolatie van de vele tussenwandjes heeft de isolatiewaarde van de buitenschil versterkt, waardoor bestaande kozijnen behouden konden worden.

"Over de rol van EIA zegt Blokland: “Het begint natuurlijk met het formuleren van de ambities die je wilt verwezenlijken op het gebied van bijvoorbeeld energie. Maar daarbij kijk je vanzelfsprekend ook naar de kosten. De regeling helpt om de kosten – vanuit het perspectief van de total cost of ownership over een periode van 15 jaar – binnen de perken te houden. Zonder EIA zit je toch op een lager ambitieniveau dan wat we nu met elkaar gerealiseerd hebben. De regeling helpt wel degelijk om bepaalde keuzes net even iets scherper te kunnen maken. Bijvoorbeeld als het gaat om het toepassen van energieopslag in faseovergangsmateriaal. Zonder EIA moet je iets eerder een lijn trekken en zeggen: deze nieuwe kansen zijn nu net niet haalbaar.”

Bron: RVO

Voor al uw vragen over de EIA, over andere fiscale- en subsidieregelingen en/of over andere expertises die RVO.nl in huis heeft, kan men tijdens de Vakbeurs Energie terecht in de RVO.nl-stand. Tijdens de beursdagen van 9 t/m 11 oktober kan men daar terecht voor adviesgesprekken met RVO.nl-adviseurs, kan men zich oriënteren op de mogelijkheden die RVO.nl u biedt en is men welkom om aan te sluiten bij de thema-sessies die door RVO.nl worden georganiseerd. Meer informatie is binnenkort te lezen op de website van RVO.nl en in deze nieuwsbrief.

Exposeren op Vakbeurs Energie? Neem dan voor meer informatie contact op met Rein Bosma van 54events, organisator van Vakbeurs Energie, via rein@54events.nl of 0638145224.

Ga terug