Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar Energie besparen doe je nu

Side-event: Seminar ‘Energie besparen doe je nu’

Dag: dinsdag 9 oktober
Tijd: 11.30 – 17.00 uur
Locatie: Congrescentrum 1931

‘Energie besparen doe je nu’ is een seminar in het kader van de gelijknamige campagne van de Rijksoverheid die particuliere en verenigde huiseigenaren moet aansporen hun huis of gebouw te verduurzamen.

Bent u actief bij een isolatie- of installatiebedrijf, energieloket, hypotheekverstrekker, VvE of lokale overheid, bent u installateur, leverancier, aannemer, energieadviseur, makelaar of taxateur of helpt u op andere wijze particuliere woningeigenaren op weg met energiebesparing?

Dan biedt dit seminar u een praktisch en inspirerend programma. De organisatie ervan is in handen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en RVO.nl.

PROGRAMMA

10.30 - 11.30      Guided tour ‘Duurzame Warmte’ - door Harmen Weijer
10.30 - 11.30     Guided tour ‘Isoleren’ - door Siebe Schootstra

  • Voorafgaand aan het seminar vinden 2 guided tours plaats: onder leiding van experts Harmen Weijer en Siebe Schootstra worden 2 x 20 deelnemers langs enkele van de meest innovatieve en impactvolle projecten geleid, op Vakbeurs Energie beursvloer. 

11.30 - 11.50      Ontvangst met koffie, thee, sapjes en frisdrank

11.50 - 12.00      Welkom - door dagvoorzitter Rogier Elshout

12.00 - 12.45      Verbeter je alleen of durf je ook te vernieuwen?

  • Keynote door Rob Adams (Six Fingers). Innovatie - waar hebben we het over? Veranderen in de context van verbeteren versus vernieuwen. Hoe maak jij het verschil en activeer je de mensen?

12.50 - 13.20      De energie van onze samenleving

  • Door Diederik Samsom. De doelen voor 2030 en 2050 zijn bekend, maar moeten worden teruggebracht naar uitdagingen en kansen voor nu. Wat willen we vandaag al met elkaar bereiken? Hoe grijpen we de kansen en brengen we sociale innovatie aan de man?

13.30 - 19.00      Workshop Ronde 1, pauze en Workshop Ronde 2

Bekijk de volledige inhoud van de workshops onderaan dit artikel!

16.05 - 16.45      Round-up

16.45 - 19:00      Netwerkborrel met Fat Monkey

  • Netwerken en genieten van de live band, met de andere seminar-deelnemers en de exposanten van Vakbeurs Energie, Ecomobiel en Industrial Heat & Power; in de Centrale Entree.

DE WORKSHOPS

Verleiden van huiseigenaren
Door Saskia de Jong

Het hoeft niet meteen een grote verbouwing te zijn: in kleine stappen kun je met bewoners al veel bereiken om hun huis energiezuiniger te maken. zorg er wel voor dat iedere stap een goede basis is voor latere maatregelen. Bewoners willen wel, maar zijn voorzichtig. Toon daarom goede voorbeelden en bied garantie en zekerheid. Praat over gemak en comfort, en minder over de techniek. In deze presentatie geeft Saskia 8 marketingtips die aannemers, architecten en installateurs helpen bewoners te overtuigen hun huis energiezuinig te maken. Welke kleine stappen kun je als intermediair al meegeven aan/communiceren met bewoners? Hoe borg je dat iedere stap een goede basis is voor latere maatregelen? Hoe verleid je bewoners die terughoudend of voorzichtig zijn? Welke woorden gebruik je wel en niet? Hoe past de toolkit daarbij?

Grote slagen in één wijk
Door Johannes Fröhlich, Andries Tieleman en Eelco Fortuijn 

Hoe organiseer je participatie voor energie projecten in de wijk en straat? Twee Haarlemse coöperaties met verschillende aanpak slaan de handen ineen om hun wijken van het gas af te halen en zo veel mogelijk energiebesparing te realiseren. Hierbij zoeken zij de samenwerkingen met uitvoerende bedrijven en de gemeente en creëren zij verrassende synergie-effecten.

Financiering, zo geregeld
Door Thomas Dekker, Fiona Hamberg en Martijn van Hoorn

Hoe speel ik een rol om subsidies voor particulieren te ontsluiten? Inzichtelijk maken van de mogelijkheden van subsidies SEEH – voor VvE’s en ISDE – voor particuliere woningbezitters. Hoe ga je om met financiering en objectgebonden financiering? Wat moet een ondernemer, gemeente of adviseur weten over de financiering van de verduurzaming van een woning? Hoe kun je het argument 'ik heb geen geld voor verduurzaming van mijn woning' weerleggen?

De kracht van intermediairs
Door Paul Geurts van Kessel en Raoul Santibanez

Welke meerwaarde heeft en biedt de intermediair? Wat moet di doen, om zijn of haar rol goed in te kunnen vullen? Ervaringen en anekdotes vanuit de Energieloketten.

VvE casus Apeldoorn: verduurzaming van Verenigingen van Eigenaren
Niels Sijpheer, Fleur Elderhorst en Ton Baas

Wat hebben we geleerd uit recente projecten en wat heeft u daaraan? Ervaringen en leerpunten uit pilotprojecten ter verduurzaming van VvE’s. Wat is er in deze projecten nodig om tot besluitvorming over een technisch haalbaar, betaalbaar en financierbaar project te komen? Wat is hiervoor inmiddels georganiseerd en ontwikkeld?

INSCHRIJVING

De inschrijving voor dit seminar verloopt via de registratie van Vakbeurs Energie.