Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

DC. Een hype of een dingetje?

 • Datum:
  dinsdag 8 oktober 2019
 • Tijd:
  13:30 - 16:30
 • Locatie:
  Van Gogh Zaal
 • DC voor dummies

  Henry legt helder uit waarom gelijkspanning een comeback aan het maken is. Diverse voordelen, maar ook nadelen komen aan bod.

  Vragen die beantwoord worden:
  * Gelijkspanning, dat is toch gewoon 12V
  * Gelijkspanning is toch heel gevaarlijk?
  * Gelijkspanning, waarom hebben we het erover?

  Roadmap Gelijkspanning
  Topsector Energie onderzoekt de mogelijkheden van gelijkspanning en wil waar nodig belemmeringen weghalen. Er is al een Green Deal Gelijkspanning geweest (2015), in 2018 is in opdracht van de Topsector Energie de 'Roadmap Gelijkspanning' opgesteld. Maarten bespreekt de kansen voor Nederland.

  Vragen die beantwoord worden:
  * Waar liggen de kansen voor gelijkspanning?
  * Hoe past gelijkspanning binnen de innovatieagenda van de komende jaren?
  * Kunnen we de opkomst van gelijkspanning niet gewoon aan de markt overlaten?

  Gelijkspanning en de slimme keuken
  De keuken van de toekomst is slim. Hierbij denkt ATAG zeker niet alleen aan een koelkast die weet wanneer de melk besteld moet worden. Voor ATAG is slim omgaan met energie de kern van de slimme keuken. In Nederland zijn ruim 4 miljoen huishoudens met een kleine netaansluiting. Als iedereen echt van het (aard)gas afgaat, dan moet het licht wel aanblijven als de inductiekookplaat aan gaat.

  Vragen die beantwoord worden:
  * Zit er dan al gelijkspanning in mijn keukenapparaten?
  * Wanneer is elektrisch koken beter dan koken op gas?
  * Wat gebeurt er als heel Nederland om 6 uur elektrisch gekookte piepers op tafel wil hebben?

  Meer energie distribueren met gelijkspanning
  In Nederland ligt al heel veel koper in de grond. Met gelijkspanning kunnen we hier veel beter gebruik van maken dan nu met AC. Laurens legt aan de hand van een onderzoek in Zoetermeer uit dat 5 keer meer energie over dezelfde kabel echt kan.

  Vragen die beantwoord worden:
  * Klopt het dat er met gelijkspanning 5x zoveel energie over dezelfde kabel kan?
  * De LED straatverlichting in mijn gemeente werkt toch al op gelijkspanning?
  * Wat kun je nog meer met de stroomkabels die lantaarnpalen van energie voorzien?

  Dr. Laurens Mackay heeft DC Opportunities R&D in 2018 opgericht om technologie te ontwikkelen voor DC toepassingen in DC microgrids en DC distributienetten. Hij heeft zijn Bachelor en Master in Elektrotechniek op de ETH Zurich in Zwitzerland. In zijn master's thesis, in 2012, begon zijn interesse om te werken aan DC distributie technologie. Deze interesse heft hij voortgezet tijdens zijn promotie aan de Technische universiteit Delft waar hij zijn PhD behaalde in 2018.

  De auto als energiebron
  De elektrische auto wordt de toekomst. Het laden van elektrische auto's krijgt, terecht, heel veel aandacht. Henri vertelt over een alternatieve aanpak om meer laadpalen te kunnen plaatsen. Centraal in deze aanpak staat het gebruik maken van al bestaande infrastructuur. De elektrische auto wordt door V2G (verhicle-2-grid) technologie de virtuele energiecentrale van de toekomst.

  Vragen die beantwoord worden:
  * Is elektrisch koken op de batterij van je elektrische auto mogelijk?
  * Kun je je elektrische auto opladen aan een lantaarnpaal?
  * Waarom zou je je elektrische auto ('s avonds) thuis willen laden?
 • Sprekers/Partners:

  Henry Lootens
  Henry Lootens
  Maarten de Vries
  Maarten de Vries
  Diëgo Zuidervliet
  Diëgo Zuidervliet
  Laurens Mackay
  Laurens Mackay
  Henri Overbeek
  Henri Overbeek

  Henry Lootens, Bestuurder Stichting Gelijkspanning Nederland

  Henry Lootens heeft zijn Bachelor Elektrotechniek behaald aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Na zijn opleiding heeft hij meerdere jaren in de installatiebranche gewerkt, bij diverse installateurs. Henry is nu zelfstandig ondernemer en hij is bestuurder van Stichting Gelijkspanning Nederland. Hij neemt namens de Stichting deel in de werkgroep DC van de NEN, hij neemt deel in diverse DC projecten in Nederland, hij ontwikkelt onderwijsmateriaal voor de installatiebranche samen met ISSO en OTIB en hij ontwikkelt ook onderwijsmaterialen voor MBO en HBO instellingen in Nederland.

  Maarten de Vries, Programmamanager TKI Urban Energy

  Maarten de Vries gelooft sterk in de rol van innovatieve bedrijven om oplossingen te bedenken voor maatschappelijke uitdagingen. Als programmamanager Smart Energy Systems bij TKI Urban Energy brengt hij ambitieuze organisaties en mensen met de slimste ideeën samen die werken aan het elektriciteitssysteem van de toekomst. Samen met collega's coördineert hij de programmavorming, geeft hij vorm aan de inzet van innovatiesubsidies voor publiek/privaat onderzoek en begeleid hij consortia bij het opzetten en uitvoeren van innovatieprojecten. Maarten heeft een exacte achtergrond (chemie) en was diverse jaren actief als innovatiescout, bedrijfsadviseur en business developer.

  Diego Zuidervliet, R&D Engineer ATAG Benelux

  Tijdens zijn afstudeeronderzoek in 2018 is een traditionele ATAG-inductiekookplaat omgebouwd naar één die werkt op 350V gelijkspanning. Zijn scriptie "Inductiekookplaat op gelijkspanning" heeft in 2018 de derde prijs gewonnen bij de 3E-Royal-SMIT BSc competitie voor beste energietechniek afstudeerder op hogescholen en universiteiten. Diëgo is actief gebleven bij THUAS als Jr. Onderzoeker en als R&D Engineer bij ATAG Benelux. Namens THUAS heeft Diëgo meegewerkt aan het schrijven van diverse conferentie papers. De paper "Requirements on Power Electronics for converting Kitchen Appliances from AC to DC" heeft de 'best_paper_award' gewonnen op de 'Domistic_Use_of_Energy' conferentie 2019 in Kaapstad, Zuid Afrika. Namens ATAG wordt er gewerkt aan het modificeren van ATAG apparatuur van wisselspanning naar gelijkspanning.

  Laurens Mackay, Oprichter DC Opportunities R&D

  Dr. Laurens Mackay heeft DC Opportunities R&D in 2018 opgericht om technologie te ontwikkelen voor DC toepassingen in DC microgrids en DC distributienetten. Hij heeft zijn Bachelor en Master in Elektrotechniek op de ETH Zurich in Zwitzerland. In zijn master's thesis, in 2012, begon zijn interesse om te werken aan DC distributie technologie. Deze interesse heft hij voortgezet tijdens zijn promotie aan de Technische universiteit Delft waar hij zijn PhD behaalde in 2018.

  Henri Overbeek, Technisch specialist Venema Technisch Bedrijf

  Na zijn opleiding Civiele techniek is Henri werkzaam geweest aan veel grote infra projecten in Nederland, zoals Hoge Snelheidslijn, Betuweroute, grootschalige stedelijke infra projecten en bijvoorbeeld de Noord- Zuidlijn. Sinds 2018 is Henri actief op het gebied van innovatieve DC laadoplossingen voor elektrische voertuigen. Denk hierbij aan DC Charging Infrastructure, V2X & Smartcharging en High Power Charging (up to 400 kW).