Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

NTA 8800; Energieprestatie van gebouwen

 • Datum:
  woensdag 9 oktober 2019
 • Tijd:
  11:15 - 12:30
 • Locatie:
  Van Gogh Zaal
 • Het realiseren van (bijna) energieneutrale gebouwen wordt vanaf 2020 verplicht. Daarom is er behoefte aan een nieuwe bepalingsmethode voor de energieprestatie van gebouwen. Dat wordt NTA 8800. NTA 8800 geeft termen, definities en de methode voor de bepaling van de energieprestatie. Het toepassingsgebied strekt zich uit over alle gebouwen van alle gebruiksfuncties waarvoor de (bouw)regelgeving eisen stelt aan de energieprestatie, zoals woningen, woongebouwen en utiliteitsgebouwen, zowel nieuw als bestaand.

  Maar welke gevolgen heeft dit voor vastgoedeigenaren ,woningcorporaties, woningeigenaren en gemeenten? Wat verandert er voor de adviseur? Hoe gaat de systematiek voor het energielabel er uit zien?

  Debat, aansluitend gevolgd door een inhoudelijk seminar in de Van Gogh zaal.
 • Sprekers/Partners:

  Wil van Ophem
  Wil van Ophem
  Kees Arkestijn
  Kees Arkestijn
  Isabelle Sternheim
  Isabelle Sternheim
  Mirjam van der Gugten
  Mirjam van der Gugten
  Ed Blankestijn
  Ed Blankestijn

  Wil van Ophem, directeur Technische Zaken InstallQ

  Wil richt zich op de technische inhoud van de erkennings- en certificatieregelingen, aansturing van de buitendienst, het CCvD en hij is verantwoordelijk voor de Technische Commissies en de automatisering.

  Kees Arkestijn - projectleider ISSO

  Kees werkt bij ISSO aan verschillende projecten vanaf de beginfase tot het volledige beheer van het project. Hij is de auteur en coördinator van de Nederlandse procedures voor het EPBD-energiecertificaat, is een specialist van de nationale helpdesk op het gebied van energiecertificering en energieadvies en richt zich op duurzame ontwikkeling (beoordelingsmethoden en -hulpmiddelen).

  Isabelle Sternheim - voorzitter Gebouwde omgeving FedEC

  Isabelle leeft naar de visie dat een ieder verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn natuurlijke omgeving en zorgen voor de mensen en levende wezens in zijn omgeving. Het is in zijn eigen belang omdat iedereen afhankelijk is van een gezonde natuurlijke en sociale omgeving. Isabelle is voorzitter Gebouwde omgeving van FedEC, het grootste platform voor energieadviseurs en eigenaar van Duurzaam energieloket.

  Ed Blankestijn - sr. adviseur RVO

  Ed is RVO-adviseur Energiebesparing gebouwde omgeving. De energieprestatie-eisen in bouwregelgeving voor nieuwbouw van woningen en U-bouw gaan per 1-7-2020 richting energieneutraal. De EPC wordt vervangen door 3 indicatoren, op basis van de trias energetica. De invloed op de bouwpraktijk is groot. Alle slechte kantoren moeten naar minimaal Energielabel C vóór 2023.