Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Openingsdebat: Flexibilisering, de toekomst van de energievoorziening

 • Datum:
  donderdag 10 oktober 2019
 • Tijd:
  10:30 - 11:00
 • Locatie:
  Energie Theater
 • Het huidige energienet klaarstomen voor de toekomst: een slim elektriciteitsnet dat rekening houdt met de verwachte groei en verandering in energievraag en -aanbod. Met deze flexibiliteit kunnen grote pieken en dalen in vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. Netwerkbedrijven bereiden zich voor. Welke nieuwe netten komen er, hoe worden we meer smart (grid), hoe wordt het beheer en de opslag van elektriciteit?

  In een tweegesprek met de moderator praten de twee zeer ervaren coryfeeën Bert den Ouden (Berenschot) en Peter Molengraaf (Holland Solar) u bij. Kunnen de netten de productie bijhouden? Moeten de netten toch commercieel? Waarom zijn ze eigenlijk slim?
 • Sprekers/Partners:

  Bert den Ouden
  Bert den Ouden
  Peter Molengraaf
  Peter Molengraaf

  Bert den Ouden - sectorleider - Berenschot

  "Dat we naar een CO2-neutrale energievoorziening moeten is duidelijk, maar wat is de weg daarnaar toe? Er is niet één antwoord daarop, maar er zijn wel heel zinvolle en slimme combinaties. Persoonlijk ben ik begonnen aan de kant van de duurzaamheid en daarna doorgebroken in de energiemarkt. Nu weer terug in de energietransitie, richt ik me op uw vragen en zet daarbij al mijn ervaringen in. Dat leidt tot nieuwe oplossingen, en daarbij gaan markt en milieu vaak verrassend goed samen. Flexibiliteit is een sleutelwoord: niet alleen voor de energievoorziening, maar ook voor mijn bijdrage daaraan"

  Peter Molengraaf - voorzitter Holland Solar

  Peter Molengraaf is per 1 juli de nieuwe voorzitter van Holland Solar. Hij neemt daarmee het stokje over van Jaap Baarsma, die 3 jaar lang het voorzitterschap op zich heeft genomen.

  "Ik verwacht dat Holland Solar heel belangrijk gaat worden als vertegenwoordiger van deze snelgroeiende sector. Met zijn toenemende omvang zal de zonne-energiesector ook verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn impact op het grotere energiesysteem. Ik hoop dat nog meer partijen in de branche lid worden en dat we zodoende met meer mensen en partijen aan de oplossingen voor de snelle groene groei kunnen werken zodat deze ook de komende jaren door kan gaan." De afgelopen jaren was Molengraaf chief executive officer van Alliander en voorzitter van branchevereniging Netbeheer Nederland. Daarvoor werkte hij in directiefuncties bij Nuon en Shell.