Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Slim ventileren in scholen

 • Datum:
  donderdag 14 oktober 2021
 • Tijd:
  15:00 - 16:00
 • Locatie:
  Energie Theater
 • Een deel van de schoolgebouwen in Nederland wordt onvoldoende geventileerd, dit weten we onder andere uit het onderzoek welke het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) vorig jaar in opdracht van minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) heeft laten uitvoeren. Het kabinet zegde vorig jaar hierom 360 miljoen euro toe om schoolbesturen en gemeenten te helpen met aanpassingen aan het ventilatiesysteem, waarvan de eerste 200 miljoen euro nu beschikbaar is gesteld door middel van de regeling Specifieke Uitkering Ventilatie In Scholen (SUVIS).


  Vooral door de coronacrisis heeft ventileren nu weer extra aandacht gekregen, maar dat goed ventileren belangrijk is om een gezond binnenklimaat te waarborgen weten we al veel langer. Leerlingen presteren het beste in een prettige omgeving met gezonde binnenlucht en dat krijg je alleen voor elkaar door de binnenlucht ook echt voldoende te gaan verversen. En dat gaat niet vanzelf , zegt Jeroen Paas, Expert Huisvesting en Verduurzaming bij Kenniscentrum Ruimte-OK. Dit is het onafhankelijke kenniscentrum voor onderwijshuisvesting en exploitatie. 


  Om tot optimale ventilatie op scholen te komen is het belangrijk een planmatige aanpak te hanteren en te beginnen bij het begin: 


   - Welke voorzieningen zijn bij ons op school aanwezig?


  - Welke eisen worden er gesteld aan onze voorzieningen? Gebruiken en onderhouden we deze voorzieningen wel op de juiste manier?


  - En als er nieuwe voorzieningen nodig zijn, waar kijken we dan naar voor ons schoolgebouw? 


    Optimalisatie van ventilatie op schoolgebouwen kan complex zijn, maar door een stapsgewijze en planmatige aanpak kunnen scholen in veel gevallen toch tot een optimaal binnenklimaat komen, of tot een concreet plan van aanpak voor optimalisatie op termijn. Om scholen hierbij te helpen heeft Kenniscentrum Ruimte-OK samen met de sectorraden de Handreiking Optimaal Ventileren op Scholen uitgebracht, aldus Paas die auteur is van de handreiking. Tijdens dit seminar neemt Jeroen Paas je mee langs alle stappen en helpt je zo verder van inzicht naar uitzicht.


  Moderator en inleiding door Wouter Wijma, voorzitter Binnenklimaat Nederland. 


  Sprekers o.a.
  Jeroen Paas, Kenniscentrum Ruimte-OK & Waarborgfonds en Kinderopvang
  Carl-peter Goossen, Directeur BouwNext / DNA in de Bouw

 • Sprekers/Partners:

  Wouter Wijma, Binnenklimaat NL
  Wouter Wijma, Binnenklimaat NL
  Carl-peter Goossen, BouwNext
  Carl-peter Goossen, BouwNext
  Jeroen Paas, Kenniscentrum Ruimte-OK & Waarborgfonds Kinderopvang
  Jeroen Paas, Kenniscentrum Ruimte-OK & Waarborgfonds Kinderopvang