Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Erkende maatregelenlijsten: hoe neem ik ze vandáág nog in gebruik

  • Door:
    Stef Strik, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. I.s.m. Kader
  • Datum:
    dinsdag 11 oktober 2022
  • Tijd:
    15:00 - 15:30
  • Locatie:
    Podium Energie

  • Erkende maatregelenlijsten: hoe neem ik ze vandáág nog in gebruik
    Moderator: Karin de Ferrante, Kader

    Inleiding: 
    Energie besparen willen we allemaal. Energie besparen is in toenemende mate ook verplicht. Dit geldt ook voor een deel van ondernemend Nederland. De Erkende maatregelenlijsten (EML) zijn een handig hulpmiddel om te weten wat er bespaard kan of moet worden met een relatief korte terugverdientijd. De maatregelen in de lijst hebben een terugverdientijd van 5 jaar of minder. De lijsten gaan veranderen. Hoe? Dat vertellen we je hier!

    De Erkende Maatregelenlijsten worden geactualiseerd onder regie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij zetten daarbij in op het gelijktrekken van maatregelen tussen de verschillende sectoren (van de 800 maatregelen zijn er 200 uniek) en op CO2 reductie. Dit laatste omdat per 2023 bedrijven behalve energiebesparende maatregelen ook andere CO2-reducerende maatregelen uitvoeren die zich binnen vijf jaar terugverdienen. We vertellen je er alles over!

    Op dit moment staan er nauwelijks eigen opwekmaatregelen op de lijst met deze terugverdientijd. Maar als warmtepompen, elektrificatie van processen en zonnepanelen goedkoper worden, zullen deze wél op de lijst kunnen komen. En dat is het belang van meer resultaat voor het bedrijf dat onder de energiebesparingsplicht valt.

    Bedrijven of instellingen met een jaarverbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent) zijn verplicht energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder door te voeren. Deze energiebesparende  maatregelen moeten volgens de Informatieplicht energiebesparing gerapporteerd te worden via het eLoket op de website van het RVO. Als je onder de energiebesparingsplicht valt is het verplicht om de EED Energie-audit uit te voeren.

    Programma

    Informatie over de actualisatie van de energiebesparingsplicht (Aanpassing terugverdientijd, onderzoeksplicht grootverbruikers en actualisatie erkende maatregelenlijst). 

    • Hoe werkt de EML-systematiek? 
    • Wat zijn de veranderingen in de EML systematiek? 
    • En hoe om te gaan met de huidige energietarieven?
  • Sprekers/Partners

    Stef Strik

    Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

    Karin de Ferrante

    Opleidingsadviseur
    Kader
    Karin de Ferrante