Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Uitreiking Waterstof Innovatie Award 2022

 • Door:
  o.l.v. Jorg Gigler
 • Datum:
  dinsdag 11 oktober 2022
 • Tijd:
  16:30 - 17:00
 • Locatie:
  Podium Mobiliteit

 • Uitreiking Waterstof Innovatie Award 2022

  Tijdens de Dutch Hydrogen Days in Den Bosch van 11 t/m 13 oktober wordt ook de eerste editie uitgereikt van de Waterstof Innovatie Award!

  Het beraad, de goede research en discussie van de vakjury heeft geresulteerd in een top 3. Deze top 3 scoorde het hoogst op de criteria Haalbaar en Houdbaar (de 2H's). 

  Uitreiking: door Laetia Ouillet

  Op 11 oktober, om 16.30 uur, zullen alle 3 de genomineerden zullenzich en zijn/haar inzending pitchen tijdens de uitreiking. We stellen ze graag alvast aan u voor:

  De genomineerden (in alfabetische volgorde):

  • Future Proof Shipping - FPS Maas Hydrogen Fuelled Inland Container Vessel; door Oscar Felix G. Fjellstad. InleidingOm de binnenscheepvaart te verduurzamen, ontwikkelt FPS MAAS een systeem om bestaande schepen te voorzien van een elektromotor. De benodigde elektriciteit zal aan boord worden opgewekt uit waterstof. Eind 2022 zal hun eerste omgebouwde schip, de FPS Maas, gaan varen. Hierna staan de schepen FPS Rijn en FPS Waal op de planning.
   Het unieke is dat het ontwikkelde systeem, bestaande uit elektromotoren, een PEN brandstofcel, waterstoftanks en batterijen universeel kan worden toegepast op binnenvaartschepen. Hiermee kan een grote stap worden gemaakt richting duurzaam rivieren transport.
  • Hyet - High differential pressure AEM electrolyzer; door Anirudh Venugopal.
   Om duurzame groene waterstof te kunnen produceren, wordt gebruik gemaakt van elektrolyse. de productie van groene waterstof moet in de komende jaren sterk worden opgeschaald om inde stijgende vraag hiervan te kunnen voorzien. HyET heeft een nieuwe vorm van elektrolyse ontwikkeld: de high differential pressure AEM electrolyzer. Deze combineert de voordelen van de relatief goedkope alkaline elektrolysers met de relatief dure, maar flexibele PEM elektrolysers die momenteel gebruikt worden.
   de vinding biedt flexibiliteit, is 40% efficiënter dan alkalische elektrolyse tegen 35% lagere kostprijs dan PEM elektrolyse. Ook zitten er geen edele metalen in het AEM membraan, zoals platina en degenereert het membraan een stuk minder dan een PEM membraan.
  • zepp.solutions - Y50 Multi - inzetbar waterstof brandstofcelsysteem; door Jan Bot. Inleiding: De Y50 is een multi-inzetbaar 50 kW waterstof-brandstofcelsysteem dat is ontwikkeld door de Delftse startup zepp.solutions. De module bevat alle componenten, subsystemen en aansturingssoftware die nodig is om van waterstof elektriciteit te maken op een extreem efficiënte manier. Dit zorgt voor een simpeler en goedkoper integratieproces in de eindtoepassing, en verlaagd de risico s voor klanten. De meest bekende toepassing van de Y50 is op dit moment de waterstof-watertaxi die eind augustus gedoopt is in Rotterdam. Andere toepassingen zijn in de transportsector, bouwmaterieel, en een binnenvaartschip.
   De Y50 wordt verder in de komende maanden ook geïntegreerd in de Ab Initio, en 67m lang binnenvaartschip van het Scheepvaart en Transport College dat gebruikt zal worden om de volgende generatie maritiem personeel op te leiden in o.a. de omgang met waterstoftechnologie. Ook staat een GPU (generator) voor Schiphol en KLM op de planning. Het product is technisch rijp en is steeds in diverse toepassingen gevalideerd.
   De Y50 is met 50 kW met name gericht op de medium - tot heavy-duty markt. door de hoge vermogensdichtheid zijn het vooral de mobiele toepassingen waarin de Y50 zich kan onderscheiden, al is het product ook zonder problemen stationair toepasbaar.

  De winnaar maakt kans op ...

  • 10.000 prijzengeld, t.b.v. 'persoonlijke waardering'
  • Een communicatie pakket t.w.v. 5.000,- (te besteden in het jaar na uitreiking)
  • Een persoonlijk financieel advies t.b.v. financiële ondersteuning (door het Financieringsloket)


  De Waterstof Innovatie Award wordt mede mogelijk gemaakt door:

  NWBA | TKI Nieuw Gas | Gasunie | Invest.NL | SPIE

   

   

   

 • Sprekers/Partners