Taal
Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Seminar

Waterstof: de oplossing of een sprookje?

 • Datum:
  woensdag 9 oktober 2019
 • Tijd:
  13:30 - 14:30
 • Locatie:
  Energie Theater
 • Ons gasnet is geschikt voor waterstof. Certificeringsinstituut Kiwa heeft vastgesteld dat waterstof in de toekomst aardgas zou kunnen vervangen zonder dat we ons huidige gasnet rigoureus moeten veranderen. De netbeheerders geven aan dat ze dit verder willen onderzoeken. Maar tegenstanders betogen dat de omzetting van elektriciteit naar waterstof gaat met een rendement van ±75 procent, de omzetting van waterstof terug naar elektriciteit met ±55 procent. Zo verlies je onderweg ±60 procent van de origineel opgewekte stroom en moet je op zee 2,5 keer zoveel windenergie opwekken om toch dezelfde kilowatturen aan land te krijgen. Voor- en tegenstanders gaan in debat.
 • Sprekers/Partners:

  Marco Bijker
  Marco Bijker
  Nicolien van der Sar
  Nicolien van der Sar
  Jan Willen van de Groep
  Jan Willen van de Groep

  Marco Bijkerk, Manager Innovative Technologies, New Business Development REMEHA

  In zijn functie bij Remeha verbindt Marco Bijkerk technische innovatie met de praktische eisen die de markt stelt aan nieuwe producten op het gebied van verwarming en ventilatie. Vanuit een technische achtergrond bouwde hij in de loop van de jaren een ruime ervaring in productmanagement en marketing op. Marco ziet het als een belangrijke uitdaging om voor nieuwe, energiebesparende producten een gezonde commerciële basis tot stand te brengen en op die manier een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

  Jan Willem van de Groep, Factory Zero

  Jan Willem van de Groep werkte in de bouw- en in de woningcorporatiesector en was daarna verbonden aan het programma Energiesprong, een rijksoverheidsprogramma dat werkte aan het verduurzamingsvraagstuk van de gebouwde omgeving. Hij is ondermeer bedenker en initiator van de Stroomversnelling en richtte met partners Factory Zero op. "Laat duidelijk zijn dat ik geen tegenstander ben van waterstof als energiedrager. Waterstof kent echter zo haar beperkingen die gelukkig klip- en klaar zijn voor de experts maar weggewuifd worden door de wat minder geïnformeerde H2-aanbidders", aldus Jan Willem . Waterstof acht hij een inefficiënt energiedrager. Dat maakt het in deze fase van de energietransitie niet echt bruikbaar als vervanging van elektriciteit of gas.