Aardgasloos? Tijd voor Brandstofcellen.
Aardgasloos is een veelbesproken thema, net als haar alternatieven. Op de beurs is een brandstofcel te zien.
Het principe van de brandstofcel is al een tijdje bekend en waterstof is het meest voorkomende element op onze planeet. Dat het toch zo lang geduurd heeft voordat er commerciële brandstofcel-systemen op de markt kwamen, heeft vooral te maken met de goedkope fossiele brandstoffen die we tot nog toe ter beschikking hadden.
Aardgas, gasnet en ‘gas’ in het algemeen worden vaak in één adem genoemd en door elkaar gehaald. Zo is van ‘aardgas af’ voor menigeen hetzelfde als ‘van het gasnet af’. Waterstof is echter ook gas, net als biogas en groen gas. Recent onderzoek wijst uit dat, met enkele aanpassingen, het huidige gasnet ook geschikt is voor waterstof.
Het stroomnet verduurzaamt door windmolens en zonneparken. In 2050 gaat naar verwachting alleen nog duurzame stroom door het net. Dat geldt ook voor het gasnet: het percentage biogas in ons net zal toenemen, net als het percentage waterstof, gemaakt met pieken uit zon- en windstroom. Het gasnet wordt de ‘stroomopslag’ die ons seizoensopslagprobleem oplost.
Brandstofcellen hebben waterstof nodig om stroom te maken en maken stroom van gas. Ze vormen de brug tussen gas- en stroomnet, opwek en opslag. Op Vakbeurs Energie zal de BlueGEN van SOLIDpower te zien zijn: een brandstofcel die stroom maakt, maar ook eerst haar eigen waterstof. De ontstane restwarmte kan worden omgezet in bijvoorbeeld warm tapwater.
De BlueGEN is een ‘net-gekoppeld’ apparaat en haalt haar waterstof uit het gasnet door methaan chemisch te kraken. Dat levert tot 70% CO2-besparing op ten opzichte van netstroom. Is er bio-methaan of een mix met pure waterstof beschikbaar, dan wordt het 100% groen. Brandstofcellen zijn daarbij stil en stoten geen verbrandingsgassen (als SOx en NOx) uit.
SOLIDpower is exposant op Vakbeurs Energie en dus van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 oktober te vinden in de Brabanthallen in Den Bosch (hal 5, stand B.044). Vakbeurs Energie is GRATIS toegankelijk voor professionals: inschrijven kan t/m maandag 8 oktober via deze registratielink.