Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

GRATIS bezoekersregistratie
voor professionals:
nog dagen
sluiten X

Koelen en verwarmen in de utiliteit

 

Nieuwe technieken en een veranderende markt: het noviteitsgehalte in warmtepompland is ongekend.

Door de energietransitie staan de ontwikkelingen in de HVAC-markt niet stil. Daarin is het tijdperk aangebroken van multifunctionele warmtepompen die gelijktijdig kunnen koelen en verwarmen, bij optimale energierendementen en water als koudemiddeldrager waardoor de koudemiddelinhoud kan worden beperkt.    

Dat maakt het interessant om de inhoud en CO2 -equivalenten van koudemiddelen in koelmachines- en warmtepompsystemen zo klein mogelijk te houden. En daarmee wordt de weg ingeslagen naar CO2-neutrale, duurzame koel- en verwarmingstechnieken.

De afgelopen jaren werd een aantal nieuwe technieken ontwikkeld. In plaats van een koudwatermachine werd gekozen voor een omkeerbare lucht-water warmtepompunit, waarmee in de zomer het benodigde koelvermogen werd voorzien én in het voor- en najaar hoog rendement verwarming. De winterperiode werd voorzien door de gasketel.

Omkeerbare lucht-water warmtepompen worden doorontwikkeld: 4-pijps uitvoeringen betreden de markt, waarmee gelijktijdig en separaat kan worden gekoeld en verwarmd. Nieuwe technieken worden gebruikt om de ontdooicyclus zo kort mogelijk te houden en met een kleiner koudemiddelcircuit wordt de hoeveelheid koudemiddel tot een minimum beperkt.

Een voorbeeld van een 4-pijps multifunctionele lucht-lucht-water warmtepomp is deOMICRON REV S4 HE-range van het Italiaanse BlueBox. In Nederland wordt deze warmtepomp door Western Airconditioning gedistribueerd. De range omvat zestien bouwgroottes, met verwarming van 104 tot en met 940 kW en koeling van 100 tot en met 860 kW.

De concepten kennen een aantal opvallende kenmerken. Zo hebben alle bouwgroottes altijd twee, drie of vier geheel gescheiden koudemiddelcircuits. De ontdooicyclus wordt zo nooit voor de gehele unit geactiveerd en er hoeft geen gekoeld water ‘gedumpt’ te worden in het warme circuit. Een ander voordeel is dat de koudemiddelinhoud per circuit flink wordt gereduceerd.

Een noviteit is het anti-ice circuit in het onderste deel van de luchtgekoelde warmtewisselaar, waarin bij lagere buitenluchttemperaturen heet gas wordt geïnjecteerd. De ontdooicyclus wordt geactiveerd op basis van een glijdende activeringsdrempel. Zo wordt ook de vochtinhoud van de lucht gemeten, waardoor alleen wordt ontdooid als dat echt nodig is.

Een tweede noviteit is dat elk koudemiddelcircuit met twee compressoren is uitgerust, die in tandemconfiguratie zijn opgesteld zodat de rendementen zowel in vollast (EER en COP) als in deellast (SEER/SCOP) hoog zijn. De gemiddelde SCOP waarde ligt op 3,64 en SEER waarde op 4,12. Dit betekend dat de units volledig conform ECODESIGN regelgeving zijn.

Western is exposant op Vakbeurs Energie en dus van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 oktober te vinden in de Brabanthallen in Den Bosch (hal 3, stand C.046). Vakbeurs Energie is GRATIS toegankelijk voor professionals: inschrijven kan t/m maandag 8 oktober via deze registratielink.

Ga terug