Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Battery as a service: Circulaire opslagoplossingen voor optimaal energieverbruik


Battery as a Service B.V. (BaaS B.V.) is ongeveer 2 jaar geleden gestart door Arne Eindhoven en Jeroen van der Werff. Zij gebruiken ongebruikte loodaccu’s uit datacentra om een lokale energieopslag voor het mkb te genereren. BaaS kan hierdoor de batterijen minimaal 50% voordeliger aanbieden.

100% Circulair

Battery as a Service levert batterijen die afkomstig zijn uit datacenters waar ze doorgaans beperkt in capaciteit en tijdsduur worden gebruikt. De loodaccu’s worden volledig hergebruikt en zijn minimaal 50% goedkoper, brandveiliger en zuiniger in materiaalverbruik dan lithiumsystemen.

Klanten kunnen de batterijen kopen of gebruik maken van de batterijen 'as a service', oftewel: leasen. In het laatste geval een win-winsituatie voor beide partijen: de risico’s liggen bij de eigenaar, waar een goedkopere procesfinanciering tegenover staat. Bovendien stimuleert deze optie de ondernemer om circulair te kiezen. Ook biedt Arne energieadvies bij de dienst, waarbij hij met zijn klanten gezamenlijk op zoek gaat naar de juiste oplossing.

Lokale energieopslag

Arne ziet dat zijn model nieuwe kansen biedt aan het mkb: ‘’Veel bedrijven hebben te maken met netwerkproblemen, zowel bij de teruglevering van stroom als bij de opwekking van stroom. Als gevolg moet het mkb soms gedwongen afschalen’’, vertelt Arne.

‘’Door het faciliteren van een lokale energieopslag krijgt het regionale bedrijfsleven de mogelijkheid om nieuwe initiatieven en verdienmodellen te ontwikkelen in plaats van te investeren in kostbare netuitbreidingen bij netbeheerders. Zo kunnen boeren die willen verduurzamen, maar niet de benodigde netaansluiting kunnen krijgen, energie opwekken op het erf via een lokale energieopslag.’’

 

Uitdagingen

“De vraag naar energieopslag groeit enorm hard, maar mensen hebben vaak geen idee wat ze nodig hebben. Vanuit de normeringen zijn ook geen opslagstandaarden vastgesteld; wat dat betreft is dit echt een nieuwe markt.”

Arne leidt zelf zijn energieadviseurs op. Zij denken niet alleen met de klant mee, maar zijn ook in staat de geboden oplossing volledig in te bouwen in het bestaande energiesysteem. Die zijn complex en variabel. Met de gegevens van een testopstelling en van de opstellingen bij de eerste klanten (een timmerfabriek en een veehouderij) kunnen we steeds scherper afstemmen wat, waar en wanneer het beste werkt.

Kansen

“Door energieopslag als een dienst aan te bieden, kunnen we meebewegen met de markt. Tegelijkertijd kunnen we ook meebewegen met technologische innovaties. Wie weet leveren we over vijf jaar wel zoutbatterijen, die nu in ontwikkeling zijn. De klant zal daar verder niks van merken, die neemt bij ons gewoon optimale energieopslag af. Wat ook nog een mooie stap zou zijn, is energieopslag voor thuisgebruik. Ik denk dat de oplossing daar ligt in buurtbatterijen. Gemeentes, corporaties en netbeheerders hebben vooralsnog geen incentive om hier iets mee te doen. Daarom moet je echt gaan denken aan businessmodelinnovatie.”

Meer weten?

Bent u bezig met innovatieve technieken of het verduurzamen van uw bedrijf? En bent u op zoek naar ondersteuning en financiering? Kom dan langs bij de stand van RVO op de Vakbeurs Energie (stand 6.A035). De adviseurs helpen u graag vooruit.

Ga terug