Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws archief

2020

Inspiratietours over de verduurzaming van de industrie

VEMW, NVDE en RVO organiseerden de afgelopen drie jaar diverse inspiratietours door en voor de industrie. Met een vijftal nieuwe thema’s en inspirerende sprekers werd ook dit jaar weer met succes veel kennis en ervaring uitgewisseld over de mogelijkheden van CO2-reductie in de industrie.

Lees meer...

ATR: heroverweeg invoering Expertlabel

Het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR) adviseert het kabinet om invoering van het expertlabel te heroverwegen totdat de meerwaarde is aangetoond.

Lees meer...

Krachtigste batterij van Nederland op stroom

Op 26 november 2020 heeft het energieopslagbedrijf GIGA Storage de krachtigste batterij van Nederland – de GIGA Rhino batterij – in gebruik genomen.

Lees meer...

Bufferend beton heeft meerwaarde in BENG

Door inzet van thermische massa wordt eerder aan BENG-eisen voldaan. Het beperkt de energiebehoefte en draagt bij aan een goed binnenklimaat.

Lees meer...

Waterstof Wijkcentrales voor Warmtenetten

Het Energie-erf is een innovatief concept voor waterstof als ‘aardgasvrije oplossing’ op wijkniveau. Hierbij worden alle krachten van waterstof benut.

Lees meer...

Jeroen Paas over slim ventileren in scholen

Op 16 november 2020 verscheen de Handreiking Optimaal Ventileren op Scholen. Maar hoe kun je slim ventileren? In gesprek met Jeroen Paas van Ruimte OK en spreker tijdens ons webinar op 2 februari 2021. 

Lees meer...

Nieuwe Energielijst EIA verschijnt nog voor de kerst

Eind december publiceert de Energie-investeringsaftrek (EIA) de nieuwe Energielijst. Ieder jaar wordt de Energielijst geactualiseerd. Ook voor 2021 zijn er nieuwe technieken toegevoegd aan de lijst en zijn de eisen van een aantal technieken aangescherpt.

Lees meer...

Volledig energieneutraal in een 400 jaar oud kantoor

Ahead Adviseurs begon in 2019 aan de verbouwing van hun nieuwe kantoor in het oude dorpscentrum van Kollum. Al snel bleek dat het pand uit een heel ander bouwjaar kwam dan gedacht.

Lees meer...

Tekort netcapaciteit samen met markt oplossen

Door opmars van zon-PV bereikt de netinfrastructuur haar grenzen. TenneT onderzoekt marktoplossingen die in Noord-Nederland overbelasting voorkomen.

 

Lees meer...

Pitch: Indutecc - Veilige Nilar batterijtechniek

Met de Nilar batterijtechnologie biedt Indutecc Renewable Solutions oplossingen die zonder enige restricties veilig en duurzaam zijn in te zetten.

Lees meer...

Pitch: Elestor - Innovatieve opslagtechnologie

De technologie pitch van het Arnhemse bedrijf Elestor richtte zich op een innovatieve opslagtechnologie. Het betreft een nieuw soort batterij.

Lees meer...

Pitch: Skoon Energy - Software tools versnellen energietransitie

Skoon Energy draagt bij aan een versnelling van de energietransitie met software en businessmodellen voor mobiele batterijen en waterstof generatoren.

Lees meer...

Pitch: Friday Energy - Smart energy storage & sharing

De Friday Battery is een slimme batterij met energie management software die de pieken in opwek en verbruik opvangt.  

Lees meer...

"Systematisch opschalen van de energietransitie"

Mark Boneschanscher is managing director EIRES, dat het energieonderzoek aan de TU Eindhoven rondom concrete systemen voor energieopslag en -conversie organiseert, en spreker tijdens ESD 2020. Een bijdrage.

Lees meer...

Crisis of geen crisis: sleutelmoment voor energieopslag

Stefan Olsthoorn is Manager van Energy Storage NL en was moderator van en een van de sprekers tijdens de Energy Storage Day. “Voor de korte termijn is er bijna geen vuiltje aan de lucht, maar nog mooier: ook voor de langere termijn is er reden tot optimisme.”

Lees meer...

"Energieopslag heeft de toekomst"

Jillis Raadschelders is voorzitter van ESNL en verzorgde de inleiding van de Energy Storage Day 2020. “De techniek maakt bij energieopslag grote stappen. De huidige uitdaging is vooral de businesscase”.

Lees meer...

Kantoor met corona-proof ventilatieconcept

De nieuwbouw van kantoor ‘Amstel Next’ krijgt een Corona proof ventilatieconcept, waarbij de ventilatielucht niet uit het plafond, maar uit de vloer komt.

Lees meer...

Gasketelwet sinds 1 oktober in werking

De ‘Gasketelwet’ regelt dat bedrijven vanaf 1 april 2022 gecertificeerd moeten zijn om deze installaties te plaatsen, onderhouden of repareren. Dit moet ervoor zorgen dat het aantal ongevallen door koolmonoxide omlaag gaat.

Lees meer...

Geluiddempende muurroosters

Geluiddempende muurroosters van Duco Ventilation & Sun Control creëren een geluidsluwe gevel bij woontoren State in Amsterdam.

Lees meer...

Energie besparen betekent om je heen kijken

Alle grote ondernemingen in Nederland zijn verplicht om uiterlijk op 31 december 2020 een EED  Energie-auditverslag in te dienen bij RVO.  

Lees meer...

Partner FAKTON | Designthinking en scenariodenken nodig in de energietransitie

De zon schijnt als die schijnt; de wind waait wanneer die waait. Ons energiesysteem moet daarom niet allen vraag-, maar ook aanbodgestuurd worden ingericht.

Lees meer...

Partner Stichting Exploitatie Evenementenstroom | Duurzame stroomvoorziening in de openbare ruimte (SPECIAL)

Gemeenten hebben een uitdaging met het verduurzamen van stroomvoorziening in de openbare ruimte. In Amsterdam loopt een pilot met waardevolle kennis.

Lees meer...

Partner RVO | RVO helpt lokale bouwprojecten versnellen (SPECIAL)

Nijmegen wil het stationsgebied herinrichten. Daar komen 672 appartementen bij, vooral voor de middeninkomens. Alleen heeft het plan een onrendabele top.

Lees meer...

Partner NVDE | Goed van start, nog veel werk naar de finish (SPECIAL)

De regionale energieplannen kennen ambitie; kosten en uitvoerbaarheid verdienen meer aandacht. Dat concludeert de NVDE in een analyse.

Lees meer...

Partner Enpuls | Helpt gemeenten met Slimme Wijken Aanpak (SPECIAL)

Een praktisch proces en ondersteunende middelen in samenwerking met MilieuCentraal, voor een collectieve wijkaanpak met groepen bewoners.

Lees meer...

Partner ElaadNL | Duurzamer door slimme laadinfrastructuur (SPECIAL)

Nationale Agenda Laadinfrastructuur: Gemeenten bereiden zich voor op energie uit zon, wind en e-auto’s. Slimme laadinfrastructuur is essentieel.

Lees meer...

Verduurzaming woningen via baatbelasting

Gemeenten kunnen sinds kort gebruik maken van de Gemeentelijke VerduurzamingsRegeling (GVR) om woningeigenaren te ondersteunen bij verduurzaming.

Lees meer...

Nieuwe energielabel

Wie een woning of utiliteitsgebouw oplevert, verkoopt of verhuurt, krijgt vanaf 1 januari 2021 te maken met het nieuwe energielabel.

Lees meer...

Europese PV met backcontact-technologie

Zonnepaneel IconIQ is het resultaat van een unieke combinatie van twee technologieën, die beide in Europa ontwikkeld zijn.

Lees meer...

Masterclass zonnepanelen van Youen

Met een jaarlijkse masterclass op 8 oktober 2020 deelt installatiebedrijf Youen actuele kennis over zonnepanelen.

Lees meer...

Aan de slag met NTA 8800

Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe energieprestatie-eisen voor nieuwbouw: BENG eisen. Daarvoor is een nieuwe bepalingsmethode ontwikkeld: NTA 8800.

Lees meer...

Scholen: ventilatiesysteem controleren

Het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) gaf scholen tot gisteren de gelegenheid hun ventilatiesysteem te controleren.

Lees meer...

54events lanceert vakbeurs HOUTBOUW

Tijdens het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres 2020, een initiatief van haar mediapartner Het Houtblad, lanceerde beursorganisator 54events zojuist HOUTBOUW, een nieuwe vakbeurs die in het teken staat van innovatieve oplossingen in hout- en hybride bouw.

Lees meer...

COVID-19: verse lucht gevraagd

De trend voor een gezonder binnenklimaat in gebouwen kreeg dit jaar een extra dimensie, met de uitbraak van het corona-virus, COVID-19.

Lees meer...

Bestaande woningbouw eenvoudig aardgasvrij

Een nieuw hoge temperatuur warmtepompsysteem moet de cv-ketel kunnen vervangen zonder aanvullende maatregelen aan afgiftesysteem en isolatie.

Lees meer...

Waterstofprojecten van wereldformaat

Waterstof gaat ons helpen om in 2050 een CO2-neutraal energie- en grondstoffensysteem te hebben. En daar wordt in Nederland hard aan gewerkt.

Lees meer...

Warmtecoalitie kritisch over Warmtewet 2

Tot 3 augustus kon er commentaar worden gegeven op het voorstel van Warmtewet 2. Nu al blijkt dat er forse kritiek is vanuit de belangenorganisaties.

Lees meer...

RIVM past ventilatierichtlijn aan

RIVM heeft Ventilatierichtlijn aangepast. Advies: waar mogelijk zoveel mogelijk verse lucht toevoeren in systemen die gebruik maken van recirculatie.

Lees meer...

Wijziging Regeling Bouwbesluit 2012: BENG

Op 15 juli 2020 is de wijziging van de Regeling Bouwbesluit 2012 inzake bijna energie-neutrale nieuwbouw gepubliceerd.

Lees meer...

QUE-TECH Partner in comfort (Advertorial)

Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen zit in onze genen. Dat merk je aan onze manier van zakendoen, onze betrokkenheid en natuurlijk: slimme, efficiënte en energiezuinige oplossingen in stadsverwarming.

Lees meer...

Nieuwe generatie zonnepanelen in gevel

Binnen afzienbare tijd moeten zonne-energie opwekkende gevelmodules in kostprijs kunnen concurreren met de meest gangbare materialen in de bouw.

Lees meer...

Slimme ramen besparen tot 22% energie

Het gebruik van energiezuinige slimme ramen kan tot een energiebesparing van 22% leiden ten opzichte van het gebruik van onbehandeld vensterglas.

Lees meer...

Nieuwe NTA 8800 beschikbaar

Op 1 juli 2020 zijn nieuwe versies gepubliceerd van NTA 8800 (NTA 8800:2020) en onder meer de opnameprotocollen.

Lees meer...

Universele solar kabel- en leidingdoorvoer

De Solar Kabel- en Leidingdoorvoer universeel 15°-55° maakt bij hellende daken een einde aan storingen in dakaansluitingen door vocht.

Lees meer...

Warmtewet 2 is een belangrijke stap voor gemeenten

De Warmtewet 2 is 22 juni in consultatie gegaan. De wet helpt gemeenten binnen de wijkgerichte aanpak om woningen aardgasvrij te maken.

Lees meer...

Samenwerken aan een slim energienet

Hoe kan energieopslag een rol spelen bij het oplossen van de netcapaciteitsproblematiek? Stefan Olsthoorn gaat in op de kansen van energieopslag.

Lees meer...

Goed ventileren als extra maatregel tegen het coronavirus

Omdat gebouwen vanwege energiezuinig bouwen steeds beter zijn geïsoleerd, neemt de noodzaak van goed ventileren toe. Ook in oudere gebouwen is de ventilatie vaak maar beperkt. Toch krijgt ventilatie vaak niet de aandacht die het verdient.

Lees meer...

54events stelt Vakbeurs Energie uit naar 2021

Beursorganisator 54events heeft vanwege de gevolgen van de aanhoudende onzekerheid rondom het coronavirus haar vakbeurzen Vakbeurs Energie, Zero Emission | Ecomobiel, PREFAB, Industrial Heat & Power, RENOVATIE en MONUMENT uitgesteld naar 2021. De volgende editie van Vakbeurs Energie vindt daarmee plaats van 12 t/m 14 oktober 2021.

Lees meer...

De warmtepompradiator, nu ook verticaal (Advertorial)

De Ulow-E2 V is een verticale radiator die op ultra lage temperatuur kan verwarmen. Hierdoor kan hij ook op een warmtepomp worden aangesloten.

Lees meer...

LAVA® ARCUS unieke ronde infraroodverwarming (Advertorial)

ETHERMA Benelux BV presenteert op de energie vakbeurs dit jaar haar welbekende  infraroodverwarmingsproducten. De LAVA® ARCUS is een unieke ronde infraroodverwarming voor aan het plafond en/of wand.

Lees meer...

Bouwsysteem onder Energie Prestatie Garantie

House Energy Optimum (HEO) is een nieuwbouwsysteem voor ontwikkelaars, aannemers en woningbouwcorporaties om BENG, energieneutraal en NOM te bereiken.

Lees meer...

Nieuwe norm in vloerverwarming en koeling

Diepe convectorputten zijn ouderwets, maar de vraag naar vloerverwarming is nog steeds groot. Jaga upgrade daarom haar Mini Canal met DBH-systeem.

Lees meer...

Nieuw VRF-systeem vraagt minder koudemiddel

Bij de nieuwe Y-serie van het City Multi HVRF-systeem van Mitsubishi Electric wordt koudemiddel alleen toegepast tussen buiten-unit en BC-controller.

Lees meer...

Dakdoorvoer voor zonnepanelendak

Door de energietransitie zien we steeds vaker daken die bijna volledig bestaan uit zonnepanelen. Maar hoe pas je hier dakdoorvoeren toe?  

Lees meer...

Circulariteit uitdaging voor installatiebranche

In de huidige energietransitie spelen installaties een belangrijke rol. Welke invloed hebben deze installaties op de milieuprestatie en circulariteit?

Lees meer...

Beursbezoekers onderstrepen belang vakbeurzen

In het kader van de Nationale Energie Week, die plaatsvindt in de tweede week van oktober, onderzocht beursorganisator 54events de stemming onder potentiële beursbezoekers. Maar liefst 1.627 respondenten gaven hun mening. Daarvan gaf 82% aan in oktober graag voor een bezoek naar de Brabanthallen te komen, als dit van overheidswege is toegestaan.

Lees meer...

54events lanceert congres OFFSITE International

54events, organisator van onder meer Vakbeurs Energie en de bouw- en vastgoedgerelateerde vakbeurzen PREFAB en RENOVATIE, organiseert komend najaar in Den Bosch de eerste editie van OFFSITE International, een nieuw internationaal congres in het kader van industrieel en modulair bouwen en renoveren.

Lees meer...

Verticale warmtepompradiator

Radson, merk van Purmo Group en deelnemer aan Vakbeurs Energie, introduceert een nieuwe warmtepompradiator, de verticale variant van de Ulow-E2 H.

Lees meer...

Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III)

De herziene EPBD III is op 10 maart 2020 geïmplementeerd in de Nederlandse wet- en regelgeving. Wat betekent dit voor u?

Lees meer...

Energietransitie op wijkniveau

Bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving hanteert de Rijksoverheid het wijkniveau als uitgangspunt.

Lees meer...

De Renovatieversneller van start

Op 4 maart 2020 vond de eerste introductiebijeenkomst van de Renovatieversneller plaats. Vraagbundeling en een subsidieprogramma vormen de basis.

Lees meer...

Energietransitie bestaande bouw

In 2050 moeten 7 miljoen woningen en één miljoen gebouwen van het aardgas af. De opgave is enorm. Vakbeurs Energie en RENOVATIE bundelen de krachten.

Lees meer...

Vakbeurs Energie krijgt gezelschap van RENOVATIE en MONUMENT

Vakbeurs Energie en de gelijktijdige vakbeurzen PREFAB, Industrial Heat & Power en Zero Emission | Ecomobiel krijgen gezelschap van de vakbeurzen RENOVATIE en MONUMENT, die vandaag door 54events werden verzet naar dinsdag 6 tot en met donderdag 8 oktober.

Lees meer...

Gemaakt voor de toekomst: de warmtepomp aroTHERM plus (Advertorial)

Vaillant introduceerde zijn nieuwe monobloc lucht-water warmtepomp, de aroTHERM plus.

Lees meer...

Warmtepompen met connectiviteit

NIBE introduceerde de nieuwe S-serie warmtepompen. Deze zijn gebaseerd op een nieuw hard- en softwareplatform, waarbij connectiviteit centraal staat.

Lees meer...

Warmtepomp kan het dak op!

Wat Ubbink betreft kunt u het dak op! Althans, met uw warmtepomp. De buitenunit-behuizing 'Deocorio' staat namelijk als een schoorsteen op uw dak.

Lees meer...

Ene soort energie is de ander niet!

Zonder aandacht voor de energiekwaliteit maken we verkeerde keuzes in de energietransitieDe ene warmte is namelijk de andere niet. 

Lees meer...

SDE+ subsidie van twee naar vier miljard euro

Goed nieuws was er voor zonprojecten die niet werden gehonoreerd in de najaarsronde van SDE+. In maart startte de voorjaarsronde met 4 miljard euro.

Lees meer...

Gemeentedag Energietransitie

Ook dit jaar komt er een Gemeentedag Energietransitie op Vakbeurs Energie. Een dagprogramma voor en door gemeenten, provincies en waterschappen. 

Lees meer...

Nederlandse woningen verliezen 2,4°C in 5 uur

Nederlandse woningen verliezen gemiddeld 2,4 °C in vijf uur tijd. Dat is 2,5 keer zo snel als in veel andere West-Europese landen. 

Lees meer...

Eénderde kantoren nu energielabel C

Per 1 januari 2023 moeten alle kantoren minimaal energielabel C hebben. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met de energielabel-C-verplichting?  

Lees meer...

Waterstof voor de energietransitie

Experts van de TKI Nieuw Gas hebben op een rij gezet wat er moet gebeuren met waterstof in de energietransitie. Er is werk aan de winkel! 

Lees meer...

Betaalbaar energieneutraal bouwen met AZEB

Nu gereed: met de nieuwe AZEB routekaart stap voor stap naar een BENG die betaalbaar is. 

Lees meer...

Handreiking Participatie en Communicatie

Tijdens het Congres Aardgasvrije Wijken is op 23 januari 2020 de eerste versie van Handreiking Participatie Aardgasvrij gelanceerd.  

Lees meer...

PCM-koeling voor technische ruimten

Er zijn duizenden kleine technische ruimten die traditioneel gekoeld worden. Kleinschalige decentrale thermische energieopslag bespaart 95% energie. 

Lees meer...

Warmtepompmarkt blijft groeien

Er is veel vraag naar warmtepompen. Fabrikanten verwachten een verkoopstijging van 37% in 2020. Dat blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2020.

Lees meer...

Duurzame helden op Green Energy Day website

De NVDE gaat jaarlijks aandacht vragen voor Green Energy Day, de dag waarop de duurzame energie voor dat jaar op is. Dit jaar is dat op 11 februari.

Lees meer...

Prefab bouwen met steenwol

Een dragend bouwsysteem waarvan de wanden volledig uit steenwol bestaan. Dat is het innovatieve Rockzero Bouwsystemen van ROCKWOOL®.

Lees meer...

BENG-proof ventilatieoplossingen

Ventilatiespecialist Duco komt met BENG-proof ventilatieoplossingen via 5 slimme woonconcepten: renovatie, nieuwbouw, passief, actief en collectief wonen.

Lees meer...

Duurzame energie groeit 13 procent

De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie groeide het afgelopen jaar met 13 procent. Zonne-energie en biomassa zijn de belangrijkste pijlers onder de groei.

Lees meer...

BENG uitgesteld tot 1 januari 2021

Duidelijkheid over het nieuwe stelsel voor de energieprestatie van gebouwen: de grenswaarden voor BENG zijn definitief gepubliceerd en de invoeringsdatum wordt uitgesteld.

Lees meer...