Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Een duurzame stroomcentrale thuis of op het werk

De BlueGEN mini stroomcentrale of brandstofcel is een alternatief voor of aanvulling op bijvoorbeeld zonnepanelen om eigen stroom duurzaam op te wekken.

De stroomproductie is zo efficiënt dat er een minimale hoeveelheid restwarmte overblijft, die bijvoorbeeld gebruikt kan worden om douchewater te verwarmen. Zo hoeft de CV-ketel dat niet meer te doen en wordt reeds ca. 500 m3 gas bespaard. Voor de koude dagen in de winter blijft de hoofdverwarming (warmtepomp of CV) gewoon op haar plaats. De BlueGEN kan dus op ieder moment worden bijgeplaatst zonder ingrijpende installatietechnische veranderingen en kan het hele jaar door stroom produceren. Ook in de zomer.

Brandstofcellen werken op waterstof; de brandstof en het opslagmedium van de toekomst. Omdat we dat nu nog niet thuis krijgen via het gasnet, maakt de BlueGEN het voorlopig zelf uit methaan (biogas of aardgas uit het gasnet). Op die manier bespaart de BlueGEN nu al tot 70% CO2 uitstoot ten opzichte van netstroom (met name nog kolenstroom). Omdat brandstofcellen de waterstof chemisch omzetten in water, stroom en wat restwarmte, gebeurt dit geruisloos. Er zijn geen rumoerige draaiende delen en de uitlaatlucht is zo schoon dat hij door uw ventilatie WTW kan om er desgewenst het laatste beetje restwarmte uit te halen.

De inhoud van ons gasnet gaat, net als de inhoud van ons stroomnet, in de komende decennia volledig verduurzamen, totdat er een mix van 100% waterstof en biogas door de leidingen stroomt. De onbruikbare pieken van zon en wind-opwek worden steeds vaker omgezet in waterstof en opgeslagen in het gasnet. In Duitsland gebeurt dit al een aantal jaren. Daar hebben ze de problematiek van zon- en windopwekpieken en de noodzakelijke seizoensopslag al aan den lijve ondervonden en worden brandstofcellen en duurzame lokale opwek al zwaar gesubsidieerd.

Nu al, kan dus goedkoper en veel efficiënter stroom worden opgewekt met eigengemaakte waterstof en daarbij 70% CO2 besparen, in de loop der jaren zal dat naar 100% CO2 besparing gaan. SOLIDpower doet momenteel mee aan PACE, het brandstofcel promotieprogramma van de EU www.PACE-energy.eu. Dat betekent dat we de BlueGEN momenteel goedkoper, ook in Nederland, met EU subsidie aan kunnen bieden samen met onze installateurs.

Meer informatie over SOLIDpower en BlueGEN is verkrijgbaar op de website van SOLIDpower en van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 oktober, in stand B.044 (hal 5) van Vakbeurs Energie (Brabanthallen, Den Bosch).

Ga terug