Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Energieprestatie en -monitoring als vertrekpunt van de verduurzamingreis

Met Ronald de Zwart en Werner Vink (TVVL)


Stap in de wereld van energie-efficiëntie met Ronald de Zwart en Werner Vink. Ze delen hun expertise over het ontsluiten van energiedata en het gebruik van het WEii-protocol om daadwerkelijke energieprestaties van gebouwen te berekenen. Dit protocol biedt niet alleen inzicht aan klanten, maar helpt ook bij effectievere handhaving en energiebesparing.

Ontdek hoe slimme gebouwentechnologie de monitoring verbetert en hoe gegevens kunnen leiden tot geoptimaliseerd energieverbruik. Ronald de Zwart neemt je mee op een klantenreis waar het WEii-protocol wordt toegepast, terwijl Werner Vink een kijkje geeft in het datamonitoringsysteem van het Intechniumgebouw in Woerden. Dit alles in het streven naar duurzame energieoptimalisatie in gebouwen.

Werner Vink

“TVVL helpt met het beschikbaar stellen van de locatie en het netwerk binnen de installatietechniek. De sterke naam van TVVL als kennisorganisatie in de markt zorgt ervoor dat leveranciers graag mee willen werken aan het initiatief, waardoor we kosten effectief lesmateriaal kunnen ontwikkelen rondom het TVVL Smart Living Lab. Mijn motivatie zit hem in het verbreden van kennis in de markt omtrent de digitale technieken die op ons af komen. TVVL geeft mij de mogelijkheid om mijn passies voor installatietechniek en data analyse te combineren en om te zetten naar content wat binnen de markt gebruikt kan worden voor kennisdeling.”

Ronald de Zwart

“Hoe efficiënt is mijn gebouw in de energietransitie? Dit is een cruciale vraag in ons streven naar duurzaamheid en CO2-reductie. We denken al snel aan maatregelen zoals isolatie, warmtepompen, zonnepanelen en batterijopslag. Maar hoe efficiënt is ons gebouw werkelijk? En hoe verhoudt het zich tot andere gebouwen?

Om deze vragen te beantwoorden, beginnen we met het in kaart brengen van de energiestromen bij onze klanten. We verzamelen gegevens over energieverbruik, warmte, koude, zonne-energie en laadpaalgebruik via verschillende bronnen zoals meetbedrijven en netbeheerders. Dit geeft ons een duidelijk beeld van het energiegebruik op de locatie.

Maar eerlijk vergelijken is een uitdaging. Je kunt niet zomaar het energieverbruik van een kantoorpand vergelijken met dat van een drukkerij. Daar komt het WEii-protocol om de hoek kijken. Dit protocol gebruikt diverse gebouwgegevens en verbruiksgegevens om een eerlijke classificatie te berekenen. Het houdt rekening met de specifieke toepassing van het gebouw en past zelfs klimaatcorrecties toe. Het resultaat is een classificatie, variërend van 'zeer onzuinig' tot 'WENG' (Werkelijk Energie Neutraal Gebouw).

Deze classificatiemethode geeft een accuraat en eerlijk beeld van de energie-efficiëntie van een gebouw. Het helpt ons inzicht te krijgen in de energieprestaties, doelen te stellen en bij te dragen aan de collectieve inspanningen voor een versnelde energietransitie. Meten is weten en het WEii-protocol biedt ons een krachtige tool om onze gebouwen te verbeteren en duurzamer te maken.”

Kennissessie
Energieprestatie & - monitoring als vertrekpunt van de verduurzamingsreis

Dinsdag 11 oktober, 13:00 – 14:30 uur
Vakbeurs Energie - Podium Energie
Sprekers: John Lens, Werner Vink (beide TVVL) en Ronald de Zwart (Censo)

Ga terug