Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Als vanouds: Brabanthallen place to be voor professionals in de energietransitie


De Brabanthallen in ’s Hertogenbosch vormden afgelopen week weer het zakelijke middelpunt van de energietransitie in Nederland: met als thema samenwerken in transitie was de Nationale Energie Week de place to be voor iedereen die zich professioneel bezighoudt met hoe Nederland de komende jaren verduurzaamt.

Met Vakbeurs Energie, gericht op de gebouwde omgeving, en de vakbeurzen PREFAB (over industrieel en modulair bouwen), Industrial Heat & Power (over energie-efficiency en Co2-besparing in de industrie) en Zero Emission | Ecomobiel (over slimme en duurzame mobiliteit) brachten, net als tijdens de editie in 2019, net geen 21.000 professionals bij elkaar.

Diederik Samsom opende het evenement met een toelichting op het Europese Fit for 55 pakket, waarvan hij een van de auteurs is. Maxime Verhagen (Bouwend Nederland), Doekle Terpstra (Techniek Nederland), Marjolein Demmers (Natuur & Milieu), Steven van Eijck (Rai Vereniging ), Theo Henrar (FME) en Yvon Slingenberg (Europese Commissie) voerden de aansluitende paneldiscussie.

En waar de Nationale Energie Week draait om zakendoen, is kennisdeling er niet minder relevant. Zo’n 130 workshops, seminars en congressen vonden er plaats op 15 sublocaties – waaronder  het prefab-congres OFFSITE International, de Corporatiedag Energietransitie, de Dutch Hydrogen Days, het Nederlands Warmtepomp Congres, de Energy Storage Day en de Gemeentedag Energietransitie.

Vakbeurs Energie: diepgang vinden

Vakbeurs Energie gaat over de energietransitie in de gebouwde omgeving en is de grootste van 54events’ najaars-beurzencluster. Het kennisprogramma – op 4 podia – maakt dit tot hét event voor professionals op zoek naar diepgang. Prominente thema’s waren onder meer smart energy, kwaliteitsborging, energielabels, waterstof, NTA8800, ventileren en koudetechniek. De ruim 200 exposanten en partners waarderen hun deelname met een 7,7.

Arthur van der Lee, manager business development van Dutch Climate Systems, exposant op Vakbeurs Energie 2021 en winnaar van de ‘Innovative Energy Solution’ award: “We zijn hartstikke blij met deze prijs. Het laat zien dat we op een hoog niveau van innovatie zitten. Wat de vakbeurs betreft: als je nieuwe dingen wil creëren, dan moet je elkaar zien. Dat kan hier bij uitstek. Met alleen digitaal contact, kan dat niet.”

PREFAB: verdubbeld

De vakbeurs PREFAB verdubbelde in aantal exposanten ten opzichte van 2019. Niet zo gek, gezien de opkomst van industrieel en modulair bouwen als gevolg van de woningnood en het ‘tekort aan handjes’. Op de podia en het conceptenplein ging het over onder meer de Wkb, de rol van digitalisering en de kansen voor biobased bouwen. Exposanten zijn te spreken over hun deelname, waarbij zij met name de kwaliteit van het bezoek hoog waarderen: overall scoorde de vakbeurs een 7,9. Alle respondenten geven aan volgend jaar weer van de partij te willen zijn.

Tom Robyns, sales director van het Belgische Machiels Building Solutions, exposant op PREFAB 2021: “We doen mee voor de tweede keer en zijn heel positief. We wisten, na corona, niet precies wat we moesten verwachten, maar we hebben het leuk en druk gehad. We hebben interessante partijen gesproken, waaruit leads kwamen. De zichtbaarheid is super.”

Zero Emission | Ecomobiel: e-trucks en LEV

Toenemende belangstelling voor verduurzaming van stadsdistributie en bouwlogistiek vertaalde zich op de beursvloer in de groeiende aanwezigheid in het aanbod van bijvoorbeeld e-trucks en light electric vehicles. In het seminarprogramma was veel aandacht voor deze belangrijke ontwikkeling, maar ook voor waterstof als krachtbron, duurzaam bevoorraden, laadinfrastructuur en micromobiliteit. De beurs scoort, net als in 2019, een prima 7,2 onder zowel bezoekers als exposanten.

Maarten van Gelderen, productmanager van FUSO, distributeur van Mercedes-Benz Trucks Nederland en exposant op Zero Emission | Ecomobiel 2021: “Er was veel interesse in onze oplossingen. Mooi was de extra aandacht van partijen vanuit het bouwsegment. Zij moeten hun goederen toch vervoerd hebben en daarvoor bieden wij mogelijkheden.”

Industrial Heat & Power: energie urgent thema

De vierde editie van Industrial Heat & Power bracht zo’n 50 partners en exposanten bijeen; vrijwel allen aanbieders van oplossingen. Mede door de stijgende emissiekosten was de belangstelling groter dan ooit. In de beurstheaters was er aandacht voor onder meer flexibilisering, smart industry, stroom- en gaskwaliteit, hybride warmtesystemen, circulaire warmte en koude en waterstof. Zowel bezoekers als exposanten zijn met respectievelijke scores van 7,4 en 7,5 tevreden over de opzet dit jaar.

Stijn Schlatmann, managing director van Blue Terra Energy Experts, exposant op Industrial Heat & Power 2021: “Meer dan ooit was er, naast de aandacht vanuit de techniek, aandacht vanuit de bedrijfsleiding. Ik verwacht daar zeker vervolg op en dan heb ik het over leads. Daarnaast hebben we geleerd dat er veel meer speelt dan we wisten en lezen in de bladen en op websites. Ook vanuit dat perspectief was het nuttig om erbij te zijn.”

Ga terug