Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Award voor de beste energie-innovatie


De energietransitie zet aan tot allerlei innovaties. Drie van die innovaties maken kans op de Innovative Energy Solution Award 2022. De drie genomineerden pitchen hun product tijdens de Vakbeurs Energie op dinsdag 11 oktober van 16.00 tot 16.30 uur.

De drie kanshebbers van dit jaar zijn de Energiedamwand van Energiedamwand Nederland, de Energieschutting van OptiSolar en de Exergy Battery van Exergy Storage.

De Energiedamwand is een stalen damwand waaraan collectoren zijn bevestigd. De damwand krijgt daardoor een dubbelfunctie van grond- en waterkering én continue gratis energieopwekking. De energieschutting kan als erfafscheiding worden geplaatst ter vervanging van een standaard schuttingdeel. De afmetingen van een standaard schuttingdeel zijn 180 cm hoog een 200 cm lang. De Exergy Battery is een nieuwe batterijtechnologie gebaseerd op volop aanwezige en goedkope materialen, zoals steenzout, (gerecycled) aluminium en ijzer, die dus minimale invloed op het milieu hebben.

Vakjury

De drie genomineerden zijn gekozen door een vakjury, onder voorzitterschap van Mark Meijer, oprichter van adviesbureau Energy Indeed. De andere juryleden zijn Rik Luiten, oprichter Krado / Smart Energy NL, Maurits Groen, oprichter WakaWaka Foundation, en Claire Tielens, communicatiemanager van NVDE.

De jury had de keuze uit een groot aantal inzendingen van hoge kwaliteit. “Er gebeurt veel en er zijn veel innovaties op energiegebied”, zegt juryvoorzitter Mark Meijer. “De wereld ziet er heel anders uit dan een jaar geleden. De hoge energieprijzen zijn voor veel bedrijven in de sector ook juist een kans en veranderen de business case. Ik ben wat dat betreft ook benieuwd naar de tendens van de beurs. Daar zal dat ongetwijfeld ook merkbaar zijn.”

Ruimtebeslag

De verduurzaming en energietransitie en de hoge prijzen voor energie vragen onder meer om innovatieve bronnen van energieopwekking. De genomineerde Energieschutting en Energiedamwand zijn daar mooie voorbeelden van. “De mooie kant hiervan is vooral dat ze het ruimtelijk vraagstuk van energieopwekking beantwoorden. We hebben beperkte ruimte in Nederland. Deze innovaties maken gebruik van bestaande oppervlakken en vragen dus geen extra ruimte.”

Een ander actueel probleem in de energiesector is de netwerkcongestie. Het netwerk loopt vol en de duurzame energie van wind en zon is niet altijd meer aan het net terug te leveren. “De genomineerde Exergy Battery biedt daarvoor een goede oplossing.”

Innovatie promoten

De sessie waarin de genomineerden hun innovaties pitchen, is voor iedere beursbezoeker toegankelijk. Na de pitches zal de vakjury de winnaar aanwijzen en direct daarop volgend de Innovative Energy Solution Award uitreiken.

Beursorganisator 54events biedt de winnaar van de Award de gelegenheid om zijn product volop te promoten middels de kanalen van de beurs. Tevens mag de winnaar tijdens de editie 2023 van de vakbeurs Energie een dagelijkse workshop verzorgen in een van de thematheaters.

Aanmelden voor bijwoning kan hier.

Ga terug