Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Corporatiedag Energietransitie Case 3: Woonconcept


Elke werkdag een gerenoveerde woning, met als doel: een energieneutrale woningportefeuille in 2050.  De praktijk loopt iets anders, Marien Schouls  is programmamanager Duurzaamheid bij Woonconcept en neemt u mee in zijn reis.

>> Korte route naar inschrijven voor de Corporatiedag Energietransitie

Gestructureerd van start

Eén van de  grootste uitdagingen van de 21e eeuw voor woningcorporaties; de energietransitie. Om deze doelstelling te realiseren en praktisch te maken is Woonconcept in 2018 gestart met een duurzaamheidsprogramma. Hierin werd de opgave geordend, geprogrammeerd en zijn combinaties gemaakt tussen het vastgoed, technische oplossingen en de financiële haalbaarheid. In 2019 wilde Woonconcept starten met een continue werkstroom waarbij er elke werkdag één duurzaam gerenoveerde woning opgeleverd werd. De praktijk bleek weerbarstiger.

Het tempo moet omhoog

Wie door de oogharen naar de huidige markt kijkt ziet dat woningcorporaties  en aanbieders op hun eigen manier bezig zijn met de opgave, in een andere fase. Voor de één is dat de stap van proefwoning naar complex. Voor de ander van idee naar een haalbare propositie. Bij veel corporaties wordt iedere woning gezien als nieuwe opgave, als apart project. Zo pakte Woonconcept het ook aan. Om tempo te maken, aantallen te halen en te versnellen moet Woonconcept van koers veranderen en kiezen voor een project overstijgende aanpak. Een aanpak die gekenmerkt wordt door uniformiteit en die gebruik maakt van overeenkomsten.

Is elke woning echt uniek?

Zeker, iedere woning is uniek, maar er zijn grote overeenkomsten te vinden binnen de vastgoedportefeuille. Door de vastgoedportefeuille anders te ordenen en overeenkomsten te vinden, kan schaalgrootte ontsloten worden. Er wordt hard gewerkt om een duurzaam aanbod te ontwikkelen met herhaalbare producten die bij vrijwel alle woningen toegepast kunnen worden. Bijkomend voordeel van een project overstijgende aanpak is dat de grenzen van steden, wijken, complexen en woningen vervagen. Het duurzaam aanbod is dus niet alleen van toepassing voor de woningen van Woonconcept maar kan op termijn ook bereikbaar worden voor andere corporaties of bijvoorbeeld mensen met een koopwoning. 

Spreker is Marien Schouls, programmamanager duurzaamheid bij Woonconcept.

Corporatiedag Energietransitie

Bovenstaande is 1 van de 4 cases tijdens de Corporatiedag Energietransitie 2021. Die vindt plaats tijdens Vakbeurs Energie, op dinsdag 12 oktober van 13:00 tot 18:00 uur in Congrescentrum 1931, Limousin 1 (nabij de Brabanthallen). De Corporatiedag Energietransitie 2021 is voor medewekers van woningcorporaties en gemeenten. Organisaties die producten, diensten of advies leveren aan woningcorporaties betalen een toegangsfee t.w.v. € 495,- excl BTW. Hier staat meer informatie.

Ga terug