Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Corporatiedag Energietransitie Case 4: Bouwnext


“Samen met Studio M10, Goudstikker de Vries, hebben wij een integrale oplossing gevonden voor de vraag die er lag voor de flats in de Gestelse buurt van Brabant Wonen. Flat 1, een start van een serie appartementengebouwen voor sociale huur.

>> Korte route naar inschrijven voor de Corporatiedag Energietransitie

Het ingetogen, maar uitgesproken wooncomplex moest een duurzame oplossing zijn voor de toekomst. De duurzaamheid is dan ook integraal onderdeel geworden van dit uitgesproken complex:

  • Appartementen zijn voorzien van niet geïsoleerde serres. De serre verhoogt het vloeroppervlak en het wooncomfort. Tevens levert de serre een positieve bijdrage aan het terugdringen van de warmtevraag.
  • Collectieve verwarming met een flate rate afrekensysteem: iedere flatbewoner betaalt € 27,- per maand, ongeacht stookgedrag. Vooral bij zeer goed geïsoleerde appartementen betaalt al snel de ene buur voor de ander, die nauwelijks de verwarming aan heeft.
  • Individuele thermische zoutbatterijen worden collectief gevoed door zonnepanelen, zodat bijna het hele jaar door warm water van het eigen dak af komt
  • Convectoren die zonder overdrachtstation aan de bronwater warmtepomp hangen voor zowel verwarmen als koelen.

En, bovenal, boven op het dak een rententiedak. Een creatieve en gedurfde keuze, omdat het dak toegankelijk is voor bewoners en zelfs samen met hen wordt ontworpen. Op het dak komen pergola’s met zonnepanelen, maar er is ook ruimte voor intensieve vegetatie. Tweederde van het dakoppervlak wordt uitgevoerd als pluk -of voedseltuin. Het retentiedak zorgt voor het benodigde water. Daarnaast brengt de dakbegroeiing in de zomer extra verkoeling.

Het project Flat 1 heeft een wat kleinere schaal, maar desondanks is het een prachtig voorbeeld van wat er mogelijk is, ook in sociale huur. “Daken zijn een hot-topic: ze staan tegenwoordig vol met installaties en verplichte zonnepanelen. Dit plan lost dat creatief op. Er zijn in dit project dappere keuzes gemaakt, die als voorbeeld kunnen dienen voor andere corporaties die nu voor dezelfde opgave staan.”

Sprekers zijn Carl-Peter Goossen, directeur/ontwerpmanager bij Bouwnext, Bahman Laké van Brabant Wonen en Douwe Boonstra van Studio M10. 

Corporatiedag Energietransitie

Bovenstaande is 1 van de 4 cases tijdens de Corporatiedag Energietransitie 2021. Die vindt plaats tijdens Vakbeurs Energie, op dinsdag 12 oktober van 13:00 tot 18:00 uur in Congrescentrum 1931, Limousin 1 (nabij de Brabanthallen). De Corporatiedag Energietransitie 2021 is voor medewekers van woningcorporaties en gemeenten. Organisaties die producten, diensten of advies leveren aan woningcorporaties betalen een toegangsfee t.w.v. € 495,- excl BTW. Hier staat meer informatie.

Ga terug