Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

“De uitdaging zit ‘m in beschikbaarheid en betaalbaarheid”

Interview met Jörg Gigler van TKI Nieuw Gas, Topsector Energie


Welke rol gaat waterstof spelen voor verwarming van woningen en waar staan we nu? Dat zijn de vragen die centraal staan in de kennissessie ‘Waterstof in de gebouwde omgeving’ van de Dutch Hydrogen Days. Gespreksleider Jörg Gigler van Topsector Energie ziet een rol voor waterstof voor 1 tot zelfs 2 miljoen woningen.

“Nederland telt bijna 8 miljoen woningen. Voor duurzame verwarming zijn er drie opties. De eerste is all-electric met een warmtepomp, maar dat kan alleen als de warmtevraag niet al te hoog is. Anders vraagt de warmtepomp te veel elektra, met daarbij een grote belasting van het elektranetwerk. Dit kan voor ongeveer de helft van de woningen in Nederland. Voor een kwart van de woningen is een warmtenet een goede optie. Dat moet zijn energie dan halen uit een duurzame bron zoals geothermie of restwarmte uit de industrie.”

Groen gas of waterstof

“Waar deze twee opties niet mogelijk zijn, is een cv-ketel met een gas een oplossing. Dat kan groen gas zijn of waterstof. Dit gaat om ongeveer een kwart van de woningen. Laten we zeggen 1 tot 2 miljoen woningen. Dat zijn oude woningen die niet of slechts tegen hele hoge kosten te isoleren zijn. Dat kunnen dus ook oudere vrijstaande bungalows zijn. Maar het gaat ook om complete wijken met oudere woningen. Het elektranetwerk in de wijk kan ongeschikt zijn om al die woningen all-electric te gaan verwarmen en ook nog eens in de toekomst elektrische auto’s op te laden et cetera.”

Beschikbaarheid

“Momenteel lopen er 11 of 12 proefprojecten met waterstof, van individuele woning en appartementencomplex tot een hele straat of dorp. Dat levert informatie op hoe het werkt maar laat ook zien dat het kan en dat het bestaande gasnetwerk daarvoor geschikt is, met enige aanpassingen en goed testen. De uitdaging zit nu vooral in de beschikbaarheid en betaalbaarheid van voldoende groene waterstof, waarbij ook de industrie een grote vraag heeft. Mogelijkheden zijn bijvoorbeeld om waterstof lokaal op te wekken bij grote PV-velden of - daken, die op zonnige momenten hun energie nu niet kwijt kunnen aan het net.”

Dutch Hydrogen Days: Waterstof in de gebouwde omgeving
Woensdag 11 oktober, 15.00 - 16.30 uur
Vakbeurs Energie - Podium Energie

Ga terug