Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

EASE Marktmonitor 7.0: vraag naar opslag groter dan ooit


De Europese energieopslagkoepel EASE heeft haar zevende Market Monitor gepubliceerd in samenwerking met onderzoeksbureau LCP Delta.

In dit onderzoek worden meer dan 2600 batterijprojecten door heel Europa onder de loep genomen. Daarbij wordt per land een analyse gegeven van de verschillende marktsegmenten (residentieel, commercieel/industrieel en Front of Meter) en de groeiverwachtingen tot 2030 van de markt voor opslag. Ook wordt gekeken naar de invloed van nationale en Europese wetgeving.

Het rapport concludeert dat er nog nooit zo veel vraag is geweest naar energieopslag. In 2022 kwam er in Europa voor zo’n 4.5GW aan nieuwe installaties bij. In 2023 wordt een groei van meer dan 6GW verwacht. Ook wordt verwacht dat de vraag verder toe zal nemen als gevolg van Europese wetgeving, de fossiele energiecrisis en toenemende projectontwikkeling. Wel wordt aangemerkt dat de markt voor uitdagingen staat om aan deze vraag te voldoen, onder meer door een schaarste aan beschikbare materialen en menskracht. Vanwege de krapte en hoge prijzen staat de financierbaarheid van systemen onder druk. Ook de groeiende netcongestieproblematiek kan een obstakel vormen om de verwachte projecten op tijd te kunnen realiseren.

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zijn koploper in de realisatie van projecten, waar deze zich respectievelijk richten op Front of Meter en residentiële opslag. Door de aantrekkende markt als geheel wordt op korte tot middellange termijn wel een diverser beeld verwacht over de verschillende landen.

Via deze link kan een volledige presentatie worden gezien van de resultaten van het rapport. Het rapport als geheel is helaas niet publiek toegankelijk. Energy Storage NL heeft als lid van EASE wel toegang tot de data. Deze gebruikt de organisatie in haar eigen marktonderzoek dat eind mei aan deelnemers zal worden gepresenteerd.

Bron: energystorage.nl

Ga terug