Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

‘Eerste zuivere waterstofketel voor commerciële toepassing klaar voor veldtesten’

Waterstofketels. Foto BDR Thermea

BDR Thermea Group, moederbedrijf van onder andere ketelmerken Remeha, BAXI, De Dietrich en Brötje, bereidt zich voor op de eerste real-life proeven van ketels op zuivere waterstof voor commerciële toepassingen. Deze volgt op succesvolle proeven met 100% waterstofketels voor residentieel gebruik die het bedrijf sinds 2019 in Europa uitvoert. De pure waterstofketels stellen commerciële gebruikers in staat om het potentieel van waterstof aan te boren, of ze nu alleen worden gebruikt, of in een hybride configuratie met een warmtepomp.

“BDR Thermea draagt op deze manier bij aan de energietransitie”, zegt Business Director Emilia Cabral van het in Apeldoorn gevestigde moederbedrijf van onder andere Remeha. “Groene waterstof is een handige manier om grotere gebouwen CO2-vrij te maken. Dit komt omdat we met dit systeem hernieuwbare energie over langere perioden kunnen opslaan en zware piekbelastingen op het elektriciteitsnet kunnen helpen voorkomen. Omdat commerciële gebouwen aanzienlijk bijdragen aan de CO2-emissies in Europa, is hun overstap naar koolstofneutrale oplossingen cruciaal.”

Prototypes

Na uitgebreide tests van de waterstoftechnologie in het R&D-centrum in Apeldoorn, bereidt BDR Thermea Group nu prototypes voor op real-life demonstraties in heel Europa. De eerste daarvan kunnen tegen het einde van dit jaar live zijn. Daarbij zullen de verschillende gebruikerscases van de waterstofketel te zien zijn. Denk dan aan toepassingen op locaties van lokale waterstofopwekking met opslagoplossingen, maar ook in een hybride opstelling met een warmtepomp, waarbij de waterstofketel de piekbelastingen op het elektriciteitsnet zal dekken.

Deze proeffase biedt ook een waardevolle kans voor andere belanghebbenden - van nutsbedrijven tot leveranciers van energienetten, overheden en gebouweigenaren, stelt Cabral. “Zij kunnen hierdoor meer te weten komen over het potentieel van waterstof voor verwarming.”

Flexibel

“Er is geen wondermiddel op het gebied van klimaatoplossingen,”, meent Cabral. “Met een verscheidenheid aan opties en mogelijke toekomstscenario's zijn commerciële gebruikers op zoek naar flexibele en toekomstbestendige oplossingen. Terwijl we de weg naar een fossielvrije samenleving bewandelen, willen we onze klanten flexibiliteit bieden. Met dit in gedachten werken we momenteel aan het 100% waterstof-ready maken van ons volledige assortiment commerciële ketels in Europa. De meeste ketels in ons huidige portfolio zijn nu 20% waterstof-ready. Maar we zullen ook een conversiekit lanceren voor toekomstige ketels, waarmee zij kunnen overschakelen van aardgas naar 100% waterstof”, zegt Cabral. “Hierdoor kunnen commerciële gebruikers zich nu al voorbereiden op de brandstofwissel.”

Een andere belangrijke technologie waar BDR Thermea vol op inzet is de warmtepomp, die zijn eigen rol speelt bij het CO2-vrij maken van alle soorten gebouwen. Een hybride opstelling die de pure waterstofketel en de warmtepomp combineert, biedt gebruikers de kans om de vruchten van beide apparaten te plukken. “Gezien het vermogen van waterstof om als opslag voor elektriciteit te dienen, kan de waterstofketel de rol van de warmtepomp overnemen op momenten van piekvraag naar elektriciteit.”

Schone gassen

Er zijn volgens Cabral meerdere scenario's om warmte koolstofvrij te maken, variërend van volledige elektrificatie tot het toepassen van hybrides en groene gassen. “Recent onderzoek, gepubliceerd door Guidehouse, geeft aan dat een scenario waarin biogas en groene waterstof worden toegepast samen met een hoog niveau van elektrificatie, de snelste, soepelste en meest betaalbare overgang naar hernieuwbare energiebronnen biedt. Het gebruik van schone gassen, zoals waterstof en biomethaan naast een hoog niveau van elektrificatie, biedt voordelen in termen van totale kosten voor de samenleving, bruikbaarheid en sociale acceptatie. Bovendien vermindert dit de piekbelasting van verwarming met meer dan 50% - beoordeeld tijdens een windstille en donkere winterweek. Voor deze momenten, waarop de opwekking van hernieuwbare energie uit natuurlijke bronnen laag is, kunnen groene gassen het overnemen en voldoen aan de energievraag.”

‘Net zo goed als aardgas’

Het concept van de 100% waterstofketel presteert net zo goed als een aardgasketel, claimt BDR Termea. “Met een modulatiediepte van 1:5 en vergelijkbare output, efficiëntie, responsiviteit, digitale interfaces en afmetingen, hebben servicemonteurs slechts beperkt extra opleiding nodig. Gebruikers kunnen dan ook dezelfde, hoge prestaties verwachten. Zo zijn verschillende interne componenten, zoals de brander en sensoren, opnieuw ontworpen voor het specifieke gebruik van waterstof.”

De zuivere waterstofketels Remeha Quinta ACE/De Dietrich Evodens Pro AMC 45kW kunnen in een cascade-opstelling worden gebruikt. De toestellen maken deel uit van een ketelbereik met een maximaal vermogen van 115kW per ketel. De oplossing is schaalbaar tot acht ketels in één installatie. De ketel is ook hybride-ready, wat betekent dat hij kan worden toegepast in een geoptimaliseerde opstelling met een warmtepomp.

Ga terug