Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Elektrotechniek, het hart van de energietransitie: Finder Relais


In deze maandelijks terugkerende rubriek vertellen specialisten uit de branche over de (onmisbare) rol van elektrotechniek in de enorme uitdaging waar we als Nederland voor staan. Managing Director Martin Eijsink van Finder Relais licht toe in hoeverre elektrotechniek een rol speelt in het slimmer, sneller, efficiënter, duurzamer en veiliger maken van de transitie.

Over Finder Relais

Finder Relais, exposant op Vakbeurs Energie 2023. is een Europees bedrijf met een internationaal netwerk van 28 vestingen in Europa en de rest van de wereld. Finder is specialist in relaistechniek. Alle productlijnen worden in eigen huis ontwikkeld en gebouwd door specialisten in fabricagetechnieken en industriële automatisering.

Het begin van de energietransitie

“De energietransitie begint niet met windenergie en ook niet met zonnepanelen. De energietransitie begint met bewustwording bij ons zelf. Daarmee bedoel ik dat we gewoon het licht uit moeten doen, waar het niet hoeft te branden. Een schoolvoorbeeld van laaghangend fruit! We zeuren met z’n allen dat energie kostbaar is, maar we zijn maar mondjesmaat bereid om er op individueel niveau op te besparen. Het leeft niet genoeg. Kijk eens waar je onnodig energie verbruikt!”

Energiemanagementsystemen

“Met reeds bestaande modules die stroomafnames meten, kunnen we relatief eenvoudig kennis nemen van de momenten waarop er weinig stroom wordt gebruikt. Wanneer we daar gebruik van maken en de vaatwasser en wasmachine op die momenten laten draaien, dan kunnen we wat netbelasting betreft echt het verschil maken. Maar goed, we willen ’s morgens natuurlijk wel allemaal geknipt en geschoren de deur uit wat betekent dat we allemaal tegelijk onder de douche staan, onze tanden poetsen en ons haar in model föhnen. Daar veranderen we weinig aan, maar dat we buitenshuis werken, is zeker geen beperkende factor voor de gespreide manier van energie verbruiken. Er zijn al volop energiemanagementsystemen beschikbaar die je aan huishoudelijke apparatuur kunt koppelen, zodat zij op gewenste momenten -wanneer de vraag naar energie laag is- hun taak uitvoeren. Genoemde modules en energiemanagementsystemen zijn resultaten van elektrotechniek.”

Bestaande oplossingen gebruiken

Hetzelfde principe geldt volgens Eijsink voor zakelijke omgevingen. “Neem de gang van zaken in industriële processen. Het gebeurt regelmatig dat pompen volop staan te draaien terwijl tegelijkertijd aan de andere kant een kraan de boel weer knijpt. Dit is eenvoudig op te lossen met frequentieregelaars. De oplossingen zijn er al lang. Je hoeft er negen van de tien keer jouw luie stoel niet eens voor uit te komen, maar je kent het gezegde: wat de boer niet kent, dat vreet hij niet. Een mooi voorbeeld is de aanwezigheids- of bewegingsmelder. In het zuiden van Europa is het doornormaal om op galerijen of in de openbare ruimte met zo’n systeem of een tijdgeschakelde oplossing te werken. Wij blijven wat dat betreft echt achter. Of positiever ingestoken: er is nog een wereld te winnen.”

Finder Relais is exposant op Vakbeurs Energie 2023.

Ga terug