Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord: Elestor

Exposant aan het woord: Elestor

Elestor introduceert een nieuwe technologie voor elektriciteitsopslag, gebaseerd op het flow batterij principe.

Na jaren van onderzoek en ontwikkeling staat Elestor op het punt om de revolutionaire waterstofbromide flow batterij aan de markt te introduceren. Deze technologie is een belangrijke stap richting elektriciteitsopslag tegen lage kosten, en op grote schaal.

De combinatie van de intrinsieke voordelen van flow batterijen en Elestor’s unieke en internationaal gepatenteerde systeemontwerp reduceert de opslagkosten per kWh tot een absoluut minimum, factoren lager dan die van conventionele batterijen. Elestor maakt daarbij gebruik van de extreem goedkope actieve materialen, waterstof en broom. Slecht 0,02% van de wereldreserves aan broom zouden al voldoende zijn voor een 100% CO2 vrije elektriciteitsvoorziening. Broom wordt gewonnen uit zeewater en de beschikbaarheid is niet geografisch beperkt.

Daarnaast kunnen bij een flow batterij vermogen (kW) en capaciteit (kWh) vrij van elkaar gekozen worden, waarmee de technologie zich bij uitstek leent voor langdurige opslag van grote hoeveelheden elektriciteit. En dat past precies in de veranderende behoefte: Naarmate fossiele centrales gesloten worden, zal de behoefte aan langdurige opslag van grote capaciteiten toenemen. Omdat goedkope opslag de ontbrekende schakel is om de energietransitie werkelijk te kunnen realiseren, verwacht Elestor met de introductie van deze technologie een belangrijke rol in de overgang naar een 100% duurzame elektriciteitsvoorziening te kunnen spelen.

Vanaf 2015 zijn de eerste pilots, nog op beperkte schaal, in het veld geïnstalleerd, en sinds begin 2019 worden de eerste grote systemen op container formaat gebouwd, waarvan de eerste aan de gemeentewerf van Emmeloord zal worden geleverd. Na nog enkele van deze systemen uitgebreid in het veld te hebben getest, op 2 locaties in Duitsland en 1 op een eiland voor de kust van Noorwegen, bereidt Elestor zich voor op het uitrollen van de technologie op grotere schaal.

Elestor heeft de flow batterij technologie tot een robuust en zeer schaalbaar product gebracht. Binnen enkele jaren zal de waterstofbromide flow batterij in grote volumes tegen lage kosten kunnen worden geproduceerd. De seriematige, geautomatiseerde productie van systemen start in 2020, waarna in 2021 een snelle opschaling is voorzien om aan de nu al snel groeiende vraag vanuit het industriële marktsegment te kunnen voldoen.

In de aanloop naar seriematige productie, wordt fors geïnvesteerd in personeel, test faciliteiten, productie engineering en automatisering. De uiteindelijke stap is het bouwen van een ‘giga-factory’ voor de grootschalige productie van flow batterijen.

In lijn met deze plannen heeft Elestor in juli 2019 met Koolen Industries een investeringsovereenkomst voor meerdere miljoenen gesloten. Met deze investering is het fundament gelegd voor de snelle groeifase – in haast elke richting. Daarnaast heeft EIT InnoEnergy, een van de vroege investeerders van Elestor, besloten in deze ronde mee te investeren, waarmee het totaal geïnvesteerde kapitaal fors toeneemt.

Elestor is in de afgelopen jaren met diverse (inter)nationale prijzen erkend voor deze innovatieve vorm van elektriciteitsopslag, waaronder de Jan Terlouw prijs in 2016. In 2017 won Elestor de Europese IDTechEx award voor ‘Best Technical Development within Energy Storage’, waarvan de jury bestond uit het Fraunhofer Instituut, de Universiteit van Berlijn en Toyota Motors Europe.

Elestor is van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 oktober te vinden op VAKBEURS ENERGIE, in Hal 6. Deelnemen als exposant? Klik hier voor meer informatie.

Ga terug