Bel ons voor info 0294 - 74 50 70

Nieuws item

Exposant aan het woord: ICT Group

Exposant aan het woord: ICT Group

Batterijen in een gebouwde omgeving hebben een aantrekkelijke en duurzame business case. Ga aan de slag met opslag!

In de gebouwde omgeving wordt veel gesproken over opslag als missing link in de energietransitie. Echter verder dan pilots bij woningcorporaties komt het meestal niet. Dankzij een succesvolle samenwerking tussen ICT Group en batterijleverancier iwell is de eerste thuisbatterij met een sluitende business case een feit. Dit is goed voor de portemonnee van de huurder, maar zeker ook voor een schone planeet.

Vandaag de dag zijn appartementencomplexen voorzien van een lift. Deze veroorzaken over het algemeen een hoge piekbelasting in het elektriciteitsgebruik waardoor deze complexen een grote – en dus dure – aansluiting op het elektriciteitsnet nodig hebben. Veel woningbouwcorporaties en Verenigingen van Eigenaren kunnen met een kleinere, en dus goedkopere, aansluiting uit als ze gebruik maken van een batterij die de piekbelasting lokaal opvangt. Dit is kostentechnisch aantrekkelijk en het biedt de beheerders de mogelijkheid extra duurzaam te zijn, wanneer er zonnepanelen op het dak worden geplaatst die de batterij voeden. In dat kader werkt ICT Group regelmatig samen met batterijleverancier iwell. Middels ICT’s eigen platform, energyNXT, krijgen betrokkenen middels een platform inzicht in het energieverbruik en de CO2-besparing die is gerealiseerd.

Momenteel zijn er drie portals: voor bewoners, voor de woningcorporatie en voor iwell zelf. De portal voor bewoners wordt getoond op een scherm dat in de centrale hal van het gebouw hangt. Door de bewoners inzicht te geven in o.a. de CO2-besparing en het percentage energiegebruik, zijn zij betrokken bij de verduurzaming van het pand waarin ze wonen.

De portal voor de woningcorporatie geeft inzicht in de geaggregeerde data en toont bovendien de gerealiseerde winst door gebruik te maken van schommelingen in de energieprijs. Om in te spelen op de verschillende mogelijkheden van verschillende energiemarkten (denk aan de onbalansmarkt), kijkt ICT Group naar mogelijkheden om voorspellende algoritmen aan het platform toe te voegen. Door een veelvoud aan data aan het platform toe te voegen, kan een nog nauwkeuriger voorspelling worden gemaakt van vraag en aanbod van energie op een specifiek moment als ook de prestaties van de individuele batterijen.

Tot slot wordt er ook een portal geleverd aan iwell. In dit asset management platform kan iwell precies zien waar de batterijen geïnstalleerd zijn, welke configuratie daar staat, hoe de batterij presteert en wanneer onderhoud nodig is.

Wilt u weten hoe batterijen worden aangestuurd en inzichtelijk gemaakt worden via het energyNXT platform? Of bent u geïnteresseerd hoe u een sluitende business case met opslag in de gebouwde omgeving opzet? Ontmoet ICT Group en iwell op de Vakbeurs Energie! Wij verwelkomen u graag op onze stand of tijdens onze dagelijkse presentaties van 10.30 – 11.00 uur in het Smart Energy theater.

ICT Group is van dinsdag 8 tot en met donderdag 10 oktober te vinden op Vakbeurs Energie, in stand D039 in Hal 3. Wilt u Vakbeurs Energie  bezoeken? Uw gratis ticket regelt u hier!

Ga terug